براساس قانون آمریکا، رئیس جمهوری آمریکا موظف است هر سه ماه یک بار نظر خود را درباره پایبندی ایران به توافق هسته ای به کنگره آمریکا اعلام کند. «دونالد ترامپ» تاکنون دوبار پایبندی ایران به برجام را تایید کرده اما در اردیبهشت ماه، رسانه های آمریکایی گزارش داده بودند او چندان تمایلی به این کار نداشت و پس از آن تیمی منصوب کرد تا موارد نقض تعهد ایران به برجام را مشخص کنند.
آقای ترامپ درسخنرانی ماه گذشته خود در سازمان ملل متحد توافق اتمی با ایران را خجالت آور خواند و آن را یکی از بدترین و یکطرفه ترین قراردادهایی خواند که ایالات متحده آمریکا به خود دیده است. توافق هسته ای ایران یا برجام، در زمان ریاست جمهوری «باراک اوباما » حاصل شد، اما ترامپ از زمان نامزدی گفته بود که این بدترین توافق ممکن بوده و آن را لغو خواهد کرد. در حال حاضر برخی تحلیلگران و مشاوران سیاسی به وی توصیه کرده اند که به جای خروج از برجام، فشار بر ایران را تشدید کند.
ضرب الاجل بعدی یکشنبه ۱۵ اکتبر است اما آقای ترامپ ممکن است قصد خود در این باره را قبل از ضرب الاجل ۱۵ اکتبر اعلام کند که آیا به اعتقاد او ایران به تعهدات خود در برجام عمل کرده و آیا این توافق منافع ایالات متحده را پیش می برد یا نه.
در این راستا مصاحبه ای با پروفسور «مارک تسلر» استاد دانشگاه میشیگان امریکا انجام داده است که در ادامه می آید.
پروفسور «مارک تسلر» استاد علوم سیاسی دانشگاه میشیگان و مدیر موسسه بینالملل و مطالعات سیاسی این دانشگاه است. وی متخصص سیاستهای مقایسهای و مطالعات خاورمیانه است. حوزه مطالعاتی تسلر کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا است. وی از متخصصان برجسته مسائل اعراب- اسرائیل است.
کتاب تاریخ مناقشات اعراب و اسرائیل وی از شهرت جهانی برخوردار است و در سال ۱۹۹۴ توسط روزنامه نیویورک تایمز به عنوان اثر برجسته انتخاب شد. تسلر رئیس پیشین مؤسسه مطالعات مراکش در آمریکا و مشاور برنامه توسعه سازمان ملل متحد نیز بوده است."اسلام و دموکراسی در خاورمیانه"، "نسلهای سیاسی در کشورهای در حال توسعه" و "تاریخ مناقشات اعراب و اسرائیل" از جمله آثار تسلر به شمار میروند.
*برخی منابع خبری غربی اعلام کرده اند «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا عدم پایبندی ایران به برجام را اعلام خواهد کرد و عملا برجام را نقض خواهد کرد. نظر شما در این خصوص چیست؟
در حال حاضر مشخص نیست چه اتفاقی در آینده نزدیک رخ خواهد داد. «دونالد ترامپ» ممکن است ۱۵ اکتبر پایبندی ایران به برجام را تایید نکند، اما آمریکا همچنان به برجام متعهد باشد. اگر ترامپ پایبندی ایران به برجام را مورد تایید قرار ندهد، یک مهلت شش ماهه جهت حل اختلافات بین امریکا و ایران وجود دارد. اگر در این مدت نیز اختلافات حل نشود، تحریم هایی که در زمان انعقاد توافق هسته ای ایران لغو شده بودند بار دیگر علیه ایران اعمال می شوند.
*اگر ترامپ برجام را نقض کند گام بعدی وی در خصوص ایران چه خواهد بود؟
من دقیقا نمی دانم، اما واقعیت این است که در صورت نقض برجام از سوی آمریکا، ایران دیگر مجبور به رعایت مفاد برجام نخواهد بود.
*اگر ترامپ برجام را نقض کند در این صورت برای بازگشت تحریمهای هسته ای ایران، کنگره آمریکا باید رای گیری کند. آیا کنگره چنین تصمیمی خواهد گرفت؟
با توجه به اکثریت جمهوریخواه در کنگره، احتمالا کنگره چنین تصمیمی را اتخاذ خواهد کرد.
*برخی افراد مانند Richard Goldberg معتقد هستند اگر ترامپ برجام را نقض کند در این صورت اروپایی ها وی را در خصوص تحریم مجدد هسته ای ایران همراهی خواهند کرد. نظر شما در این خصوص چیست؟
در این مورد اطلاعات کافی ندارم.