خبرگزاری رسمی کره شمالی روز گذشته اعلام کرد این کشور موفق به انجام ششمین آزمایش هستهای خود شده که از آزمایشهای پیشین بسیار قدرتمندتر است. این اقدام پیونگیانگ خیلی زود با محکومیتهای بینالمللی مواجه شد.
این خبرگزاری در توضیح آزمایش هستهای جدید این کشور اعلام کرد پیونگیانگ موفق به آزمایش یک بمب هیدروژنی پیشرفته شده که گامی بزرگ در تحقق اهداف بلند مدت آن محسوب میشود. یکی از اهداف مهم پیونگیانگ، توسعه موشک هستهای قدرتمندی است که بتواند به قلب آمریکا نیز برسند.
با توجه به زلزلهای که موسسه تحقیقاتی زمینشناسی آمریکا قدرت آن را 6.3 دهم ریشتر در مقیاس امواج درونی زمین ارزیابی کرد، کارشناسان این حوزه معتقدند زلزله بوجود آمده به اندازه کافی قدرتمند بود تا گفته شود کره شمالی به فناوری ساخت بمب هیدروژنی دست یافته و یا به آن بسیار نزدیک شده است.
مقامات آگاه در ژاپن و کره جنوبی اعلام کردند قدرت انفجار جدیدترین آزمایش کره شمالی 10 برابر قویتر از پنجمین آزمایش هستهای این کشور بود که یک سال پیش انجام شد. تمام شش آزمایش هستهای کره شمالی در پایگاه آزمایش هستهای زیرزمینی این کشور انجام شدند.
بمب هیدروژنی یک اصطلاح رایج برای بمبهای دو مرحلهای ترمو هستهای است. منظور از «ترمو هستهای»، وابستگی انفجار به درجه حرارت هسته اتم است. در این حالت، ابتدا یک انفجار اتمی اولیه روی میدهد تا درجه حرارت هسته اتم به اندازه کافی بالا رود، سپس در مرحله دوم یک انفجار بسیار قویتر با قدرت تخریب بالا اتفاق خواهد افتاد.
انفجار در مرحله نخست بر پایه همجوشی هستهای استوار است و اتمها شکافته میشوند. مرحله دوم بر سوخت هستهای استوار است و انفجاری را تولید میکند که با هیچکدام از بمبهای اتمی رایج قابل مقایسه نیست.
پس از آغاز همجوشی هستهای، نوترونهایی با سرعت بالا تولید شده که قادر هستند بار دیگر موجب تجزیه هسته اورانیوم داخل بمب شوند. همین موضوع قدرت انفجار را 2 تا 3 برابر افزایش میدهد.
در بمبهای اتمی عادی، فقط شکافت هستهای اتفاق میافتد، هسته اتم تجزیه میشود، پولوتنیوم و یا اورانیوم در واکنشهای زنجیرهای به اتمهای کوچکتر تقسیم میشوند و حجم زیادی انرژی را آزاد میکنند. بمبهایی که آمریکا در جریان جنگ جهانی دوم بر سر مردم هیروشیما و ناکازاکی فرو ریخت، اتمی بودند.
ساعاتی پیش از انجام آخرین آزمایش موشکی کره شمالی، رسانه دولتی این کشور تصویری از «کیم جونگ اون»، رهبر کره شمالی، را منتشر کرد که در حال بررسی یک دستگاه با شکل بادام زمینی بود. سپس اعلام شد این دستگاه یک بمب هیدروژنی جدید بوده که میتواند درون کلاهک موشکهای بالستیک بارگذاری شود. شکل این بمب با آنچه که تصویرش را در ماه مارس گذشته منتشر کرده و شبیه به توپ بود کاملا تفاوت دارد. کارشناسان معتقدند شکل خاص بمب نمایش داده شده اخیر، حاکی از یک سلاح هستهای دو مرحلهای است.
برای نخستین بار کره شمالی به طور خاص از امکان حمله با پالسهای الکترومغناطیسی نیز سخن گفت. چنین حملهای میتواند به جای شلیک موشک دور برد به قلب شهرهای آمریکا، یک انفجار قوی در جو ایجاد کند.
انجمن کنترل تسلیحاتی، تعداد کلاهکهای هستهای آمریکا را 6800 و روسیه را 7000 مورد اعلام کرده است. انگلیس حدود 120 کلاهک هستهای در اختیار دارد که 40 مورد از آنها به دریا منتقل شده و در زیردریاییهای هستهای این کشور مستقر هستند. فرانسه حدود 300 و چین 270 کلاهک هستهای در اختیار دارد.
این انجمن تعداد کلاهکهای هستهای هند و پاکستان را حدود 120 و رژیم صهیونیستی را 80 مورد اعلام کرده است.