نظرسنجی انجام شده از سوی مرکز تحقیقات «پیو» نشان میدهد در دوران رقابتهای انتخاباتی آمریکا، حامیان دونالد ترامپ اعلام کردند به شدت به خبرگزاری فاکسنیوز اطمینان دارند و این خبرگزاری اصلیترین منبع اطلاعاتی آنها محسوب میشده است. فاکسنیوز در طیف رسانههای به شدت راست قرار دارد. فاکسنیوز در میان حامیان کلینتون از محبوبیت چندانی برخوردار نبود و تنها 3 درصد از آنها اخبار این خبرگزاری را دنبال میکردند. حامیان کلینتون یک خبرگزاری واحد را بهعنوان منبع اطلاعاتی خود مطرح نکردند، اما 18 درصد از شرکتکنندگان در نظرسنجی پیو که حامی کلینتون بودند، به خبرگزاری سیانان اعتماد داشتند.
این خبرگزاری در طیف رسانههای چپ قرار دارد. این در شرایطی است که تنها 8 درصد از حامیان ترامپ به این خبرگزاری اعتماد داشتند. 62 درصد از حامیان ترامپ اخبار انتخابات را از طریق تلویزیون پیگیری میکردند و 56 درصد از حامیان کلینتون تلویزیون را برای این منظور انتخاب کردند. رسانههای چاپی تنها در میان 2درصد از حامیان ترامپ طرفدار داشتند، اما 8درصد از حامیان کلینتون اخبار رسانههای چاپی را دنبال میکردند. 28 درصد از حامیان ترامپ اخبار انتخابات را از طریق وبسایتهای خبری دنبال میکردند که همین میزان از طرفداران کلینتون هم از وبسایتهای خبری استفاده میکردند.
این در شرایطی است که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا برای سومین بار متوالی در کنفرانسهای مطبوعاتی خود فقط به پرسشهای رسانههای جناح راست پاسخ گفت.
به گزارش ایندیپندنت، ترامپ پس از دیدار با نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، در کاخ سفید کنفرانس مطبوعاتی مشترکی برگزار کرد. در این کنفرانس ترامپ پس از سخنرانی درباره ایران و درگیریهای اسرائیلی-فلسطینی، فقط پرسشهای خبرگزاری کریسچن برادکستینگ نتورک(سیبیان) و خبرگزاری تونهال را پذیرفت و به آنها پاسخ داد. این دو رسانه به داشتن دیدگاههای محافظهکار مشهور هستند.
ترامپ در کنفرانس مشترک با جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا که 13 فوریه برگزار شد، فقط پاسخگویی به دو پرسش را پذیرفت. یکی از این پرسشها از طرف خبرگزاری WJLA مطرح شده بود که گفته میشود در مبارزات انتخاباتی 2016 به سمت ترامپ متمایل بوده است. پرسش دیگر را دیلی کالر مطرح کرده بود که یک رسانه محافظهکار بهشمار میرود. 10 فوریه، در جریان کنفرانس مطبوعاتی با شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن، ترامپ به پرسشهای نیویورکپست و فاکسنیوز پاسخ داد. در پایان کنفرانس مطبوعاتی ترامپ با نتانیاهو، خبرنگاری از ترامپ پرسید آیا به پرسشهایی درباره تماس با روسیه پاسخ خواهد داد و رئیسجمهوری آمریکا به این پرسش پاسخ نداد. پاسخ ندادن به رسانههای جناح چپ یا میانهرو در کنفرانسهای مطبوعاتی اخیر این مساله را مطرح کرده است که ترامپ از رویارویی با «پرسشهای دشوار» اجتناب میکند.
جیم آکوستا، خبرنگار ارشد سیانان در کاخ سفید، پس از این کنفرانس خبری به شبکه سیانان گفت: «این رئیسجمهوری نمیخواهد به پرسشهای حساس و مهم درباره متحدانش و تماس نزدیکانش با روسیه در جریان رقابتهای انتخاباتی پاسخ گوید.»
جنگ لفظی ترامپ با فاکسنیوز
در پی درگیریهای لفظی ترامپ با برخی از خبرنگاران و اصحاب رسانه، بیبیسی در گزارشی این پرسش را مطرح کرده است که آیا روزنامهنگاران میتوانند باعث سقوط ترامپ شوند؟ در این گزارش آمده است: روال رایج در آمریکا این است که بعد از پایان انتخابات ریاستجمهوری، بسیاری از روزنامهنگارهایی که ماهها خبرهای این انتخابات را پوشش میدادند نفس راحتی میکشند یا به مرخصی میروند و فضای سیاسی و رسانهای مدتی آرام میشود. این بار اما در واشنگتن توفان وقایع از وزیدن نمیایستد.
بر این اساس، ترامپ در کنفرانس خبری روز پنجشنبه تاکید کرد که کشور «آشوبزده»ای را تحویل گرفته و باز هم به بسیاری از جمله دموکراتها و بهخصوص رسانهها حمله کرد.
او آشکارا در برنامههای مختلف به رسانههای منتقدش بد و بیراه میگوید و از آنها میخواهد مثل «فاکسنیوز» شبکه دست راستی حامیاش، «محترمانه» رفتار کنند.
روز پنجشنبه شپارد اسمیت از گویندگان شبکه فاکس در برنامه تلویزیونیاش با اشاره به کنفرانس خبری ترامپ به بینندگانش گفت «شغل ما این است که وقتی کسی دروغ میگوید شما را مطلع کنیم به خصوص وقتی که گوینده آن منتخب مردم باشد و امروز رئیسجمهوری حرفهایی زد که قطعا حرفهای نادرستی بودند.»
به گزارش دویچهوله، روز جمعه ۱۷ فوریه نیز، ترامپ توییتی را منتشر کرد که مکمل حملاتی بود که در کنفرانس مطبوعاتی به رسانهها شکل داده بود. در این توییت، ترامپ حرف آخرش را نسبت به این رسانهها زد و گفت: «این رسانههای منتشرکننده اخبار کذب، دشمن من نیستند. دشمن مردم آمریکا هستند.»
رئیسجمهوری آمریکا در همین توییت فهرست دشمنان مردم آمریکا را نیز منتشر کرد: نیویورکتایمز، ان بی سی نیوز،ایبیسی، سیبیاس و سیانان.
ترامپ در همان کنفرانس مطبوعاتی خود مدعی شد که دروغپراکنی و بیصداقتی این رسانهها از حد خارج شده است و عملا هیچ کنترل و نظارتی بر آنها وجود ندارد.
حال کار به جایی رسیده است که حتی شبکه تلویزیونی «فاکسنیوز» هم از رفتار ترامپ انتقاد کرده است. این شبکه ظرف هفتههای گذشته، رویکردی بسیار دوستانه و مثبت نسبت به دولت ترامپ داشت.
مجری این فرستنده، شپارد اسمیت گفت این کارهایی که همه روزه از ترامپ سر میزند، واقعا عجیب است. «پرسش کردن، وظیفه رسانههاست و ترامپ باید به مردم آمریکا پاسخ دهد.» جنجال جنگ لفظی رسانهها با ترامپ همچنان ادامه دارد.