«عباس العرداوی» تحلیلگر سیاسی عراق، اعلام کرد که عربستان سعودی شروط سختی را برای هیأت فنی عراقی که برای عقد قرارداد درباره برق به این کشور سفر کرده بود، مطرح کرده است.
وی افزود: به دلیل همین شروط، هیأت مذکور بدون امضای هیچ توافقنامهای با طرف سعودی به عراق بازگشت.
العرداوی در گفتوگو با خبرگزاری «المعلومة» اظهار داشت: هیأت فنی عراقی، دیروز با شروط سیاسی سختی از سوی طرف سعودی برای امضای توافقنامه صادرات برق به عراق، غافلگیر شد. اغلب این شروط سیاسی بود و هیچ ارتباطی با امور فنی و برقی نداشت.
وی افزود: همین امر موجب شد تا هیأت عراق ناچار شود بدون امضای هیچ توافقنامهای به کشور بازگردد. شروط پرداخت پول مقابل دریافت برق نیز با آنچه که اعلام شده، متفاوت است.
این کارشناس سیاسی عراق تصریح کرد که آمریکا بر طرف سعودی فشار میآورد تا از صادرات برق به عراق جلوگیری کند؛ ضمن اینکه از پرداخت بدهیها از سوی عراق به ایران به منظور اعمال فشار بیشتر بر شهروندان عراقی و تداوم تظاهراتهای آنها نیز جلوگیری میکند.
رسانههای مختلف طی چند روز اخیر بارها اعلام کردهاند که قرار است عراق برق ارزان عربستان را جایگزین واردات برق از ایران کند، حال آنکه سفیر ایران در عراق اخیرا اعلام کرد که صادرات برق ایران به عراق قطع نشده است.
پایگاه خبری «بلومبرگ» نیز دیروز (30 جولای) ادعا کرد که عربستان با احداث یک تاسیسات تولید برق خورشیدی و فروش برق به عراق با قیمتی بسیار ارزانتر از برق صادراتی ایران موافقت کرده است.
این پایگاه خبری به نقل از «مصعب المدرس» سخنگوی وزارت نیروی عراق نوشت: این قرارداد که هنوز از سوی مقامات عراقی مورد موافقت واقع نشده است شامل احداث یک تاسیسات 3 هزار مگاواتی در عربستان به مدت یک سال پس از امضای این توافق است.
اما المدرس با صدور بیانیهای تاکید کرد که او در گفتوگو با شبکه آمریکایی «بلومبرگ»، درباره جزئیات توافق عراق با عربستان سخنی نگفته است. المدرس گفت: گزارشی که شبکه خبری بلومبرگ در این خصوص منتشر کرده است، صحت ندارد.
عراق چندین هفته متوالی است که شاهد اعتراضات و تظاهراتهای گسترده به نرخ بالای بیکاری و کمبود آب و برق است.
15 تیرماه وزارت نیروی عراق اعلام کرد به دلیل دیرکرد در پرداخت بدهیها، ایران صادرات برق هزار مگاواتی خود به عراق را قطع کرده است برای رفع مشکل کمبود برق در عراق، «قاسم فهداوی» وزیر نیروی عراق، 22 تیرماه عازم ایران شد.
تهران نیز اعلام کرد میزان بدهی برق و انرژی عراق به ایران یک میلیارد دلار است اما دلیل توقف صادرات، بدهی مذکور نبوده بلکه کشورهای همسایه که برق به ایران صادر میکردهاند، خود دچار مشکل شدهاند و ایران نیز میبایست ابتدا نیاز داخلی خود را تامین کند و تنها صادرات برق به عراق را قطع نکرده بلکه صادرات برق به کلیه کشورهای همسایه را متوقف کرده است.
در همین راستا، عربستان اعلام کرد که آماده است از طریق تاثیرگذاری بر شرکاء و همپیمانان منطقهای مانند ترکیه، مشکلات عراق از جمله آب و برق و... را حل و فصل کند.
نخستوزیر عراق نیز یک هیأت عالیرتبه را مامور مذاکره با عربستان کرد که علاوه بر فهداوی و الجمیلی شامل «عبدالجبار اللعیبی» وزیر نفط، «کاظم فنجان الحمامی« وزیر حمل و نقل و شماری از مدیران کل در چند وزارتخانه میشد.