وبسایت اسرائیل ی «والا»، «ابوخالد» با نام مستعار « محمد ضیف » برخلاف تصورات اسرائیل، در سلامتی کامل به سر میبرد.اسرائیل سالها باور داشت که وضعیت جسمی محمد ضیف، فرمانده کل گردانهای «القسام»، شاخه نظامی حماس رضایتبخش نیست و این فرد با نام «محمد دیاب ابراهیم مصری» ۵۸ ساله در غزه، همیشه تحت مراقبت پرستاری است که با آمبولانسها منتقل می شود، یا همیشه روی ویلچر نشسته و از مشکلات زیادی رنج میبرد.
وبسایت خبری اسرائیلی «والا» سهشنبه ۲۸ آذر و شبکه «i۲۴NEWS» اسرائیلی گزارش دادند، اسرائیل، اطلاعات حساس تازهای از سلامت او در پی انتشار چند کلیپ ویدئویی به دست آورده و تایید کردند، «ابوخالد» ملقب به محمد ضیف از سلامتی کامل برخلاف آنچه تصور شده، برخوردار است.
در این گزارش آمده، «ضیف» در یکی از ویدئوها با پاهای خود در حال راه رفتن است و ویدئوی دیگری او را بر روی صندلی در حال نشان میدهد که نشسته است. همچنین گفته است که او با قدرت خود میتواند حرکت کند و نیازی به ویلچر ندارد. این گزارش اشاره کرده که سلامت او بهتر از تصورات قبلی اسرائیل است که هفت مرتبه مورد سوء قصد قرار گرفت، در چهار مورد زخمی شد و در یک سوء قصد نزدیک بود بمیرد و در بقیه جان سالم به در برده است.اسرائیل ۹ سال پیش خانواده «محمد ضیف» را کشت و محل سکونت او را ویران کرد. آمریکا در سال ۲۰۰۵ اسم او را به لیست تروریستهای جهانی افزود، نام مستعار «ضیف» را بخاطر عدم استقرار در یک مکان به او دادهند.
مغز متفکر عملیات طوفانی حماس کیست؟ بزرگترین دشمن اسرائیل که بیشتر عمرش را در سایهها گذرانده است، مغز متفکر پشت عملیات طوفان الاقصی بوده است.
اسرائیل عملیات این هفته حماس را ۱۱ سپتامبر خود میخواند. این حمله را عملیات طوفان الاقصی نامیدهاند که نشان میدهد به تلافی حملات اسرائیل به مسجد الاقصی بوده است. مغز متفکر پشت این حمله، محمد ضیف، مبارز فلسطینی است که در یک فایل صوتی از او با عنوان «تحت تعقیبترین فرد توسط اسرائیل» یاد میشود.
به نوشته رویترز، یک منبع نزدیک به حماس در غزه خبر داد که پس از یورش ماه می ۲۰۲۱ به سومین مکان مقدس اسلام که خشم جهان عرب و اسلام را برانگیخت، ضیف برنامهریزی عملیاتی را آغاز کرد که منجر به کشتهشدن بیش از ۱۲۰۰ نفر در اسرائیل شد. این منبع گفت: «صحنهها و تصاویری از یورش اسرائیل به مسجد الاقصی در ماه رمضان، ضرب و شتم نمازگزاران، حمله به آنها، بیرونکشیدن افراد مسن و جوان از مسجد پخش شد. همه اینها خشم فلسطینیان را برانگیخت و شعلهور کرد».
هجوم به محوطه مسجد که مدتها نقطهای برای خشونت بر سر مسائل مربوط به حاکمیت و مذهب در قدس بود، به آغاز جنگ ۱۱ روزه بین اسرائیل و حماس کمک کرد. با گذشت بیش از دو سال، حمله روز شنبه، بدترین نقض دفاعی اسرائیل از زمان جنگ اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۷۳ بود و آن را وادار کرد تا اعلام جنگ کند و حملات تلافیجویانه خونینی علیه غزه انجام دهد.
