به نقل از روزنامه الاخبار، در شرایطی که دست اسرائیل از رویارویی مستقیم با ایران کوتاه است با درک این ناتوانی سخت در تکاپوی سوق دادن آمریکا به این رویارویی و نیز دخالت گسترده آن در سوریه برای پایان دادن به نفوذ روسیه و متحدانش در آنجا است و چیزی غیر از این نه تنها منافع اسرائیل را تامین نخواهد کرد بلکه برایش فاجعه بار خواهد بود.
رضایت اسرائیل از شدت مواضع آمریکا علیه ایران
اسرائیل همانقدر که از حمله آمریکا به پایگاه «شعیرات» سوریه واظهارات تند جیمز ماتیس وزیر دفاع آمریکا علیه ایران و متحدانش خشنود و راضی است، از به هدر رفتن منافع خود در حاشیه روابط روسیه و آمریکا به شدت بیم دارد.
از نظر اسرائیل سفر ماتیس به تل آویو مفاهیم راهبردی را در دل خود جا داده است، زیرا فقط به ارائه تصورات دولت جدید آمریکا از منطقه و چالش های آن خلاصه نمی شود بلکه فرصتی برای سوق دادن شریک آمریکایی برای رویارویی با تهدیداتی است که اسرائیل خود را در رویارویی با آن تنها می بیند.
بیم و امید اسرائیل از مواضع آمریکا
در این میان اسرائیل به موازات خرسندی فراوان از سفر ماتیس، نوعی احتیاط و ملاحظه کاری نیز نسبت به آن دارد، زیرا متوجه است ماموریتی بسیار سخت و پرخطر در راه است که می تواند در نهایت دولت آمریکا را از تحقق منافع اسرائیل بازدارد،هرچند ماتیس در جریان سفر منطقه ای خود بر شدت مواضع علیه ایران و سوریه افزوده و تاکید کرد باید با نفوذ ایران در منطقه مقابله شود.
تهدیدات ماتیس علیه تهران که در اسرائیل نیز تکرار شد، با مواضع تند دولت آمریکا در دو روز گذشته علیه ایران و متحدانش در سوریه و لبنان همزمان شد و به این ترتیب این مواضع به معنی امکانات مننقی برای رویارویی است که هنوز حد ومرز آن مشخص نیست.
استقبال تمام و کمال اسرائیل از مواضع ضد ایرانی ماتیس
با اینهمه تمام تحولات کافی بود تا در جلسات غیرعلنی ماتیس در اسرائیل بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل تاکید کند، مواضع دولت جدید آمریکا در خصوص ایران کاملا مورد استقبال اسرائیل است.
تل آویو و نیز واشنگتن محدودیت عملکرد اسرائیل در قبال ایران و محدود بودن قدرت آن برای تاثیرگذاری منفی بر «نفوذ» آن در منطقه را درک می کنند وبه همین دلیل اسرائیل سخت تلاش دارد نقش «مشاوری» را بازی کند که داده ها و ارزیابی ها را برای شریک آمریکایی خود که به شکل علنی به رویارویی با ایران برخاسته است، فراهم کند و همزمان تلاش دارد در رویکردهای آمریکا تاثیر بگذارد تا شدت و چه بسا شدت عمل آن را دو چندان کند.
اسرائیل اکنون در مقایسه با گذشته بسیار آسوده خاطر شده است زیرا بر خلاف دولت قبلی آمریکا اکنون یک دولت جدید وجود دارد که مراجع تصمیم گیری اسرائیل از سیاست های آن احساس خطر نمی کنند حال آنکه دولت باراک اوباما سیاست هایی را در پیش گرفت که از نظر موازنه قدرت و گزینه های جایگزین که در اختیار داشت، واقع بینانه تر بود.
اسرائیل گزینههای ترامپ را گام بزرگی به سمت جلو میبیند
با این وجود هرچند اسرائیل به هیچ وجه اطمینان ندارد که دولت ترامپ خواسته های آن را عملی خواهد کرد اما در مقایسه با سیاست اوباما اکنون گزینه ترامپ را با در نظر گرفتن واقعیت ها گام بزرگی به سمت جلو می بیند.
