رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا در تازه ترین مواضع خود،به نکاتی در خصوص انتخابات ریاست جمهوری فرانسه اشاره کرده است. دونالد ترامپ در پیامی توئیتری در این خصوص نوشته است:
"یک حمله تروریستی دیگر در پاریس. مردم فرانسه بیش ازاین این وضعیت را تحمل نمیکنند. (این حمله) تأثیربزرگی روی انتخابات ریاستجمهوری خواهد داشت.اتفاق خیلی خیلی وحشتناکی است که در دنیا میافتد. ظاهراً یک حمله تروریستی دیگر است و چه میتوان گفت؟ انگار تمامی ندارد. ما باید قوی باشیم و هشیار باشیم و من از مدتها پیش اینها را گفتهام...."
رمزگشایی از مواضع اخیر ترامپ در خصوص حوادث جاری در فرانسه و انتخابات ریاست جمهوری این کشور چندان دشوار نیست. در این خصوص نکاتی وجود دارد که به آنها اشاره می کنیم:
نخست اینکه دونالد ترامپ طرفدار شکست جریانهای سنتی در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه و پیروزی جریان راست افراطی به رهبری مارین لوپن است. مارین لوپن در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 ایالات متحده آمریکا حمایت علنی خود را از ترامپ اعلام کرد. به طور کلی همه گروههای راست افراطی و ملی گرا در اروپا، از سوی دونالد ترامپ و کاخ سفید مورد حمایت قرار دارند.
ترامپ به خوبی می داند که در راستای تحقق هدف اصلی خود مبنی بر فروپاشی اتحادیه اروپا و منطقه یورو، باید از جریانهای پوپولیستی و ملی گرا در اروپا حمایت کند. این قاعده در خصوص انتخابات ریاست جمهوری فرانسه نیز صادق است.
نکته دوم اینکه ترامپ سعی دارد با اشاره به حادثه تروریستی پاریس، افکار عمومی فرانسه را متوجه حمایت از جریان راست افراطی کرده و نسخه درمان بحرانهای امنیتی در فرانسه را پیروزی جریان راست افراطی معرفی کند. به عبارت بهتر، ترامپ در صدد است از حادثه تروریستی اخیر در فرانسه به عنوان عاملی تسریع کننده در پیروزی حزب ملی گرا به رهبری لوپن استفاده کند. اگرچه بحرانهای امنیتی در فرانسه معلول سیاستهای امنیتی نادرست و خطرناک دستگاههای سیاسی و اطلاعاتی غرب می باشد، اما کمترین شک و شبهه ای وجود ندارد که در مان این بحران عمیق و دامنه دار، سرکارآمدن گروههای ضد مهاجرت و ضد اسلام در اروپا نیست.
نکته سوم به نقش مخرب ایالات متحده آمریکا و هم پیمانان اروپایی آن در وقوع بحرانهای امنیتی در فرانسه و دیگر کشورهای غربی باز می گردد. بدون شک آنچه امروز در غرب تحت عنوان بحران امنیت از آن یاد می کنیم، معلول سیاستهای حمایتگرایانه واشنگتن و متحدانش از گروههای تروریستی و تکفیری در منطقه و خصوصا دو کشور سوریه و عراق می باشد. ترامپ در پیام توییتری خود از وحشتناک بودن این حادثه سخن به میان می آورد، بدون آنکه اشاره ای به دلیل و ریشه آن داشته باشد. البته این رویکرد ترامپ کاملا قابل توجیه است زیرا وی به مانند رئیس جمهور سابق آمریکا باراک اوباما در پدید آمدن چنین بحرانی نقش داشته است.
نکته چهارم، به تلاش ترامپ برای ایجاد التهاب سیاسی در جامعه فرانسه باز می گردد. ترامپ با این سخنان در صدد ایجاد هیجان و التهاب در انتخابات سراسری فرانسه است. این التهاب زایی، کاملا هدفمند و برنامه ریزی شده است.
ترامپ به خوبی می داند که طبق نظرسنجی های ماههای گذشته، لوپن حدود 27 تا 28 درصد افکار عمومی را با خود همراه کرده است. اگرچه این میزان برای راهیابی وی به دور نهایی انتخابات کافی به نظر می رسد اما برای راهیابی وی به کاخ الیزه به عنوان رئیس جمهور جدید فرانسه کفایت نمی کند. در چنین شرایطی ترامپ سعی دارد به صورت غیر مستقیم، آرای خاکستری و سفید را به سود لوپن به گردش در آورده و موقعیت وی را در دور دوم و نهایی انتخابات ریاست جمهوری فرانسه تقویت نماید. آیا رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا در این خصوص موفق خواهد شد؟!