از پرده درآمدن مرد در سایه
ضیف که از هفت سوء قصد اسرائیل جان سالم به در برده است، به ندرت صحبت کرده و هرگز در انظار عمومی ظاهر نمیشود. بنابراین وقتی شبکه تلویزیونی حماس اعلام کرد که او قرار است روز شنبه سخنرانی کند، فلسطینیها متوجه شدند که اتفاق مهمی در حال وقوع است. ضیف در این نوار ضبط شده گفت: «امروز خشم الاقصی، خشم مردم و ملت ما در حال انفجار است. ای مجاهدین! امروز روز شماست تا به این جنایتکاران بفهمانید که زمانشان به پایان رسیده است».
تنها سه تصویر از ضیف وجود دارد؛ یکی در ۲۰ سالگی، دیگری با نقاب و سومی نیز تصویری از سایه او که هنگام پخش نوار صوتی استفاده شد. محل اختفای ضیف ناشناخته است، اگرچه به احتمال زیاد، او در پیچوخم تونلهای زیر غزه پنهان است. یک منبع امنیتی اسرائیلی گفت ضیف به طور مستقیم در برنامهریزی و جنبههای عملیاتی این حمله دست داشته است.
مغز متفکر
این منبع نزدیک به حماس گفت که تصمیم برای آمادهسازی حمله مشترکاً توسط ضیف که فرماندهی گردانهای القسام حماس را به همراه یحیی سنوار، رهبر حماس در غزه بر عهده دارد، گرفته شده است، اما مشخص است که معمار این حمله چه کسی بوده است. این منبع گفت: «دو مغز وجود دارد، اما یک نفر مغز متفکر است».
این رهبر شبهنظامی که با نام محمد مصری در سال ۱۹۶۵ در کمپ آوارگان خانیونس که پس از جنگ اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۴۸ ایجاد شد به دنیا آمد، پس از پیوستن به حماس در جریان انتفاضه اول سال ۱۹۸۷، به محمد ضیف معروف شد. یک منبع حماس گفت که او در سال ۱۹۸۹ توسط اسرائیل دستگیر شد و حدود ۱۶ ماه را در بازداشت گذراند.
ضیف مدرک علوم خود را از دانشگاه اسلامی غزه گرفت و در آنجا به تحصیل در رشتههای فیزیک، شیمی و زیستشناسی پرداخت. او به هنر علاقه داشت و ریاست کمیته سرگرمی دانشگاه را بر عهده داشت و نمایشهای کمدی اجرا میکرد.
ضیف با تقویت نیروهای حماس، شبکه تونلهای این گروه و تخصص آن در ساخت بمب را توسعه داد. او برای دههها در صدر فهرست افراد تحت تعقیب اسرائیل قرار داشت و شخصاً مسئول کشتهشدن دهها اسرائیلی در بمبگذاریهای انتحاری بود. برای ضیف، ماندن در سایه مسئله مرگ و زندگی بوده است. منابع حماس گفتند که او در جریان یکی از تلاشهای اسرائیل برای ترورش، یک چشمش را از دست داده و از ناحیه یک پا آسیب جدی دیده است.
همسر، پسر ۷ماهه و دختر ۳ساله او در سال ۲۰۱۴ در حمله هوایی اسرائیل کشته شدند. بقای او در حین اداره شاخه مسلح حماس، او را به یک قهرمان مردمی برای فلسطینیان تبدیل کرده است. در ویدئوها او نقاب میزند یا تنها سایهای از او دیده میشود. منبع نزدیک به حماس گفت که او از فناوریهای دیجیتال مدرن مانند تلفنهای هوشمند استفاده نمیکند.
«او گریزان است. او مردی در سایه است».
تصویری از فایلی بدون تاریخ مرتبط با "محمد ضیف*" از رهبران نظامی جنبش فلسطینی حماس او را در مکانی نامعلوم نشان میدهد. او در یک سخنرانی میگوید: "با توجه به تداوم جنایات علیه مردم ما با توجه به اقدامات اشغالگری و انکار قوانین و قطعنامههای بینالمللی و با توجه به حمایت آمریکا و غرب از اسرائیل تصمیم گیریهای مان به همه این موارد پایان خواهند داد. تصمیم ما به دشمنان میفهماند که دیگر نمیتواند بدون پاسخگو بودن در قبال اقدامات اش به شادی بپردازد".
