داگلاس پاجت، مشاور ارشد وزارت خارجه آمریکا در موسسه هادسون در واشنگتن گفت: قطعا ما داعش را عقب راندیم و به لحاظ نظامی آنها را شکست دادیم اما بار دیگر شرایط سیاسی، شرایط اجتماعی، شرایط فرهنگی، فقدان سازش، فقدان مسؤولیتپذیری خصوصا مسؤولیتپذیری کیفری یک مساله فوقالعاده مهم است. اما مسؤولیتپذیری کیفری هم به تنهایی نمیتواند جوامعی برای ما ایجاد کند که بتوانیم در کنار یکدیگر زندگی کنیم. این مساله هم باید مدیریت شود. شاید داعش رفته باشد اما چیزی شبیه داعش ممکن است بازگردد.
این مشاور ارشد همچنین تاکید کرد، گرچه پیشرفتهایی در حذف داعش از عراق انجام شده است اما این سازمان تروریستی هنوز در سراسر جهان فعال است.
عراق از اوایل ژوئیه شاهد یک سری اعتراضات در چندین شهر بوده است و معترضان به فساد، بیکاری و قطع برق و آب آشامیدنی اعتراض کردند. به گفته مقامهای محلی، تعدادی از شبکههای داعش همچنان در عراق فعال هستند و این در حالی است که رهبران این کشور دسامبر گذشته پایان جنگ علیه داعش را اعلام کردند.
همچنین دیدهبان حقوق بشر جمعه اعلام کرد، دولت عراق هنوز اعضای گروه تروریستی داعش را بابت قتلعام اوت ۲۰۱۴ و ربودن هزاران اقلیت ایزدی در شمال این کشور محاکمه نکرده است.
در بیانیه این گروه آمده است: طبق اعلام دهها وکیل و قاضی، هزاران مظنون داعشی تحت پیگرد قرار گرفتند اما تاکنون هیچ دادگاه مشخصی برای جرایمی که علیه ایزدیها صورت گرفته، برگزار نشده است.
طبق این بیانیه، پیش از تهاجم سال ۲۰۱۴ که داعش کنترل اکثر مناطق عراق را به دست گرفت، ۳۶۰ هزار اقلیت ایزدی در سنجار عراق زندگی میکردند اما امروز دستکم ۹۰ درصد جمعیت ایزدیها که داعش جان ۲۰۰۰ و ۵۵۰۰ ایزدی را گرفت، همچنان آواره هستند. علاوه بر این، شبهنظامیان داعشی حدود ۶۳۰۰ ایزدی را ربودند و زنان و دختران آنها را وارد سیستم تجاوز سازماندهی شده و بردهداری جنسی کردند.
دیدهبان حقوق بشر همچنین از مقامهای عراقی بابت عدم محافظت از گورهای دستهجمعی انتقاد کرد زیرا باعث از بین رفتن جرایم داعش به مرور زمان میشود.
این نهاد بینالمللی همچنین از مقامهای عراقی بابت پیگرد اسیران داعشی طبق یک قانون ضد تروریسم مبهم و اتکا به اعترافات به جای انجام تحقیقات کیفری ویژه درباره کشتار خشونتبار ایزدیها انتقاد کرد.