دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا این روزها سخت در حال باج گیری از سعودی هاست. وی ابتدا از خارج کردن نیروهای آمریکایی از سوریه دم زد، اما هنگامی که گفت: «سعودیها به تصمیم ما اهتمام ویژهای دارند و اگر میخواهید که ما باقی بمانید شما باید پولش را بدهید» نشان داد که به دنبال دوشیدن بیشتر سعودی هاست.
این اولین باری نیست که ترامپ از سعودیها پول طلب میکند، زیرا وی همواره از سعودیها و اماراتیها و دیگر شیخ نشینهای ثروتمند حاشیه جنوبی خلیج فارس پول طلب میکند و بر این موضوع اصرار میکند که این کشورها برای مقابله با داعش به اندازه کافی پول نمیدهند.
طبق گزارش رسانه ها؛ دونالد ترامپ در اظهار نظری گفت که سران ثروتمند کشورهای حوزه خلیج فارس مجبور خواهند شد که از هواپیماهای اختصاصی خود و شیوه زندگی فاخرانه خود در صورتی که آمریکا از منطقه عقب نشینی کنند، دست بشویند.
وی صراحتا اعلام کرده بود: شما بدون ما دو هفته هم نمیتوانید دوام بیاورید.
وی برای ادامه حضور نظامیان آمریکایی در سوریه درخواست پول بیشتری میکند و این باج گیری همچنان پس از حمله آمریکا، فرانسه و انگلیس به سوریه ادامه دارد و «سارا سندرز» سخنگوی کاخ سفید طی بیانیهای گفت: «ماموریت آمریکا تغییری نکرده است. رئیس جمهور در خصوص اینکه خواستار بازگشت نیروهای آمریکایی به وطن در سریعترین زمان ممکن است صریح بود».
ترامپ در جلسهای در کاخ سفید که با هیات سعودی به ریاست محمد بن سلمان ولیعهد عربستان داشت گفت: عربستان کشوری بسیار ثروتمند است و همانطور که ما امید داریم بخشی از این ثروت را به ما خواهد داد؛ از طریق ایجاد شغل و خرید ادوات نظامی.
«الکساندر دومرین» از کارشناسان روس به روسیاالیوم در این باره گفت: «ترامپ بر این باور است که اگر سعودیها خواستار بقای آمریکاییها در سوریه هستند باید پول بدهند و در صورتی که این پول را ندهند در مقابله با ایران و روسیه تنها میمانند. البته این به نبود سیاست خارجی در آمریکا نیز مربوط میشود. سئوالی که اینجا مطرح میشود که این اقدامات ترامپ سیاست کوته نظرانه است یا مکارانه؟ تاکنون برداشت این است که ترامپ میخواهد بازی کوتاه مدت داشته باشد نه دراز مدت».
«سیمیون باگداساروف» مدیر مرکز پژوهشهای خاورمیانه و آسیای مرکزی روسیه نیز به روسیاالیوم اعلام کرد: «ترامپ عمدتا باج گیری میکند. پول بدهید این تاکتیک متدوال نزد ترامپ است. اگر سعودیها پول را بدهند این به مثابه باج گیری دائمی است. عربستان و دیگر کشورهای ثروتمند منطقه پول میدهند و در مقابل ارتش آمریکا در درگیریها حاضر میشود و آمریکا این در این بیزنس طولانی سرمایه گذاری میکند».
پول بدهید این تاکتیک متدوال نزد ترامپ است
«رائد المصری» کارشناس روابط بین الملل نیز به اسپوتنیک گفت: دونالد ترامپ تاکتیک تحریک آمیز را برگزیده است. حرفهایی که ترامپ درباره عقب نشینی از سوریه بر زبان رانده است هدفش تحریک سعودیها برای گرفتن پولهای بیشتر در مقابل ماندن در سوریه است. آمریکا میداند که حضورش در سوریه بی فایده است و کمکی به راه حل سیاسی و نظامی نمیکند از این رو توپ را میاندازد تا محمد بن سلمان را تحریک کند. ترامپ این تصمیماتی که میگیرد کسی نمیتواند بر آن تاثیر بگذارد، اما تاکتیک تحریک آمیز برای گرفتن پول از کشورهای ثروتمند خلیج فارس در پیش گرفته است».