امید بستن اسرائیل به رویارویی آمریکا و ایران
اسرائیل از سیاست های ترامپ به ویژه در قبال ایران راضی است، زیرا این سیاست ها امکانات منطقی و چه بسا عملیاتی را در دل خود جا داده است که می تواند موجب شدت مواضع شده و تا رویارویی مورد نظر اسرائیل با توسل به زور بین ایران و آمریکا پیش برود.
تل آویو در ارزیابی ها خود بر محاسبات اشتباه دولت ترامپ استناد می کند و یقین دارد این اشتباهات با مواضع قاطعانه ایران و واکنش های آن روبه رو خواهد شد و امیدوار است همین مواضع و واکنش ها موجب رویارویی گسترده شود.
اکنون باید پرسید آیا امید اسرائیل بجاست؟
هنوز پاسخ این سوال روشن نشده است زیرا شرایط و امکانات رویارویی فقط به دو طرف محدود نمی شود بلکه تمام میدان های رویارویی در منطقه با وجود اختلاف هر یک از آنان در این خصوص دخالت دارد.
تکاپوی اسرائیل برای تکرار و گسترش حملات آمریکا به سوریه
اما در مورد سوریه ، اسرائیل متوجه است که در صورت هرگونه عقب نشستن آمریکا، به تنهایی در معرض حوادث بعدی قرار خواهد گرفت، حال آنکه قدرت تاثیرگذاری آن محدود است از همین رو سفر ماتیس فرصتی برای ارائه مجدد خواسته ها و تلاش برای سوق دادن واشنگتن به این سمت است که فقط یک حمله به سوریه (پایگاه شعیرات) کافی نیست بلکه باید در سطح گسترده و بسیار موثر وارد عمل شد به گونه ای که حضور روسیه و متحدانش در خاک سوریه را محدود کند.
اسرائیل به دنبال سوریه بدون بشار اسد
دخالت آمریکا در سوریه می تواند ضامن منافع اسرائیل در ارتباط با تشکیل آینده سوریه باشد به این معنی که حکومتی در آنجا تشکیل شود که اگر متحد اسرائیل نباشد ، دشمن آن نیز نباشد و در عین حال اسرائیل بشار اسد و متحدانش را به عنوان دشمنان خود از میدان سوریه کنار بزند.
در این میان باید در نظر داشت، همانطور که دست اسرائیل برای رویارویی مستقیم با ایران کوتاه است و در این جنگ تنها می ماند، امکانات آن در رویارویی با دشمنانش در خاک سوریه نیز اندک است از همین رو دخالت مستقیم و گسترده آمریکا در قبال ایران و سوریه برایش الزامی است.
جنگ سرد آمریکا و روسیه به ضرر اسرائیل تمام میشود
از نظر اسرائیل هرگونه دخالت محدود آمریکا در سوریه موجب آغاز جنگ سرد بین آمریکا و روسیه در خاک سوریه خواهد شد که چه بسا بدتر از عقب نشین آمریکا باشد، زیرا درگیری محدود به معنی جنگ سرد و شدت تعارض منافع بین دو ابرقدرت خواهد بو و یکی ازنتایج آن هدر رفتن تمام منافع اسرائیل حتی در سطحی گسترده تر از سوریه است از همین رو اسرائیل یا باید دخالت گسترده آمریکا را به دست آورد یا توافق گسترده با روسیه را و بدون این دو و یا حد وسط آن، برای اسرائیل فاجعه راهبردی خواهد بود.
با وجود پیشنهاد و تحریک آمریکا از سوی سرائیل در حضور ماتیس که در اصل اگر شرایط تحقق منافع کشورش با توسل به زور فراهم بود، نیازی به تحریک اسرائیل نبود، در دو حالت ایران و سوریه به یک اصل مرتبط هستند: ترامپ و رویکردهای او و نیز محاسبات اشتباه و قدرت خطر کردن و پذیرفتن نتایج پس از آن.
اسرائیل باید منتظر بماند و به گفته اویگدور لیبرمن وزیر جنگ اسرائیل پس از دیدار با ماتیس، « ما در اسرائیل از مشاهده رویکرد جدید دولت آمریکا علیه تروریست ها خشنودیم و برای گام های عملی بعدی منتظر می مانیم».