طوفان الاقصی ، محکی بود تا چهره بسیاری از رسانهها روشنتر از قبل شود. کما اینکه بسیاریشان بهجای همراهی با صدای مظلومیت، حامی صهیونیسم شدند.
به همین علت هم فعالیت رسانههای برونمرزی و تلاش آنها برای انعکاس حقیقت، ارزش دوچندان دارد. هرچند فعالیت آنها با موانع بسیاری روبهرو شده و خیلیها تلاش کردهاند در مسیر اطلاعرسانیشان سنگاندازی کنند.
بر همین اساس، لابیهای صهیونیستی حاضر در انگلیس بهتازگی در اقدامی عجیب، حملات گستردهای را علیه شبکه ITV News، صرفا بهدلیل دعوت کردن از یک چهره همکار با شبکه پرستیوی پس از طوفانالاقصی در دستورکار قرار دادهاند.
در پی اجرای عملیات طوفان الاقصی و وارد آمدن ضربات کاری به رژیم اشغالگر قدس بسیاری از جریانهای سیاسی و رسانهای غربی و حامیان بینالمللی آن ها، حملات گستردهای را علیه جنبش مقاومت فلسطین به راه انداخته و با القای واژگان و مفاهیم منفی به این جنبش نظیر توصیف آن به مثابه یک گروه تروریستی و البته انجام مانور با محوریت مظلومنمایی از صهیونیستها، سعی داشتهاند تا حدی از دامنه آبروریزی گستردهای که برای صهیونیستها به بار آمده، بکاهند و البته که زمینه را برای مشروعیتبخشی به حملات وحشیانه و غیرانسانی صهیونیستها به نوار غزه و کشتار غیرنظامیان این منطقه فراهم سازند.
با این حال، بهتازگی وقوع یک اقدام معنادار از سوی لابیها و جریانهای صهیونیستی در انگلیس، موجی از حملات هماهنگ را علیه شبکه پرستیوی و یکی از چهرههای نزدیک و همکار با آن به راه انداختهاست. بر این اساس، ماری وندِرزیل، رئیس شورای معاونان تشکیلات موسوم به یهودیان انگلیس در نامهای به شبکه ITV News از این شبکه و مسئولان آن بهدلیل دعوت از لطیفه ابوچاکرا، زن انگلیسی ـــ فلسطینی و همکار شبکه پرستیوی و بهطور خاص برنامه «فلسطین محرمانهزدایی» این شبکه برای حضور در یکی از برنامههای خود و صحبت در مورد تجربیات اسلام هراسانهای که پس از عملیلت طوفانالاقصی در انگلیس شاهد آنها بوده، دست به انتقاد زدهاست.
شبهاتی علیه پرستیوی
نشریه میل انگلیس در گزارشی لطیفه ابوچاکرا، همکار و گزارشگر شبکه پرستیوی که بهتازگی در شبکه ITV News انگلیس حضور یافته و از تجربیات اسلام هراسانه خود در خاک این کشور پس از عملیات پیروزمندانه طوفانالاقصی سخن گفته را یک عنصر تبلیغاتی حامی ایران توصیف کرده و از ضرورت انجام تحقیقات برای شناسایی دلایل دعوت وی به این شبکه سخن گفتهاست.
ماری وندِرزیل، مدعی شده برنامه فلسطین محرمانهزدایی شبکه پرستیوی، یهودیان را هدف اقدامات تبلیغاتی قرار میدهد و اساسا اینکه از میان جامعه گسترده مسلمانان انگلیسی، فردی نظیر وی که با یک شبکه ایرانی مرتبط است جهت حضور در شبکه ITV News انتخاب شود، یک اقدام کاملا غلط و نقطه اوج بدسلیقگی مسئولان شبکه مذکور بودهاست. جالب اینکه طیفی از رسانهها و شخصیتهای حامی رژیم اشغالگر قدس در انگلیس نیز حملات گستردهای را علیه ITV News و تصمیم آن در دعوت از لطیفه ابوچاکرا برای حضور در شبکه مذکور انجام داده و خواستار عذرخواهی این شبکه از این اقدامش شدهاند.
با این همه، توجه به دو نکته در مورد این حملات از اهمیت زیادی برخوردار است: اولا سالهاست که بسیاری از ناظران و تحلیلگران از نفوذ عمیق جریانها و لابیهای صهیونیستی در انگلیس صحبت میکنند و حتی به این مسئله اشاره میکنند که این طیفها از نفوذ قابل توجهی در مهدکودکها و دبستانهای انگلیس نیز برخوردارند و عملا برنامههای فرهنگی خود را در قالب پوششهای زیبا به پیش میبرند.
