شفافیت بینالمللی کره در سال ۱۹۹۹ و با ائتلاف نهادهای مدنی بنا نهاده شده است.هدف آنها این است که با توجه به برنامههای خود زیرساختهای جامعه ضد فساد را فراهم کنند. فعالیتهای اصلی شفافیت بینالمللی کره شامل تحقیق و توسعه قوانین و سیاستهای ضد فساد در جامعه میشود. یکی از فعالیتهای این نهاد معرفی و اجرای طرح شهروند بازرس "Citizen Ombudsman” بوده و هرساله آمارها و بررسیهای خود را در اختیار مردم قرار میدهند.
از زمان افتتاح شفافیت بینالمللی کره، این نهاد زمان خود را صرف بسیاری از فعالیتهای ضد فساد کرده است. بهعنوانمثال هنگام معرفی "پیمان کره در مبارزه با فساد" (K-Pact) (درباره این پیمان میتوانید اینجا را مطالعه کنید) در سال ۲۰۰۵، فعالین بسیاری را به عضویت آن درآورده است. بهعلاوه آنها موفق شدند با ایجاد کمپینهایی "پیمان مبارزه با فساد زمان ملل (UNCAC)" را در سال ۲۰۰۸ به تصویب دولت برسانند.
در حال حاضر وظیفه این نهاد، اجرا و نظارت بر این پیمان است. در سال ۲۰۰۹ و در هنگام جشن گرفتن دهمین سالگرد خود، آنها کمپینی آغاز کردند به نام "جنبش یکدرصدی" و در آن، از مردم میخواستند به جنبش ضد فساد در این کشور بپیوندند. درنتیجه ۲۷۰۰ نفر عضو شدند و در حدود ۲۵۰۰ دلار بهواسطه آن، کمک مالی جمع شد. یکی دیگر از کمپینهایی که توسط آنها شکل گرفت، تعهد یکپارچگی است. بر اساس "تایمز کره" پانزده قانونگذار تعهدی را امضا کردند تا دانش حرفهای درزمینهٔ مبارزه با فساد به دست آورند و همچنین نقش فعالی در پیشنهاد برنامهها و سیاستهای مبارزه با فساد بازی کنند.
شفافیت بینالمللی کره درواقع حلقه رابط بین مردم و دولت است و با استفاده از کمپینهای اجتماعی و برقرار کردن میزگرد و همایشها ازیکطرف صدای آحاد مردم را به مسئولین میرساند و درخواستهای آنها مطرح میشود. از طرف دیگر درزمینهٔ مبارزه با فساد سیاستهای اعمالشده توسط دولت و مجلس کره را برای مردم توضیح میدهد تا یکپارچگی که یکی از شاخصهای مهم در مبارزه با فساد است را تقویت کند.
شفافیت بینالمللی کره در دو بخش مجزا فعالیت میکند: ۱- ترویج تمکین به قوانین با ایجاد یک سیستم یکپارچه جهانی ۲- سیاست ضد فساد: تحقیق و جمعآوری داده
۱-ترویج تمکین به قوانین و ایجاد یک سیستم یکپارچه ملی
در این بخش شفافیت بینالمللی کره سعی بر این دارد تا نیازهای جامعه در ابعاد مختلف سیاسی و اقتصادی را شناسایی کرده و برای آن کمپینهای مختلفی را ایجاد کند. به عنوان مثال شفافیت بینالمللی کره نقش بسیار فعالی در اصلاح قوانین انتخابات این کشور داشته است. قوانین انتخاباتی کره اصلاحات فراوانی در قرن ۲۱ داشته که آخرین آن به سال ۲۰۱۱ مرتبط میشود. شفافیت بینالمللی کره با ایجاد همایشها و کمپینهای تبلیغاتی سعی کرد تا ممنوعیت اینترنت در مبارزات انتخاباتی را حذف کند و درنهایت موفق به این کار شد.
بعد از ایجاد "شهروند بازرس" که مردم میتوانستند نظرات خود را درزمینهٔ ایجاد فساد و تخطی از قوانین به مراجع مرتبط ازجمله کمیسیون شفافیت و مبارزه با فساد گزارش دهند، شفافیت بینالمللی کره در سراسر این کشور در ابتدا میزگردهایی برای بررسی ابعاد علمی این موضوع ایجاد کرد و سپس با گذاشتن همایشهایی سعی بر این داشت تا مشارکت شهروندان را افزایش دهد.
۲- سیاست ضد فساد: تحقیق و جمعآوری داده
این قسمت خود از سه زیر بخش: مرکز مطالعات ضد فساد و جامعه پاک، پروژههای تحقیقاتی ضد فساد و پایگاه داده ضد فساد تشکیل میشود.
در موضوع فساد، یکی از مشکلاتی که در کشورهای گوناگون و همچنین ایران وجود دارد عدم تحقیقات کافی، ارزیابی جامعه و دستگاههای اداری در مورد فساد است. نهادهایی که در بیشتر کشورها این اقدامات را انجام میدهند وابسته به دولت هستند و درنتیجه امکان دارد فعالیتهای آمارگیری و جمعآوری داده آنها اریب باشد و نتوانند آمارهای درستی از وضعیت موجود به دست آورند. از طرف دیگر به دلیل وابستگی آنها به نهادهای دولتی امکان دارد ملاحظات سیاسی را در اولویت باقی مسائل قرار دهند. در کشور کره اگرچه نهادی مستقل به نام ACRC (سازمان شفافیت و ضد فساد کره) وجود دارد که کارهای تحقیقاتی را انجام میدهد، اما این نهاد متشکل از ۹ نفر است که توسط رئیسجمهور، مجلس و دادگستری انتخاب میشوند و درهرصورت ممکن است وابستگیهایی به دولت داشته باشند. به همین دلیل از سال ۱۹۹۹ شفافیت بینالمللی کره تشکیلشده تا بهطور موازی با نهادهای دولتی اقدام به جمعآوری داده و تحقیقات بکند.
