فرانس پرس در گزارشی در مورد اختلافات میان دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا و رکس تیلرسون، وزیر خارجه این کشور نوشت: دونالد ترامپ روز سه شنبه اعلام کرد پس از ماهها فکر تصمیم گرفته است وزیر خارجه این کشور را اخراج کند.
در این گزارش آمده است: در 14 ماه اقامت رئیس جمهور آمریکا در کاخ سفید برخوردهای متعددی میان او و تیلرسون در مورد موضوعات متعدد- از کره شمالی گرفته تا تغییرات آبوهوایی- روی داد که در نهایت منجر به اخراج وزیر خارجه آمریکا شد. آینده انرژی هستهای ایران از جمله اولین مواردی بود که میان این دو موجب اختلاف شد.
ترامپ توافق هسته ای ایران در سال 2015، با هدف محدود کردن قدرت هسته تهران را بدترین مذاکرات قرن دانست. او در ماه ژانویه برای آخرین بار لغو تحریمها علیه ایران را امضا کرد تا در این مدت 120 روزه کنگره آمریکا و متحدان اروپایی این توافقنامه را برای به دست آوردن یک توافق جدید با خود همسو کند.
با این وجود، تیلرسون بر سر این موضع با ترامپ اتفاق نظر نداشت و از او میخواست مانند متحدان اروپایی این توافقنامه به آن پایبند باشد.
ترامپ پس از اعلام خروج تیلرسون از کاخ سفید به خبرنگاران گفت: «ما باهم خوب کنار میآمدیم، اما در مورد برخی مسائل توافق نظر نداشتیم. مثلا به توافق ایران نگاه کنید، من فکر میکردم فاجعه است، اما تیلرسون با آن موافق بود. من میخواهم آن را بشکنم یا کار دیگری انجام دهم اما او متفاوت فکر میکرد. بنابراین تفکر ما مشابه نیست.»
تصمیم بر مذاکره با پیونگیانگ یکی دیگر از اختلافات میان آنها بود.
به دنبال مذاکراتی که اواخر سال گذشته با «شی جین پینگ»، رئیس جمهور چین صورت گرفت، تیلرسون گفت به دنبال تنشهای شدید در برابر آزمایشهای هسته ای و موشکی کره شمالی، مقامات آمریکا در حال بررسی کانالهای ارتباطی با پیونگیانگ هستند. اما تنها یک روز بعد ترامپ تلاشهای او را به شدت رد کرد.
ترامپ با اشاره به رهبر کره شمالی در توئیتر خود نوشت: «من به تیلرسون، وزیر خارجه فوق العاده آمریکا گفتم که دارد وقت خود را برای مذاکره با این مرد موشکی کوچک تلف میکند.»
فرانسپرس در ادامه نوشت: هنگامی که کاخ سفید موافقت ترامپ برای ملاقات با کره شمالی را اعلام کرد، تیلرسون مایلها دورتر در آفریقا در حال مذاکره برای بهبود روابط با کشوری بود که رئیس جمهور آمریکا قبلا آن را چاله مستراح خطاب کرده بود. علاوه بر این، تیلرسون به دلیل کنار گذاشته شدن از برخی موضوعات مربوط به خاورمیانه و مکزیک نیز دلگیر بود.
گفته میشود او بارها و بارها در مورد تجاوز به محدوده قدرت خود از جانب جرد کوشنر، داماد و مشاور ارشد ترامپ شکایت کرده است. کوشنر به لطف پدر زنش مسئولیت صلح میان اسرائیل و فلسطین و مدیریت روابط میان آمریکا-مکزیک و آمریکا-چین را به دست آورد.
نشریه پولیتیکو در ماه فوریه در گزارش خود به نقل از تیلرسون نوشت: «آمریکا نمی تواند 4 وزیر خارجه داشته باشد.» و مقصود او «نیکی هیلی» سفیر آمریکا در سازمان ملل، «جرد کوشنر» و «مک مستر»، مشاور امنیت ملی آمریکا بود.
مسائل مربوط به تغییرات آبوهوایی نیز بر اختلاف میان ترامپ و تیلرسون دامن زد.
ترامپ در ماه ژوئن 2017 اعلام کرد قصد دارد از قرارداد تغییرات آبوهوایی پاریس کنارهگیری کند، اما تیلرسون مخالفت خود را با این تصمیم ناگهانی ابراز کرد و گفت: «آمریکا باید صندلی خود را بر سر میز مذاکرات در مورد خطر تهدید تغییرات آبوهوایی که به یک برخورد جهانی نیازمند است، حفظ کند.» یک روز پس از تصمیم ترامپ، وزیر خارجه آمریکا اصرار کرد آمریکا با یا بدون قرارداد پاریس، به کاهش تولید کربن پایبند خواهد ماند.
در ادامه این مطلب آمده است: در نهایت، گرایش ترامپ به برتری سفید پوستان نیز از جمله مواردی است که برخوردهای میان آنها را افزایش داد. هنگامی که در آگوست سال گذشته یک زن جوان در اثر خشونت ناشی از تظاهرات نژادپرستانه سفیدپوستان در شارلوتزویل ویرجینا کشته شد، ترامپ هر دو طرف حادثه را مقصر دانست.
اما کمی پس از این اظهارنظر تیلرسون موضع خود را از رئیس جمهور آمریکا جدا کرد. او گفت: «ما نماینده مردم آمریکا و تعهد آنها به آزادی و برابری انسانها در سراسر جهان هستیم. این پیام هرگز تغییری نخواهد کرد.»
تیلرسون در ادامه اضافه کرد: «رئیس جمهور این حرف را تنها از طرف خود زده است.»
تنشها میان این دو سیاستمدار به حدی رسید که تیلرسون اواخر سال گذشته پس از نشست امنیت ملی با اشاره به رئیس جمهور، او را یک احمق خطاب کرد. ترامپ نیز در واکنش به این خبر گفت: «من فکر میکنم این یک خبر جعلی است. اما اگر او این حرف را زده باشد، من پیشنهاد میکنم میان ما یک آزمون آیکیو برگزار شود تا ببینیم چه کسی برنده آن خواهد بود.» سارا ساندرز، سخنگوی کاخ سفید پس از آن هرگونه شکاف میان ترامپ و تیلرسون را رد کرد و گفت تمام این اظهارات چیزی بیشتر از یک شوخی نبوده است.