در این فضا، شبکه پرستیوی مدتهاست که با حملات جدی و گستردهای از سوی لابیهای صهیونیستی در انگلیس روبهروست و این طیفها جدای از اینکه زمینه را برای لغو مجوز پخش این شبکه در انگلیس فراهم کردهاند، در عین حال در تلاشهایی هماهنگ حتی بهدنبال آن بوده و هستند تا شبکه پرستیوی و برنامههای تأثیرگذار آن نظیر فلسطین محرمانهزدایی را از بستر شبکههای اجتماعی مهم نظیر فیسبوک و توییتر نیز حذف کنند. در این چارچوب، افرادی که با شبکه پرستیوی و بهویژه برنامههای آن که به نوعی با افشاگری از رویههای مجرمانه رژیم صهیونیستی همراهند، همکاری دارند نیز هدف حملات مختلف لابیهای صهیونیستی قرار گرفته و میگیرند.
موانعی که لابیهای صهیونیسم ایجاد کردند
نشریه اسپکتیتور در گزارشی ویژه اقدام شبکه ITV News در دعوت از لطیفه ابوچاکرا، همکار شبکه پرستیوی و گزارشگر برنامه فلسطین محرمانهزدایی این شبکه را زیر سؤال برده و تئوریهای مختلفی را در این رابطه مطرح و سعی داشته از اصل این اقدام مشروعیتزدایی کند.
بهعنوان مثال کریس ویلیامسون، مجری برنامه فلسطین محرمانهزدایی شبکه پرستیوی، تاکنون بارها هدف اقدام خصمانه این جریانها قرار گرفته و چند ماه قبل، مجوز دسترسی وی به پارلمان انگلیس بهعنوان یک عضو سابق نهاد مذکور نیز بهدلیل آنچه ارتباط با یک شبکه ایرانی (پرستیوی) عنوان شده، لغو شدهاست.
دیوید میلر، تحلیلگر سیاسی انگلیسی نیز پیشتر بهدلیل حمایتهای خود از ملت فلسطین، با اقدام فعال لابیهای صهیونیستی از دانشگاه بریستول این کشور اخراج و البته که اقدامات رسانهای هماهنگی جهت زیرسؤال بردن موقعیت وی در انگلیس و برچسب زدن به او بهعنوان یک فرد وابسته به نظام سیاسی ایران صورت میگیرد.
در این منظومه، لطیفه ابوچاکرا نیز دچار حملاتی مشابه شده و صرف همکاری وی با شبکه پرستیوی و افشاگری از رویههای مجرمانه صهیونیستها سبب شده تا نهادها و لابیهای نزدیک به صهیونیستها به نحوی جدی علیه وی وارد میدان شوند و اصل آزادی رسانه مورد ادعای جهان غرب را زیرسؤال برده و خواستار بایکوت حداکثری وی شوند.
دوم اینکه صهیونیستها در حمله به لطیفه ابوچاکرا و شبکه پرستیوی، از یک تاکتیک قدیمی و منسوخ خود که همان یهودیستیز خواندن این فرد و نهاد مذکور است استفاده کردهاند. این در حالی است که مخالفت اصلی این طیفها نه با آیین یهودیت، بلکه معطوف به جنبش صهیونیسم است که با رویههای نامشروع و غیرقانونی خود نهتنها سرزمین ملت فلسطین را غصب کرده، بلکه بیش از هفت دهه است که دست به هر نوع جنایتی علیه ملت فلسطین و دیگر ملتهای منطقه میزند.
البته که تشدید کنشهای جریانهای حامی صهیونیستها علیه چهرههای همکار با شبکه پرستیوی و حمله به این شبکه، خود حاکی از اهمیت و برد مؤثر رسانهای آنها در عرصه بینالمللی است که این مسئله موجب نگرانی جریانهای سیاسی و رسانهای صهیونیستی و حامیان بینالمللی آنها بهخصوص در بحبوحه جنگ غزه شدهاست.
چرا کنش رسانهای پرستیوی مهم است؟
پس از اجرای موفقیتآمیز عملیات طوفانالاقصی در ۷ اکتبر امسال، رژیم صهیونیستی کارزار نظامی گستردهای را با انجام حملات موشکی، هوایی و پهپادی به نوار غزه به راه انداخته تا شاید بتواند بخشی از تحقیر تحمیل شده از سوی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) به خود را جبران کند. کارزاری که تاکنون موجب به شهادت رسیدن بیش از ۴۰۰۰ فلسطینی و البته زخمی و مجروح شدن نزدیک به ۱۴ هزار نفر دیگر شدهاست. در این راستا، با گذشت چیزی قریب به دو هفته از عملیات طوفانالاقصی و حملات گسترده صهیونیستها به نوار غزه، این گزاره کاملا آشکار شده که میدان نبرد میان رژیم اشغالگر قدس و جریان مقاومت فلسطین صرفا در یک جغرافیای خاص خلاصه نشده و حوزه رسانهای و اطلاعرسانی به افکار عمومی از روند تحولات جاری در قالب جنگ غزه نیز از اهمیت فراوانی برخوردار است.
