رژیم آل سعود: داعش دست پرورده ماست

پایگاه اینترنتی رسانه‌های نوشتاری آمریکا در روزهای کنونی گزارشی را سر خط اخبار خود قرار داده‌اند که از اذعان دیرهنگام رژیم آل سعود به پرورش فرزندی نامشروع با نام (گروه تکفیری صهیونیستی) داعش در دامان سازمان جاسوسی آمریکا سیا حکایت دارد. 

 

با یک جستجوی ساده در اینترنت، گزارشی را می‌توان دید که سرخط ده‌ها پایگاه اینترنتی مشهور و ضد جنگ شده است. در این سر خط می‌خوانید: «رژیم آل سعود اعتراف کرد: داعش دست پرورده ماست.... سازمان سیا هم در جریان است.» 

 

حالا رونالد ارنست پال، مشهور به ران پال نویسنده، فیزیکدان و سیاستمدار پیشین آمریکایی که نمایندگی کنگرهٔ آمریکا را نیز در کارنامهٔ خود دارد در شبکه تصویری خود در یوتیوب با نام «لیبرتی ریپورت،» این اذعان رژیم آل سعود را بهانه قرار داده و در گفتگو با دانییل مک آدامز، مدیر اجرایی موسسه ران پال، به بررسی چرایی اذعان دیر هنگام سعودی‌ها می‌پردازد. 

 

ران پال می‌گوید: «گزارش اعتراف سعودی‌ها را نخست روزنامه فایننشال تایمز در داستانی دربارهٔ جان کری، وزیر خارجه آمریکا، منتشر کرده و همین داستان را با سرخط «سعودی‌ها به کری گفتند داعش دست پرورده ماست و سیا هم اطلاع دارد» دیگر پایگاه‌های اینترنتی بار‌ها و بار‌ها بازنشر کرده‌اند.» 

 

به گفتهٔ ران پال، اعتراف سعودی‌ها لزوما شوک آور نیست. عربستان سعودی به جان کری می‌گوید این ما بودیم که داعش را خلق کردیم؛ اما پرسشی که در اینجا مطرح می‌شود زمان انتشار این گزارش است که با جر و بحث‌ها بر سر انتشار گزارشی درباره نقش عربستان در حملات یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ همزمان شده و ۲۸ صفحه‌ای که از آن گزارش حذف شده است، جای شک و تردیدی درباره دست داشتن عربستان در آن اقدام تروریستی باقی نمی‌گذارد. 

 

اکنون نیز آل سعود اعتراف می‌کند داعش دست پروردهٔ آنان است و این کار را نمی‌توانسته بدون اطلاع سازمان جاسوسی آمریکا سیا اجرایی کند. سیا و پنتاگون (وزارت دفاع آمریکا) از‌‌ همان نخست ساز برکناری اسد (بشار اسد، رئیس جمهور سوریه) را از قدرت کوک کردند و برای این کار به داعش نیاز داشتند. 

 

 دانییل مک آدامز ضمن تایید دیدگاه‌های ران پال تاکید کرد: «در روزهای گذشته خیلی درباره سعودی‌ها بررسی و کندوکاو کردیم، زیرا به باور من این موضوع از اهمیت بسزایی برخوردار است. در نگاه نخست به سر خط این گزارش، همه خوانندگان عربستان سعودی را پشت پردهٔ این داستان می‌دانند اما باید به تصویری بسیار عمقی‌تر که در پس آن قرار دارد توجه کرد. این قصه ریشه در سیاست مداخله‌جویانه و پیامدهای ناخواسته دارد، زیرا این درست است که سعودی‌ها داعش را ایجاد و تامین مالی کردند اما آمریکا بود که شرایط لازم را فراهم آورد تا داعش و القاعده در صحنه جهانی بروز و نمود پیدا کنند. این موضوع ریشه در سیاست مداخله جویانهٔ آمریکا در منطقهٔ خاورمیانه دارد که در پس از دههٔ ۱۹۹۰ ابتدا در عراق آغاز شد و نیز بهار عربی که دست پرورده آمریکا بود تا اهداف سیاست خارجی این کشور را تامین کند. این اقدام‌های آمریکا سبب شد سعودی‌ها واکنش نشان بدهند و خود وارد صحنه شوند.» 

 

ران پال مدعی شد: می‌توان گفت واکنش سعودی‌ها منطقی بود چرا که آمریکا دولتی را در عراق بر سر کار آورد که خیلی عملکرد درخشانی نداشت و بخش گسترده‌ای از این کشور در واقع به سمت ایران متمایل شده است. درضمن سعودی‌ها هنوز از امضای توافق هسته‌ای با ایران و بیرون آمدن این کشور از انزوا ناخشنود هستند لذا از دیدگاه آنان چنین چیزی قابل پیش بینی و منطقی به شمار می‌آید. 

