عبد الباری عطوان تحلیلگر مشهور جهان عرب گفتگویی را با شبکه روسی «راشاتودی» انجام داده است.
بر اساس این گزارش، وی در پاسخ به این سوال مجری شبکه که پرسید: آزاد سازی رقه کار آسانی نبوده است. آیا آزاد سازی این شهر نمی توانست با تلفات کمتری انجام شود؟ گفت: بله کاملا می توانست اینگونه باشد. ما همیشه عادت کرده ایم که گروه داعش را گروهی وحشی معرفی کنیم که مردم را می کشد اما با توجه به گزارش هایی که درباره رقه دریافت می کنیم این موضوع به طور شفاف مشاهده می شود که نیروهای ائتلاف تحت هدایت آمریکا از حداکثر قدرت خود برای حمله به رقه استفاده کرده اند و این کار به ویرانی شهر منجر شده است.
تحلیلگر مشهور جهان عرب ادامه داد: در وهله دوم به خاطر این حملات کورکورانه هزاران نفر از غیرنظامیان جان خود را از دست داده اند. با این وجود هیچ فردی به این موضوع اشاره نمی کند. این یک فاجعه است. این پیروزی به بهای از دست رفتن جان هزاران نفر از مردم رقه و ویرانی شهر حاصل شده است. هواپیماهای جنگی مناطق پرجمعیت را بمباران کرده اند و مردم را قتل عام کرده اند. ما شاهد ویرانی در همه جای شهر هستیم.
این کارشناس مسائل سیاسی در ادامه در پاسخ به این سوال مجری شبکه که پرسید: با توجه به میزان تلفات غیرنظامیان و از بین رفتن زیرساخت ها از نظر شما آیا می توانیم از آزاد سازی رقه به عنوان یک موفقیت یاد کنیم، گفت: ائتلاف، غیرنظامیانی را که هیچ جای امنی برای مخفی شدن در اختیار نداشته اند، آماج حملات خود قرار داده است. غیرنظامیان هیچ نیرویی برای مقابله با این حملات هوایی در اختیار نداشته اند.
وی ادامه داد: درست است که داعش گروهی بی رحم است اما باید به این نکته هم توجه داشته باشیم که غیرنظامیان زیادی در شهر رقه حضور داشته اند. باید از غیرنظامیان محافظت می شد. حفاظت از غیرنظامیان باید اولویت نیروهای ائتلاف باشد. اگر به شهر های دیگر سوریه نگاه کنیم این وضعیت وجود نداشته است. زمانی که حلب آزاد شد ما شاهد تلفات غیرنظامی بسیار کمی بودیم. اما زمانی که به رقه نگاه می کنیم ما با وضعیت کاملا متفاوتی روبرو می شویم. به نظر می رسد که ما شاهد حملات کورکورانه هوایی به شهر و غیرنظامیان بوده ایم. این موضوعی فاجعه بار و تاسف برانگیز است.
عطوان در ادامه در پاسخ به این سوال مجری شبکه که پرسید: به نظر شما مقصد بعدی اعضای داعش پس از پایان درگیریها در عراق و سوریه کجا خواهد بود؟ گفت: به نظرم سه گزینه پیش روی آنها قرار دارد. اول اینکه آنها باقی می مانند و کشته می شوند. دوم اینکه آنها به مناطق دیگری در داخل سوریه و عراق می روند و در میان جمعیت غیرنظامی مخفی می شوند و سوم اینکه آنها به واحدهای داعش در افغانستان، لیبی، یمن و دیگر کشورها ملحق خواهند شد. ما نمی دانیم که بغدادی در کجا به سر می برد.
وی افزود: برخی می گویند که او حتی ممکن است که هنوز در رقه حضور داشته باشد. برخی می گویند که او فرار کرده است و در جایی مخفی شده است. اما داعش دیگر قلمرو تحت اختیار خود را از دست داده است. آنها مرکز خلافت خود را از دست داده اند. اما معتقدم که داعش نوعی ایدئولوژی است. ما شاهد نوعی خلاء در عراق و سوریه هستیم. ما باید منتظر بمانیم و ببینیم که چه گروهی این خلاء را پر خواهد کرد.
عطوان ادامه داد: در حدود هزار نظامی آمریکایی در سوریه حضور دارند. درباره آنها چه روی خواهد داد. در حال حاضر رقه تحت کنترل دولت قانونی سوریه قرار ندارد. نیروهای دموکراتیک سوریه به طور عمده که اکثر آنها کرد هستند، کنترل این شهر را در اختیار دارند. سوالات زیادی در اینجا وجود دارد. آیا ما شاهد درگیری بین نیروهای ارتش سوریه و نیروهای دمکراتیک سوریه خواهیم بود؟
وی گفت: شاید حالا زمان جشن آزاد سازی رقه باشد و داعش ریشه کن شده است اما سوالی که وجود دارد این است که چه اتفاقی بعدها روی خواهد داد. این بزرگترین سوال است. داعش به کجا خواهد رفت. آیا آنها به طرف اقدامات مخفیانه خواهند رفت. آیا آنها نیروهای خود را بازسازی خواهند کرد و به اقدامات تروریستی خود ادامه خواهند داد. این سوالات وجود دارد و ما باید جواب هایی برای آنها پیدا کنیم.