روزنامه «کامرسانت» در تحلیلی نوشته است: ارتش ترکیه در حال گسترش حضور خود در مناطق مرزی سوریه و وارد کردن تجهیزات نظامی خود به این مناطق بوده و از هم اکنون تبادل تیراندازیهایی نیز بین نظامیان ترکیه و شبه نظامیان کرد صورت گرفته است.
فراهم سازی مقدمات عملیات نظامی در خاک سوریه بعد از آن جدی شد که "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه به کردها هشدار داد تا ظرف یک هفته مواضع خویش را ترک کنند، در غیراین صورت نابود خواهند شد. عملیات نظامی ترکیه این خطر را در پی دارد که کردهای سوری حاضر به شرکت در روند حل و فصل مسالمت آمیز نبوده و کنگره گفتوگوهای ملی سوریه که قرار است در اواخر ماه ژانویه در بندر سوچی روسیه برگزار شود، هم شکست خواهد خورد.
"روسلان چوخوف" مدیر مرکز تجزیه و تحلیل راهبردی و فناوری روسیه به این روزنامه گفته است: «آمریکا آشکارا از نیروهای کرد سوری حمایت می کند. در طول مناقشه نظامی در سوریه آنها تجهیزات نظامی کردها را تامین کرده و ماشینهای زرهی، توپخانه و خمپاره انداز و مهمات لازم را در اختیارشان قرار می دادند. در صورت آغاز یک عملیات نظامی گسترده در شمال سوریه، شاید شبه نظامیان کرد تلفات زیادی بدهند، ولی پیروزی بر آنها برای ارتش ترکیه اصلا کار آسانی نخواهد بود.»
به گفته وی، البته هرچند این خطر جدی آنکارا را تهدید می کند که حملات تروریستی در مناطق مختلف ترکیه از سر گرفته شود، ولی تصمیم گیری در مورد عملیات نظامی علیه کردهای سوری عملا دیگر گرفته شده و این اقدام به هر قیمت و با هر عواقبی انجام خواهد شد.
مسکو امکان تاثیرگذاری بر تصمیم آنکارا در مورد کردهای سوری را ندارد
این در حالی است که "آندری فدوروف" مدیر مرکز تحقیقات سیاسی روسیه با اشاره به اینکه هیچیک از نقش آفرینان خارجی نمی توانند مقامات آنکارا را مجبور سازنند تا از این تصمیم خود صرف نظر کنند، به این روزنامه گفته است: «یکی از شروط اردوغان برای مشارکت با روسیه در زمینه سوریه این بوده که مسکو از حمایت کردهای سوری دست برداشته و در اظهارات رسمی نیز اصلا به موضوع امکان تشکیل دولت مستقل کردستان، اشاره ای نکند. با توجه به این مسئله، حداکثر واکنشی که روسیه در صورت آغاز عملیات نظامی مجدد ترکیه در خاک سوریه می تواند از خود نشان دهد، ابراز نگرانی از اقدامات آنکارا و هشدار در این خصوص است که چنین اقداماتی به روند حل و فصل سیاسی اوضاع در سوریه آسیب خواهد رساند.
به گفته این کارشناس، برغم آنکه نقشه عملیات نظامی علیه کردهای سوری خطرناک بوده و تضمینی برای پیروزی ارتش ترکیه در آن وجود ندارد، ولی اردوغان نسبت به تحقق آن در چند روز آینده، بسیار قاطع است، هرچند اعمال فشارهای خارجی بر آنکارا در این رابطه از هم اکنون آغاز شده است.
فدوروف توضیح داده است: «روسیه نمی تواند روابط خود با ترکیه را بطور کامل تیره کند و نگران خارج شدن آنکارا از توافقات صورت گرفته در رابطه با سوریه در طول سال گذشته است. در عین حال برای آمریکا هم بعد از پایان مرحله فعال نظامی در سوریه، بخصوص بعد از اعلام قصد تشکیل "نیروهای امنیت مرزی" در خاک سوریه، بهتر خواهد بود تا با ترکیه به مشاجره نپردازد. دقیقا اینها دو عواملی هستند که اردوغان برای آغاز عملیات نظامی مجدد در سوریه، روی آنها حساب باز کرده است.»
طرح حل و فصل سیاسی اوضاع سوریه شکست خواهد خورد
"آندری کورتونوف" دبیرکل شورای امور بین الملل روسیه نیز عقیده کاملا مشابهی در زمینه عواقب منفی عملیات نظامی ترکیه برای سیاستهای مسکو در قبال سوریه مطرح کرده است. وی در گفتوگو با «کامرسانت» در این باره گفته است: «امکانات روسیه برای تاثیرگذاری بر این وضعیت محدود است. ضمن اینکه "مسئله کردها" برای روابط روسیه و ترکیه بسیار حساس تر از سرنوشت "بشار اسد" رئیس جمهوری سوریه است، برای اینکه آنکارا روی این قضیه حساسیت خاصی دارد.»
به عقیده این کارشناس، عملیات نظامی ترکیه علیه کردهای سوری می تواند باعث خارج شدن آنها از روند حل و فصل سیاسی اوضاع سوریه، یعنی شرکت در کنگره گفتوگوهای ملی سوریه در سوچی شود که در روسیه امید زیادی به نتیجه بخش بودن آن بسته و تلاش زیادی برای حضور نمایندگان کرد سوریه در آن نموده است. بدین ترتیب این کنگره چه با حضور و چه بدون حضور کردها، شکست خواهد خورد.
"ولادیمیر سوتنیکوف" مدیر مرکز «روسیه-شرق-غرب» نیز یادآور شده که ترکیه عملا نخستین گام در جهت تقسیم سوریه به مناطق تحت نفوذ نقش آفرینان خارجی را برداشته است و در این صورت دیگر فاتحه طرح حل و فصل سیاسی بحران سوریه و در عین حال حفظ تمامیت ارضی این کشور خوانده شده است.