ترکیه دست به دامان سازمان ملل می شود

چاووش‌اوغلو طی نشست خبری در واشنگتن گفت: «ما قتل خاشقچی را یک مسئله دوجانبه بین ترکیه و عربستان سعودی نمی دانیم، بلکه این جنایت یک مسئله انسانی است».

وی با ابراز نارضایتی از سطح همکاری سعودی‌ها درخصوص پرونده قتل خاشقچی، توضیح داد: «اگر همکاری با ریاض در این پرونده به بن‌بست برسد، از سازمان ملل درخواست می‌کنیم که تحقیقات رسمی را در این باره اجرا کند».

وزیر خارجه ترکیه با اشاره به دیدارش با همتای آمریکایی خود در واشنگتن، افزود تمام اطلاعات و مدارک به‌دست آمده از این واقعه را در اختیار آمریکا گذاشته و مجددا تاکید کرده که باید حقیقت کسی که دستور قتل خاشقچی را صادر نموده، آشکار شود.

چاووش‌اوغلو همچنین افزود که لیستی از 84 نفر عضو سازمان گولن – که از نظر آنکارا تروریستی است – را به آمریکایی‌ها داده تا آنها را به ترکیه استرداد کنند.

به نوشته خبرگزاری «رویترز» وزیر خارجه ترکیه همچنین افزود که با همتای آمریکایی خود درباره بازگشت «محمت هاکان آتیلا» معاون پیشین بانک خلق – که در آمریکا به اتهام دور زدن تحریم‌های ایران بازداشت شده – به ترکیه و گذراندن مابقی حکم زندان خود در این کشور صحبت کرده است.

چاووش‌اوغلو تاکید کرد که بانک خلق هیچکدام از تحریم‌های اعمالی آمریکا علیه ایران را نقض نکرده است و اگر واشنگتن با بازگشت آتیلا موافقت نکند، آنکارا این مسئله را با انگیزه سیاسی خواهد دانست.

وی در پاسخ به سوالی درباره تهدیدات آمریکا به اعمال تحریم علیه ترکیه در صورت خرید سامانه‌های پدافند موشکی S-400 از روسیه نیز توضیح داد که این قرارداد دیگر انجام شده و غیرقابل فسخ است.

به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک» وزیر خارجه ترکیه اما اضافه کرد که کشورش برای تحت پوشش کامل قراردادن حریم هوایی و دفاع از خود بازهم به تجهیزات پدافندی نیاز دارد که تمایل دارد آنها را از متحدان خود مانند آمریکا خریداری کند.

یک شبکه خبری ترکیه‌ای روز سه‌شنبه بخش کوتاهی از فایل صوتی هفت دقیقه‌ای از مجادله خاشقچی با مهاجمان در بخش صدور روادید کنسولگری استانبول را پخش کرد.

خاشقچی ۵۹ ساله چهارشنبه در تاریخ دهم مهر (سوم اکتبر) برای امور ازدواج خود به کنسولگری عربستان سعودی در استانبول مراجعه کرد اما دیگر از آن خارج نشد. درپی فشارهای ترکیه و افشای قطره‌چکانی اطلاعات از نحوه به قتل رسیدن وی، دادستانی کل عربستان سعودی بعد از تغییر چند باره ادعاهای خود در این باره، نهایتا در تاریخ 24 آبان (15 نوامبر) اذعان کرد که این روزنامه‌نگار منتقد در داخل کنسولگری تکه تکه شده است. 

دسامبر سال گذشته (۲۰۱۷) ترکیه اعلام کرد قرارداد خرید دو فروند سامانه S-۴۰۰ از روسیه را به ارزش دو میلیارد دلار نهایی کرده است. بر اساس مفاد قرارداد، ۴۵ درصد هزینه را ترکیه به صورت نقد می‌پردازد (که بخشی از آن را پیش پرداخت کرده است) و ۵۵ درصد آن را روسیه به صورت وام به ترکیه تقبل می‌کند.