 

وی افزود: از سوی دیگر رئیس جمهور آمریکا چند روز آشکارا نسبت به تصویب قانونی در کنگره که رژیم عربستان را به دخالت در حملات یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ متهم می‌کرد هشدار داد و در عوض پیشنهاد کرد با دیپلماسی مسائل مورد مناقشه را حل و فصل می‌کنیم. اما رفتن اوباما به ریاض در این شرایط نشان از موضوع ناشناخته دارد. 

 

دانییل مک آدامز گفت گمانه زنی‌هایی هست مبنی بر اینکه نام سازمان سیا در آن ۲۸ صفحهٔ حذف شده از گزارش یازدهم سپتامبر هم مستقیم و هم غیر مستقیم آورده شده است البته خیلی نمی‌توان بر این گمانه زنی‌ها تکیه کرد، زیرا در ‌‌نهایت این موارد آشکار می‌شود و اگر چنین چیزی در میان نباشد دیگر نمی‌توان پاسخگو بود. شما درباره یازدهم سپتامبر سخن می‌گویید اما من به خیلی پیش‌تر به دهه ۱۹۷۰ بازمی گردم هنگامی که شوروی (سابق) به افغانستان حمله کرد. سپس آمریکا دخالت کرد و جبهه «مجاهدین» را در برابر شوروی بنا نهاد. آن اقدام بر اساس طرح برژینسکی صورت گرفت که در بازی شطرنج خود قصد داشت شوروری را با این مداخله از میدان به در کند و طرح وی سرمنشا همه این مسائل است.» 

 

ران پال در ادامه افزود: «در آن هنگام فقط مجاهدین را براه انداختیم بدون آنکه بدانیم چه پیامدهایی را مشاهده خواهیم کرد و نمی‌دانستیم که شر مجاهدین دامن خودمان را می‌گیرد. این پرسشی خنده دار است که باید از برژینسکی پرسید.» 

 

مک آدامز وارد گفتگو شد و افزود: «بعد‌ها در گفتگویی با برژینسکی از او پرسیدند آیا متاسف نیستی؟ وی در پاسخ گفت برای چه متاسف باشم. آن تصمیم در پاسخ به شرایط وقت گرفته شد. چیزی که مهم است همین طالبان بود که ارتش شوروی را شکست داد. وی ایده شکل گیری بنیادگرایی اسلامی را نیز بی‌پایه و اساس خواند.» 

 

پال اضافه کرد، همین طالبان بود که بعد‌ها با استفاده از پول عربستان سعودی تدریس وهابی‌گری را در مکتب خانه‌های آلبانی و بوسنی آغاز کردند و نسل تازه‌ای از افراط گرایان را پرورش دادند. افرادی که بعد‌ها با مداخلهٔ نظامی آمریکا در بالکان به شدت مقاومت کردند و نسل آنان امروز در لباس داعش وارد کارزار می‌شود. 

 

مک آدامز با دیگر با اشاره به سیاست مداخله نظامی آمریکا به مورد عراق و فروپاشی ارتش بعثی این کشور اشاره کرد و گفت به همین علت است که در میان تروریست‌هایی که در این کشور می‌جنگند نظامیانی بسیار آموزش دیده و منظم به چشم می‌خورد که وظیفه سازماندهی جوانان را بر عهده داشته‌اند. این نظامی‌ها‌‌ همان افسران ارتش بعثی عراق هستند. این‌ها همه در نتیجه حماقت آمریکا و نابود کردن ساختار اجتماعی عراق اتفاق افتاد. 

 

ران پال با اشاره به ادعای رودی جولیانی، شهردار پیشین نیویورک درباره ۲۸ صفحه‌ای که از گزارش یازدهم سپتامبر حذف شده و وی مدعی شده شاید اتباع عربستان در آن اقدام‌های تروریستی نقشی داشته باشند، اما دولت عربستان نمی‌تواند چنین کاری کرده باشد، گفت: باید به جولیانی گوشزد کرد یکی از دیپلمات‌های عربستان که هم اکنون در زندان به سر می‌برد قرار بود در روز حادثه پرواز کند اما پروازش لغو شد. 
 
سعودی‌ها در گفتگو با جان کری تاکید کرده‌اند به علت مداخله آمریکا در خاورمیانه بود که ما نخست القاعده و سپس داعش را پایه گذاری کردیم. حمله آمریکا به عراق، کفهٔ تعادل را به نفع ایران تغییر داد و باید اقدام‌هایی برای مقابله صورت می‌گرفت. این موضوع تازه‌ای نیست. سازمان سیا مجاهدین را در افغانستان و برای مقابله با تهاجم شوروی در سال ۱۹۷۹ ایجاد و از آن حمایت کرد. و همین سازمان سیا دست کم از طرح آل سعود برای مقابله با قدرت گرفتن ایران در منطقه و خلاء و ابهامی که پس از آغاز بهار عربی در سال ۲۰۱۱ به سرکردگی آمریکا ایجاد شد آگاه بود. درسی که باید گرفت این است که سیاست مداخله جویی پیامدهایی بدنبال دارد که برخی پیش بینی شده و برخی پیش بینی نشده است. طراحان اصلی در اقدام برای برقراری نظم در دنیا فقط به هرج و مرج دامن زده‌اند.