یکی از سخنگویان وزارت خارجه آمریکا در گفتوگو با خبرگزاری روسی «تاس» گفت که روسیه میتواند پرسنلی را برای جایگزینی با 60 دیپلمات روس که اواخر ماه مارس سال جاری میلادی از آمریکا اخراج شدند، اعزام کند.
این منبع وزارت خارجه آمریکا تصریح کرد: دولت روسیه همچون موارد مشابه در گذشته، همچنان آزاد است برای پستهای خالی درخواست صدور اعتبارنامه کند. هرگونه درخواست برای اعتبارنامه دیپلماتیک جدید مورد به مورد ارزیابی میشود».
این مقام آمریکایی ادامه داد: «فدراسیون روسیه به ما در خصوص قصد خود برای کاهش مجموع پرسنلی که مجوز ادامه حضور در هیأت نمایندگی دیپلماتیک دوجانبه ما را دارند، مطلبی نگفته است».
بنا به گفته این مقام آمریکایی، آمریکا گمان میکند که مسکو آمادگی پذیرش پرسنل جدید دیپلماتیک آمریکا برای پر کردن پستهای دیپلماتهایی که از روسیه اخراج شدهاند را دارد.
«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه از طرف دیگر روز چهارشنبه (امروز) در مصاحبه با اینترفکس گفت: «مسکو قصد دارد تا شکاف ایجاد شده بواسطه اخراج دیپلماتهای روس از سفارتخانههای این کشور در برخی کشورهای غربی را پر کند».
اما وی در پاسخ به بیانیه وزارت خارجه آمریکا مبنی بر اینکه مسکو احتمال دیپلماتهای جدیدی را به جای دیپلماتهای اخراج شده از آمریکا اعزام خواهد کرد، گفت: «من انتظار تصمیمات آسان و سریعی در این زمینه ندارم».
معاون وزیر خارجه روسیه تأکید کرد: «آمریکا عمدا مسیری را در پیش گرفته که روابط با روسیه را بدتر خواهد کرد و هیچ دلیلی در شرایط فعلی نمیبینیم که فرض را بر بهتر شدن اوضاع بگذاریم».
روز 26 ماه مارس، در پی حادثهای که برای «سرگئی اسکریپال» جاسوس دوجانبه روس در «سالزبری» انگلیس رخ داد، شماری از کشورهای اتحادیه اروپا، آمریکا، کانادا و استرالیا، دیپلماتهای روس را در حمایت از انگلیس اخراج کردند و به ویژه آنکه واشنگتن 60 دیپلمات روس را اخراج کرد و کنسولگری روسیه در «سیاتل» را تعطیل کرد.
اسکریپال پیشتر سرهنگ سرویس اطلاعاتی ارتش روسیه بود و در سال ۲۰۱۰ با جاسوسهای روس که در غرب گرفتار شده بودند مبادله شد و از انگلیس پناهندگی گرفت. در سال ۲۰۰۶ یک دادگاه روسیهای اسکریپال را به دلیل همکاری با سرویس MI6 در دوران خدمتش در ارتش روسیه به خیانت متهم کرده بود.
اسفندماه سال گذشته اسکریپال و دختر ۳۳ سالهاش در یک مرکز خرید در شهر «سالزبری» انگلیس بیهوش پیدا شدند. در پی این حادثه، دولت انگلیس بلافاصله روسیه را به دخالت داشتن در این حادثه متهم کرد.
دولت روسیه دست داشتن در مسمویت اسکریپال را رد کرده و از انگلستان خواسته تیم تحقیق مشترکی درباره این حادثه تشکیل شود. با این وجود، لندن از ارائه شواهد در این رابطه و همکاری با مسکو خودداری کرده است.
وزارت خارجه روسیه همچنین اعلام کرده بررسی پرونده اسکریپال نشان میدهد یک روز قبل از مسمومیت اسکریپال مرکز «پورتون داون» انگلیس در اقدامی مشکوک مقابله با آلودگیهای شیمیایی و بیولوژیک را تمرین کرده است.
پس از مسمومیت «سرگئی اسکریپال» افسر سابق روسیه و دختر وی در سالزبری انگلیس و متهم شدن مسکو به انجام این اقدام، لندن 23 دیپلمات روسیه را از این کشور اخراج کرد.
این اقدام لندن علیه مسکو با اخراج متقابل 23 دیپلمات انگلیسی از روسیه دنبال شد و واکنش دیگر کشورهای غربی را نیز به دنبال داشت به طوری که تا کنون 25 کشور اروپایی و آمریکایی در همراهی با لندن حدود 150 دیپلمات روس را اخراج کردند که از بین این کشورها، آمریکا 60 دیپلمات روس را اخراج کرده بود و البته این اقدام واشنگتن با واکنش سریع مسکو مواجه شد و روسیه نیز اندکی بعد 60 دیپلمات آمریکایی را اخراج کرد.
یک روز پس از اخراج دیپلماتهای آمریکایی، وزارت خارجه روسیه دیپلماتهای دیگر کشورهای غربی را نیز احضار و اخراج دیپلمات های آنها را نیز در اقدامی متقابل اعلام کرد.