بیش از یک هفته از انتشار اسناد پانامایی می گذرد و در این مدت در هر روز اخبار متعددی در خصوص رسوایی های به بار آمده بواسطه آن در رسانه های جهان منتشر شده است.
در همین رابطه فوربز در گزارشی می نویسد: درز اسناد پانامایی از موسسه «موساک فونسکا» در هفته گذشته سرتیتر رسانه های جهان بوده است. در حالیکه نام ها یکی بعد از دیگری به موجب این رسوایی افشا می شوند از نخست وزیر ایسلند که مجبور به استعفا شد تا «دیوید کامورن» نخست وزیر انگلیس، که نقش پدرش را در این اسناد پذیرفت، پرسش های زیادی مطرح شده اند اما بزرگترین سوال این است که آمریکائی ها کجا هستند؟ و یا اینکه چرا نامی از آمریکائی ها در این اسناد دیده نمی شود.
در ادامه این گزارش آمده است: در حالیکه ۱۱.۵ میلیون سند منتشر شده که شامل اسناد مالی و ثبت های قانونی برای بیش از ۱۴ هزار مشتری موساک فونسکا است اما نبود نام آمریکایی های مشهور در این اسناد موجب شکل گیری تئوری های توطئه آمیز شده است. به غیر از مطرح شدن مواردی همچون رشوه، فشار دولت بر موسسه و غیره حقیقت آن است که نام آمریکایی ها در اسناد پانامایی ظاهر شده است. گزارش های ابتدایی در این رابطه نشان می دهد که نام ۲۰۰ نفر با آدرس آمریکایی در اسناد موجود است اما آدرس به تنهایی نمی تواند این نکته را تائید کند که فرد ثبت شده با این آدرس حتما آمریکایی است با این وجود باید گفت نام آمریکایی ها در این اسناد موجود است.
فوربز در ادامه می نویسد: با این وجود چرا ما چیزی درباره آمریکایی های حاضر در اسناد پانامایی نمی شنویم؟ برای توضیح این مطلب چند دلیل وجود دارد. ساده ترین پاسخ به این پرسش آن است که هنوز گزارش رسانه ها درباره این اسناد تمام نشده است. با توجه به میلیون ها سندی که وجود دارد این امکان وجود دارد که نام آمریکایی ها نیز در آن باشد اما به دلیل حجم زیاد اسناد و رسیدن به نام تک تک افراد کار زیادی باید انجام شود.
به اعتقاد نویسنده گزارش فوربز، دلیل دیگری که می توان برای توضیح اینکه چرا در اسناد پانامایی نامی از آمریکایی ها برده نشده آورد این مورد است که موسسه موساک فونسکا یک موسسه محبوب در نزد آمریکائی ها نیست و مردم ایالات متحده جزو مشتریان این موسسه نبوده اند. بسیاری از موسسات حقوقی بویژه آنهایی که در آمریکا هستند در سرمایه گذاری های خارج از کشور فعال هستند و در امر سرمایه گذاری فعالیت می کنند اما این فعالیت در موسسه موساک نیست.
و این نکته را فراموش نکنید که آمریکا برای آنکه سرمایه گذارن این کشور از سرمایه گذاری در محل هایی که به «بهشت های مالیاتی» مشهور شده اند جلوگیری کند، قوانینی را در مورد مالیات دارد که آن را شبیه همین بهشت های مالیاتی کرده است و اغلب ایالت های آمریکا از این قوانین استفاده می کنند. مواردی همچون مالیات های پائین و یا امتیازهای ویژه برای سرمایه گذاران در همین رابطه مطرح می شوند.
به گزارش مهر، فوربز در ادامه برای توجیه اینکه چرا نام آمریکایی ها در اسناد پانامایی دیده نمی شود مثال هایی در مورد افرادی که با وجود سرمایه گذاری در آمریکا مالیات چندان زیادی را نمی پردازند آورده است.
هر چند فوربز سعی کرده تا با آوردن دلایلی، دسیسه چینی آمریکائی ها در مورد اسناد پانامایی را کم اهمیت جلوه دهد اما با توجه به مواردی همچون افشاگری های ویکی لیکس و غیره بعید است تلاش های فوربز برای بیگناه نشان دادن آمریکایی ها به نتیجه برسد.