پیش از آغاز عملیات نظامی گسترده برای آزادسازی موصل، کاروان بزرگی از داعشی ها در قالب چندین خودرو و کامیون موصل را به مقصد سوریه ترک کردند اما بر خلاف تصور و به رغم اینکه داعش رقه را مرکز استقرار خود در سوریه معرفی می کند، این کاروان عازم دیرالزور شدند که این اقدام سوال برانگیز است.
اکنون تمام یافته ها و اطلاعات موجود حاکی از این است که تعداد زیادی از داعشی های فراری از موصل و خانواده های آنان در دیرالزور مستقر شده اند و به جز فرماندهان به سایر اعضای داعش اجازه داده نمی شود به سمت رقه حرکت کنند.
همچنین برخی اطلاعات دیگر حاکی از این است که داعش بخشی از نیروها و تجهیزات نظامی سنگین و مهمات خود را به مناطق نزدیک به دیرالزور واقع در جنوب نهر فرات منتقل کرده است.
داعش به ناتوانی خود در رقه پی برده است
تنها برداشت احتمالی از این اقدام اینکه داعش نقشه آمریکا موسوم به «صندوق باز» را درک کرده و متوجه مفاهیم آن شده است و علاوه بر این متوجه شده است که کانون استقرار آن در سوریه یعنی رقه هدف بعدی آمریکا است و پی برده است که توان دفاع از آن را ندارد به ویژه اگر ائتلاف بزرگی با مشارکت واشنگتن، آنکارا و سایر کشورها برای حمله به رقه تشکیل شود.
بنابراین در این شرایط از نظر داعش امن ترین نقطه در سوریه مناطق جنوب نهر فرات است به ویژه اینکه تا این لحظه هیچ نیروی زمینی که قابلیت حمله به این مناطق را داشته باشد، در آن وجود نداشته است.
نقشه آمریکا برای رویارویی نیروهای روسی و سوری با داعش در جنوب فرات
همچنین تمرکز در بخش جنوبی نهر فرات که یک منطقه دورافتاده بوده و گروههای حامی داعش در آن مستقر هستند، برای نیروهای این گروه این امکان را به وجود می آورد که به سمت جنوب و یا غرب یا همان نقاط مرزی سوریه با رادن و حتی شهر تدمر حرکت کنند؛ جایی که نیروهای روسی و سوری مستقر هستند و این همان منطقه ای است که وزیر دفاع آمریکا در اظهارات خود در مورد حمله به جنوب به آن اشاره داشت.
از سوی دیگر باید در نظر داشت که آن دسته از تروریست های داعش که تحت تاثیر عملیات موسوم به «سپر فرات» از مناطق شمالی حلب عقب نشینی کردند، راهی حومه شرقی حماه شدند.
علاوه بر این داعش از تقریبا یک ماه پیش در منطقه قلمون شرقی با گروه موسوم به «جیش الاسلام» و متحدانش وارد جنگ شده است و برخی اطلاعات حاکی از این است که داعش همچنان در تکاپوی استقرار نیروهای خود در این منطقه است.
تسلط بر مناطق بیابانی سوریه و عراق، نقشه بعدی داعش
این تحولات به این معنی است که داعش در مرحله آینده تلاش خواهد کرد بر اساس نقشه ای عمل کند که هدف از آن تسلط بر بخش گسترده ای از صحرای سوریه است تا آن را به مکانی برای «خلافت» خود و یا آنچه از این خلافت باقی مانده است، تبدیل کند و همزمان با آن تلاش خواهد کرد پس از شکست در موصل این منطقه را با مناطق بیابانی عراق پیوند دهد تا به این ترتیب دسترسی نظامی به آن مشکل شود.
تکاپوی داعش بر اثبات تئوری محال بودن نابودی
ناگفته پیداست که دستیابی داعش به یک منطقه جغرافیایی صرف نظر از طبیعت خشک و بیابانی آن برای این گروه کافی است تا با استفاده از آن، تئوری مبتنی بر محال بودن نابودی خود را ثابت کندو دیگر پس از این مرحله برایش تفاوتی نخواهد کرد که تمام آنچه در اختیار دارد، فقط مشتی خاک و شن های بیابان است.
با این حال این نقشه داعش موجب می شود با نیروهای ارتش سوریه و متحداش رودررو شود و این چیزی است که نشان می دهد هدف نهایی واشنگتن از نقشه موسوم به صندوق باز این است که داعش را به سمت شعله ور کردن جنگ های فرسایشی علیه روسیه و ارتش سوریه در طولانی مدت سوق دهد و با این کار از این وضعیت به عنوان برگه فشار نظامی بهره برداری کند تا شاید بتواند تا حدودی ناتوانی در استقرار نیروهای خود و رقابت با نفوذ روزافزون روسیه در سوریه را جبران کند.