کسانی که از مسائل پنهانی قصر پادشاهی در عربستان سعودی با خبر هستند، احتمال کناره گیری ملک سلمان بن عبدالعزیز از تخت سلطنت به نفع پسرش محمد بن سلمان در فاصله زمانی که از پنج ماه فراتر نخواهد رفت، بعید نمی دانند.
کناره گیری از سلطنت پس از تعیین تکلیف مسائل مهم داخلی و خارجی
به عقیده این گروه کناره گیری ملک سلمان پس از نهایی کردن پرونده های مهم داخلی و منطقه ای صورت خواهد گرفت.
گام اول در راستای فراهم کردن مقدمات کناره گیری از تخت پادشاهی دور کردن محمد بن نایف به شیوه ای ظالمانه بود که رسانه های آمریکایی از جمله روزنامه واشنگتن پست و نیویورک تایمز به آن اشاره کردند.
گام دوم نیز به سفر ملک سلمان به شهر طنجه و استراحت در آنجا مربوط می شود و به این ترتیب اداره کشور را در اختیار ولیعهد و معاونان وفادار و نزدیکانش بگذارد؛ کسانی که از چند هفته پیش پست های حساس را به آنان داده است.
شمارش معکوس برای کناره گیری از تخت سلطنت
ملک سلمان و همراهان نزدیکش در این فاصله فقط به نظارت بر کارهای ولیعهد و کادر همراه او اکتفا کرده و یا در برخی موارد توصیه هایی نیز می دهند و به این ترتیب محمد بن سلمان در ماه اوت تا پایان سپتامبر عملا پادشاه عربستان سعودی خواهد بود و این مدت به مثابه آزمونی است تا ملک سلمان بتواند زمان دقیق اعلام کناره گیری از تحت سلطنت به نفع پسرش را نهایی کند.
شمارش معکوس برای کناره گیری از قدرت از اکتبر آغاز شده و تا پایان سال جاری و یا آغاز سال آینده ادامه خواهد یافت و احتمال دارد پادشاه در این فاصله از سلطنت کنار برود و دلیل آن را نیز منافع عالی کشور اعلام کند.
سعودی ها هر لحظه منتظر خبر کناره گیری پادشاه
به گفته کسانی که از اوضاع قصر پادشاهی با خبر هستند، ملک سلمان افکار عمومی سعودی را برای احتمال کناره گیری از قدرت آماده کرده است و به این ترتیب تصمیم او غیرمنتظره نخواهد بود بلکه سعودی ها آن را به عنوان اقدامی که هر لحظه احتمال وقوع آن است، می پذیرند.
تصمیم گیری ریاض بدون مشورت با آمریکا ممنوع
ملک سلمان بن عبدالعزیز کشورهای بزرگ به ویژه آمریکا و انگلیس را برای چنین اقدامی آماده کره است زیرا ریاض نمی تواند چنین کاری را بدون مشورت دقیق با کاخ سفید انجام دهد چرا که گفته می شود آمریکا در نهایت ضامن امنیت عربستان در رویارویی با ایران است.
بنابر اعلام این منابع، ریاض نمی تواند هیچ تصمیم راهبردی را بدون مراجعه به کاخ سفید و وزارت دفاع آمریکا اتخاذ کند.
چه کسی ولیعهد خواهد شد؟
اما امیران با نفوذ سعودی در مورد قضیه حساس یا همین که چه کسی در زمان پادشاهی محمد بن سلمان در آینده ولیعهد خواهد بود، تصمیم نهایی نگرفته اند و در این مورد به دیدگاه مشترک نرسیده اند اما بیشتر به سمت امیران نسل سوم یا همان نوادگان بنیانگذار آل سعود تمایل دارند با این حال باید در نظر داشت که شکل و ساختار خاندان حکم سعوندی در این خصوص هیچ پاسخ راضی کننده ای ندارد.
تعیین جانشین ولیعهد، دغدغه اصلی محمد بن سلمان
منابع سعودی همچنین تاکید کردند، اکنون دغدغه اصلی محمد بن سلمان انتخاب هرچه سریع تر جانشین ولیعهد است تا این شخص در صورت کناره گیری ملک سلمان از قدرت، ولیعهدی را برعهده بگیرد.
احتیاط بن سلمان برای جلوگیری از شدت نارضایتی در عربستان
بر این اساس محمد بن سلمان اکنون سرگرم گفت وگوهای فشرده با برخی افراد نزدیک به خود در خاندان حاکم است و به گفته منابع سعودی وی نمی خواهد دایره خشم کنونی ناشی از برکناری غیرمنتظره محمد بن نایف از ولیعهدی گسترش پیدا کند.
قوت گرفتن مخالفت بیصدا در خاندان سعودی
در این میان کارشناسان مسائل سعودی فاش کردند، نوعی «مخالفت بیصدا» در خاندان سعودی وجود دارد که در حال هرچه قدرت گرفتن است و هسته های آن نیز از سوی سه امیر سعودی که از بیعت با محمد بن سلمان به عنوان ولیعهد خودداری کردند، شکل گرفته است.
و این سه که از افراد مهم خاندان حاکم هستند عبارتند از:
احمد بن عبدالعزیز وزیر کشور سابق و یکی از چهره های سرشناس «سدیری ها»
امیر عبدالعزیز بن عبدالله معاون وزیر خارجه و نماینده جناح هوادار ملک عبدالله بن عبدالعزیز و عضو گارد ملی در هیئت بعیت
امیر محمد بن سعد معاون امیر منطقه ریاض که از تایید امیران غیر از خاندان سدیری ها و نیزی امیرانی که از نسل بنیانگذار آل سعود نیستند، برخوردار است.
چرا ملک سلمان سفرش را به تاخیر انداخت؟
در این میان برخی خبرها حاکی از این است که ملک سلمان سفر خود به طنجه را حدود چهار روز به تاخیر انداخت که دلیل آن فراهم شدن فرصت بیشتر برای تعیین جانشین جدید ولیعهد و اعلام رسمی آن پیش از سفرش ذکر شده است، اما این دلیل فقط در چارچوب گمانه زنی ها بوده و هیچ سند رسمی و یا نیمه رسمی در این خصوص وجود ندارد.