به نقل از فایننشال ریویو، این ویدئو چند ساعت پس از حمله روز شنبه حماس علیه اسرائیل منتشر شد. فرد صحبت کننده "محمد ضیف" از فرماندهان گروه حماس و طراح اصلی حمله اخیر به اسرائیل بوده است.
در مصاحبههایی صورت گرفته تحلیلگران اسرائیلی و فلسطینی که ضیف را پیش از ناپدید شدن اش در سایه مبارزان فلسطینیان میشناختند گفته اند او همزمان مردی آرام، اما خشن بوده است که به رقابتهای میان گروههای فلسطینی با یکدیگرعلاقهای نداشته است. آنان گفته اند او در عوض درباره لزوم تغییر ماهیت درگیری بین اسرائیل و اعراب و استفاده از قوه قهریه به عنوان ابزاری برای دستیابی به آن هدف فکر میکرد.
ضیف پنج بار از تلاشها اسرائیل برای ترور جان سالم به در برده است. یک مبارز فلسطینی که در اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی با ضیف ملاقات کرده بود میگوید: "او به من گفت که شما باید با اسرائیلیها در داخل اسرائیل بجنگید و این خیال ذهنی آنان که میتوانند در سرزمینهای اشغالی در امنیت باشند را از بین ببرید".
"ایال روزن" سرهنگ نیروهای ذخیره ارتش اسرائیل میگوید: "هدف اصلی دیف نابودی گام به گام اسرائیل است. عملیات اخیر او اولین گام برداشته شده در این مسیر است. این تازه آغاز کار است. او تلاش میکند جنگ دوم استقلال را بر اسرائیل تحمیل کند".
یک مقام اسرائیلی که ضیف را به خوبی میشناسد و با نحوه کار او آشناست میگوید او یک بمب ساز کهنه کار و معمار برنامه یک دههای حماس برای حفر شبکهای از تونلهای در زیر غزه است.
ضیف در دهه ۱۹۶۰ میلادی در اردوگاه پناهجویان در خان یونس متولد شده است. غزه در آن زمان تحت کنترل مصر بود و این مقام اسرائیلی که با پرونده مرتبط با ضیف در سرویس اطلاعاتی شین بت اسرائیل آشنا بوده میگوید عمو یا پدر ضیف در حملات پراکنده دهه ۱۹۵۰ میلادی فلسطینیان مسلح به همان منطقهای در اسرائیل که شبه نظامیان تحت امر ضیف به آنجا نفوذ کردند شرکت داشته اند.
به قدری اطلاعات کمی در مورد ضیف وجود دارد که حتی نام واقعی او نیز در هالهای از ابهام است. افرادی که او را در دهه ۱۹۸۰ میلادی میشناختند میگویند حتی در آن زمان نیز او با نام "ضیف" شناخته میشد در حالی که گفته میشود نام واقعی او چیز دیگری است.
او ذوق بازیگری داشته و در گروه بازیگری در دانشگاه اسلامی غزه که کانون حضور اعضای اخوان المسلمین مصر بوده فعالیت داشته است. زمانی که حماس در اواخر دهه ۱۹۸۰ میلادی متولد شد و در میانه آتش ناشی از اولین انتفاضه شکل گرفت دیف در دهه دوم عمرش قرار داشت.
در آن زمان "غازی حمد" که اکنون یکی از اعضای دفتر سیاسی حماس است پس از بازداشت توسط اسرائیلیها با ضیف در یک سلول مشترک زندانی بود. حمد درباره ضیف گفته بود: "او از ابتدای زندگی اش در حماس روی مسیر نظامی متمرکز بود. او بسیار مهربان و وطن دوست بود و همیشه ما را میخنداند".
اسرائیل ضیف را مسئول کشته شدن اسرائیلیها در جریان بمبگذاریهای انتخاری در دهه ۱۹۹۰ میلادی میداند. گفته میشود ضیف ساخت بمب را تحت نظر "یحیی عیاش" بمب ساز با نام مستعار "مهندس" آموخت. عیاش در سال ۱۹۹۶ میلادی توسط اسرائیل به دلیل انفجار ناشی از وجود مواد منفجر در تلفن همراه اش کشته شد.