«ویکتور موراخووسکی» از کارشناسان نظامی روسیه با اشاره به سخنان سارا سندرز سخنگوی کاخ سفید مبنی عقب نشینی قریب الوقوع نظامیان آمریکا از سوریه گفت: «علت تصمیم کاخ سفید درباره خروج نیروهای آمریکایی از سوریه به این علت است که حضور این نیروی کوچک در سوریه بی معنی است. حضور نیروهای آمریکایی در دست یابی به راهکار سیاسی در سوریه سهمی ندارد. تجمع اساسی نیروهای آمریکایی در عراق است و آمریکا امروز در سوریه واحدهایی از نیروهای عملیات ویژه و به تعداد اندک دارد. حضور نیروهای آمریکایی در سوریه بی معنی است، زیرا واقعیت این است که توانایی سیطره بر منطقه گستردهای در داخل سوریه برای مدت طولانی را ندارند و وارد نزاع با ترکیه و همچنین دولت سوریه میشود. حضور نیروهای ویژه آمریکا در سوریه سناریوی موقت واشنگتن است».
به هر حال ترامپ تاکنون نشان داده است که درباره دوشیدن کشورهای ثروتمند حاشیه خلیج فارس به ویژه عربستان گزافه گویی نکرده است و موضع گیریهای اخیر وی به خوبی این موضوع را نشان میدهد.
وی به طور عمد از خروج نیروهای آمریکایی از سوریه سخن میگوید تا پول بیشتری بگیرد. ترامپ اعلام کرده است که هزینه را باید عربستان و دیگر کشورهای ثروتمند منطقه بدهند.
وانگهی اگر به حضور نظامیان آمریکایی در سوریه نگاهی دقیق بیاندازیم مشخص میشود که این نظامیان در جنگ شرکتی ندارند و بیشتر مستشار هستند. این مستشاران تا حد امکان از شرکت در رویارویی مستقیم پرهیز میکنند تا تلفاتی به وجود نیاد که ترامپ و دولت آمریکا بخواهد تاوان آنرا بدهد. حرفهای رئیس جمهور آمریکا مبنی بر تمایل برای خروج نیروهای آمریکا از سوریه در راستای کسب اعتماد مردم آمریکاست، زیرا به خوبی میداند که مردم آمریکا خواهان بازگشت نظامیان و ندادن تلفات هستند.
به این ترتیب رئیس جمهور آمریکا با این موضعی که اتخاذ کرده است از نظر مالی و اقتصادی و مردمی سود میبرد. آمریکاییها به خوبی متوجه این موضوع هستند که حضور آمریکا در سوریه تغییری در رخدادها ندارد، زیرا حضور دیگر بازیگران بسیار قویتر است. بنابر این هدف ترامپ باج گیری بیشتر از سعودی هاست.
رابطه آمریکا با عربستان همانند رابطه امپراتوری با مستعمره خود است
رابطه آمریکا با عربستان همانند رابطه امپراتوری با مستعمره خود است. ترامپ به دنبال گرفتن پول بیشتر از سعودیها و بلعیدن اموال آن است با این حساب این سئوال مطرح میشود که با توجه به حجم بالای هزینههای جنگ در یمن و خریدهای نظامی که هزینه سنگینی را بر دوش ذخایر مالی سعودیها میگذارد پس از تکلیف آنچه برنامه ۲۰۳۰ نامیده میشود چه میشود و هزینههای اجرای این طرحها چگونه تامین خواهد شد؟
محمد بن سلمان از نوسازی عربستان و تنوع اقتصادی آن به گونهای که اقتصادش فقط به نفت وابسته نباشد سخن میگوید، اما تامین این پول که بالغ بر میلیاردها دلار میشود از چه راهی تامین خواهد شد بویژه که طرح موسوم به نیوم طبق گزارش رسانه ها؛ بالغ بر ۵۰۰ میلیارد و گردشگری ۱۰ میلیارد دلار هزینه روی دست بن سلمان میگذارد.
هزینههای مربوط به حمایت گروههای مورد حمایت سعودی در عراق و سوریه و دیگر مناطق نیز باید به حساب آورد. هرچند که بن سلمان از ثروتمندان و شاهزداگان حدود ۱۰۰ میلیارد دلار به جیب زده و مشابه این رقم را نیز از طریق سهام آرامکو کسب میکند، اما با توجه به نگاه ویژه آمریکا به ریاض یعنی گرفتن پول بیشتر این سئوال برای ناظران امور مطرح میشود که این هزینه از کجا تامین خواهد شد؟
اما با توجه به آنچه گفته شد آمریکا برای اینکه بتواند به باج گیری از سعودیها ادامه دهد دست به تحرکاتی میزند و در راستای ایران هراسی گام بر میدارد، زیرا هنگامی که درخواست هزینه از ریاض برای ادامه حضور میکند باید تحرکی هم به همراه رژیم صهیونیستی انجام دهد.
قدر مسلم آن است که ریاض برای اینکه آمریکا دست به تحرکاتی بزند و از جنایات سعودیها در یمن و دخالتهای آن در دیگر مناطق چشم پوشی کند باید رشوه بدهد و این روند ادامه خواهد یافت.