در مرکز مطالعات ضد فساد و جامعه پاک، این نهاد به دنبال این است که پروژههای همکارانه با نهادهای مذهبی داشته باشد و بتواند ابعاد اخلاقی را در جامعه رشد دهد. برای کشور ایران که از ابعاد مذهبی بسیار غنی است و همواره مراسمهای دینی جزئی از رسوم چندین ساله ما قرار دارد مطالعه این بخش و اهمیت دادن به آن بسیار میتواند گرهگشا باشد. برای مردم مذهبی (اغلب مردم کره بودائی یا مسیحی هستند) بعدهای دینی و اخلاقی بسیار بالاتر از ابعاد قانونی یک مسئله قرار میگیرد. با آگاهی آنها درزمینهٔ پدیده فساد اقتصادی میتوان حرکات مفیدی در بهبود شرایط ایجاد کرد. رهبران مذهبی که مردم آنها را بهعنوان یک الگو برای جامعه میبینند بسیار نقش کلیدی خواهند داشت. در این بخش نهاد شفافیت بینالمللی کره اقدامات دیگری ازجمله ارزیابی یکپارچگی و تأثیر آن بر شفافیت در مناطق مختلف کشورشان انجام داده است.
برنامههای نهادهای بینالمللی کره درزمینهٔ پروژه تحقیقاتی ضد فساد اغلب شامل ارزیابی آگاهی قشرهای مختلف جامعه ازجمله جوانان و کارمندان میشود. بهعنوانمثال درزمینهٔ افزایش آگاهی جوانان برای مبارزه با فساد، شفافیت بینالمللی کره از سال ۲۰۰۴ در ۴ فاز گوناگون فعالیت داشته است. اهداف این برنامه که تابهحال به بیشتر آنها نیز رسیدهاند عبارتاند از: هرساله بیش از ۱۰۰۰ جوان را در هر منطقه برای حمایت از فرآیندهای مبارزه با فساد تربیت کنند. برای جوانان پلتفرمی ایجاد شود تا آنها بتوانند نظرات و ایدههای خود برای مبارزه با فساد را بیان کنند، راهاندازی شبکه ملی برای اینکه افراد جوان، دانش و تجارب خود در مبارزه با فساد را به اشتراک بگذارند، تربیت رهبران از میان جوانان برای اینکه آینده ضد فساد این کشور تضمین شود.
در قسمت پایگاه داده، شفافیت بینالمللی کره درصدد این است که با چاپ کتاب و برگزاری جشنوارههای فیلم و نمایش، آگاهی جامعه را بالا ببرد. بهطورکلی در این بخش میخواهد دسترسی مردم را به اطلاعات مبارزه با فساد راحت کنند بهطوریکه هرکسی تمایل به مطالعه درباره آن داشت، بهراحتی به آن دسترسی داشته باشد.
درسهایی برای ایران
شفافیت بینالمللی کره نهادی است که فقط یک هدف را دنبال میکند و آنهم افزایش یکپارچگی در بین مردم است. اما این به چه معنی است؟ یعنی اینکه تمام مردم کشور بهعنوان یک زنجیر در کنار یکدیگر قرار داشته باشند و برای رسیدن به یک هدف بزرگ گروهی تلاش کنند. یعنی اینکه مردم بدانند اگر درجایی فساد اتفاق میافتد گزارش کردن آن میتواند اثرات مخربش را بسیار کاهش دهد. یعنی اینکه مردم تصور کنند اگر اتفاقی افتاد باید در کنار یکدیگر قرار بگیرند. اما این یکپارچگی بهطور خودبهخود در مردم ایجاد نمیشود. برنامه میخواهد، هدف میخواهد، دید بلندمدت میخواهد، هزینههای زیاد میخواهد. همه اینها که انجام شد و به ثمر رسید، آنگاه تمام مردم میوهاش را خواهند چید.
کشور ایران پتانسیل بسیار زیادی برای افزایش یکپارچگی دارد چرا که در تاریخ کشور، برای یک هدف مشخص ازجمله انقلاب اسلامی مردم بسیار در کنار یکدیگر قرارگرفتهاند. اگر که آموزشهای لازم داده شود آنگاه میتوانیم مطمئن باشیم نهتنها فساد بلکه بسیاری از مشکلات اجتماعی و سیاسی ما رفع خواهد شد. دراینبین نباید نقش رهبران مذهبی کشور نادیده گرفته شوند. آنها باید نقش فعالتری در مبارزه با فساد بازی کنند. مردم ایران مذهبی هستند و کلامی از آنها میتواند تغییرات بزرگی را به همراه داشته باشد.
مردم را در دست نهادهای مردمی قرار دهیم و تنها بر روی آنها نظارت حداقلی داشته باشیم. برای آگاهی از تبعات فساد اقتصادی و مبارزه با فساد بهتر است نهاد مدنی متشکل از خود مردم شکل بگیرد و با برگزاری سمینارهای اقتصادی و اجتماعی آگاهی را در جامعه بالا ببرد.