ضیف در رده گردانهای قسام شاخه نظامی حماس ارتقا یافت. مقامهای اسرائیلی میگویند او در ساخت اولین موشکهای ابتدایی حماس نقش داشته است. مقامهای اسرائیلی میگویند ضیف به دنبال هدف قرار دادن شهرک نشینان و سربازان در اراضی اشغالی و بمبگذاری در اتوبوسها در بیت المقدس و تل آویو بوده است. او هم چنین بر موشک باران علیه اسرائیل در فواصل زمانی معین نظارت داشته است.
به گفته یک منبع منطقهای، مخفیکاری حماس به حدی بود که ایران، دشمن قسمخورده اسرائیل و حامی مهم مالی، آموزشی و تسلیحاتی حماس، تنها به صورت کلی میدانست که این گروه در حال برنامهریزی یک عملیات بزرگ است و از زمان و جزئیات آن اطلاعی نداشت.
این منبع گفت که در حالی که تهران از آمادهشدن یک عملیات بزرگ آگاه بود، در هیچ اتاق عملیات مشترکی که شامل حماس، رهبری فلسطین، حزبالله لبنان و ایران بود، بحثی درباره آن صورت نگرفت.این منبع گفت: «دایره افراد آگاه از عملیات بسیار کوچک بود».
رهبر ایران در روز سهشنبه گفت تهران در حمله به اسرائیل دخالتی نداشته است. واشنگتن نیز اذعان دارد که در حالی که تهران همدست حماس است، اما هیچ اطلاعات یا مدرکی دال بر مشارکت مستقیم ایران در این حملات وجود ندارد.
عملیات فریب
طرحی که توسط ضیف طراحی شد، شامل تلاشی طولانیمدت برای فریب بود. اسرائیل به این باور رسیده بود که حماس علاقهای به شروع درگیری ندارد و در عوض، بر توسعه اقتصادی در غزه، جایی که این جنبش قدرت حاکم است، تمرکز کرده است.
طوفان الاقصی حماس غزه فلسطین اسراییل
اما یک منبع نزدیک به حماس گفت، در حالی که اسرائیل شروع به ارائه مشوقهای اقتصادی به کارگران غزه میکرد، جنگجویان این گروه اغلب در زیر رادار ارتش اسرائیل آموزش میدیدند. علی برکت، رئیس روابط خارجی حماس گفت: «دو سال است که ما برای این نبرد آماده میشویم».
ضیف که با صدایی آرام صحبت میکرد، در فایل صوتی خود گفت که حماس بارها به اسرائیل هشدار داده که به جنایات خود علیه فلسطینیها پایان دهد، زندانیانی را که به گفته او مورد آزار و شکنجه قرار گرفتهاند را آزاد کند و جلوی سلب مالکیت فلسطینیان از سرزمین فلسطین را بگیرد. او گفت: «اشغالگران هر روز به روستاها و شهرهای ما در کرانه باختری یورش میبرند و به خانههایمان حمله میکنند، مردم را میکشند و مجروح میکنند، ویران میکنند و بازداشت میکنند. در عین حال، هزاران جریب از زمینهای ما را مصادره میکنند، مردم ما را از خانههایشان بیرون میکنند تا شهرک بسازند».
مرد سایهها
بیش از یک سال است که در کرانه باختری، منطقهای به طول حدود ۱۰۰ کیلومتر و عرض ۵۰ کیلومتر که از زمان تصرف توسط اسرائیل در سال ۱۹۶۷ در مرکز درگیری اسرائیل و فلسطین قرار گرفته، ناآرامی وجود داشته است. ضیف گفت که حماس از جامعه بینالمللی خواسته که به «جنایت اشغالگران» پایان دهد، اما اسرائیل اقدامات تحریکآمیز خود را افزایش داده است. او همچنین گفت که در گذشته، حماس از اسرائیل درخواست کرده بود که یک توافق بشردوستانه برای آزادی اسرای فلسطینی انجام دهد، اما این درخواست رد شد.
او گفت: «با توجه به عیاشی اشغالگران و انکار قوانین و قطعنامههای بینالمللی و با توجه به حمایت آمریکا و غرب و سکوت بینالمللی، تصمیم گرفتهایم به همه اینها پایان دهیم».