شبکه پرستیوی بهعنوان رسانهای انگلیسی زبان که از نخستین ساعات اجرای موفقیتآمیز عملیات طوفانالاقصی تا به امروز که شاهد اوجگیری جنگ غزه هستیم، پوشش گستردهای را معطوف به تحولات مرتبط با آنها کرده، میتواند خود نقشی مهم در قالب معادلات مطرح در چارچوب جنگ غزه بازی کند. مسئلهای که بهویژه با توجه به بایکوت و اعمال تحریف رسانهای علیه مقاومت و ملت فلسطین از سوی جریانهای سیاسی و رسانهای غربی و متحدان بینالمللی آن ها، ابعاد جدیتری را نیز به خود میگیرد. از اینرو، مصیب نعیمی، مدیر مسئول روزنامه عرب زبان الوفاق (چاپ تهران) و کارشناس مسائل غرب آسیا، به واکاوی ابعاد مختلف اهمیت کنش رسانهای شبکه پرستیوی در بحبوحه جنگ غزه پرداختهاست.
مصیب نعیمی، کارشناس مسائل غرب آسیا در تشریح اهمیت کنش و فعالیت رسانهای شبکه پرستیوی در بحبوحه اوجگیری جنگ غزه گفت: به نظر من شبکه پرستیوی به عنوان رسانه برونمرزی انگلیسی زبان جمهوری اسلامی ایران، در شرایط کنونی که شاهد اوج جنگ و تنش میان جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) و رژیمصهیونیستی هستیم، تا حد زیادی صدای مظلومیت ملت فلسطین را به گوش جهانیان میرساند و در تحقق این امر نیز تاکنون موفق عمل کردهاست. مسئلهای که به ویژه با توجه به برد گسترده بینالمللی این شبکه، از ابعادی جدیتر نیز برخوردار میشود.
وی افزود: من بر این باورم که پوشش لحظهای شبکه پرستیوی از تحولات مرتبط با جنگ غزه و به طور خاص نمایش دادن جنایات رژیم اشغالگر قدس، ابعاد و زوایایی را از این معادله به سمع و نظر جهانیان میرساند که یا توسط جریانهای رسانهای غربی تحریف میشوند یا اساسا در این قبیل رسانههای به ظاهر آزاد و مستقل، به نمایش درنمیآیند. من معتقدم پوشش جنایات صهیونیستها و نمایش دادن این جنایات پیش چشمِ افکار عمومی بینالمللی، مسئله و دستورکاری است که آسیب زیادی را به وجهه پوشالی صهیونیستها در عرصه جهانی وارد میکند و سطح فشارها علیه آنها را به نحو قابلتوجهی افزایش میدهد.
زیرسؤال بردن روایتسازیهای دروغین
مدیر مسئول رونامه الوفاق با اشاره به این که شبکه پرستیوی به طور مرتب و گسترده، دیدگاهها و نظرات کارشناسی را نیز با محوریت جنگ غزه و مقاومت ملت فلسطین در برابر تجاوزات صهونیستها انعکاس میدهد، یادآورشد: این رویکرد سبب میشود افکار عمومیبین المللی بتوانند با تحلیل و تفسیرهایی آشنا و مواجه شوند که ورای ظاهرسازیهای جریانهای سیاسی و رسانهای غربی و متحدان بینالمللی آنهاست. انعکاس این دیدگاهها بر بخشهای تاریک کنشگری رژیم اشغالگر قدس و متحدان غربی آن در قالب جنگ غزه، نور میتاباند و تا حدی نیز به آنها این پیام را میرساند که میدانی باز پیش روی آنها قرار ندارد و آنها نمیتوانند هرکاری را که میخواهند علیه ملت فلسطین انجام دهند و با استفاده از هژمونی رسانهای خود در جهان، آنها را لاپوشانی کنند.
مصیب نعیمی تصریح کرد: به نظرم این شبکه در قالب برنامههای تحلیلی خود تا حد زیادی روایتسازیهای دروغین صهیونیستها در بحبوحه جنگ غزه را زیر سؤال میبرد. به طور خاص، در روزهای گذشته شاهد آن بودهایم که رسانههای نزدیک به صهیونیستها مدعی شده بودند که رزمندگان مقاومت فلسطین اقدام به سربریدن کودکان و نوزادان اسرائیلی ساکن در اراضی اشغالی کردهاند. گزارهای که خیلی زود دروغ بودن آن، پس از آنکه بیش از ۳۰ میلیون مرتبه در شبکههای اجتماعی بازدید خورد، افشا شد. البته مانور رسانهای و تحلیلی شبکهای همچون پرستیوی در مورد روایتهای اینچنینی جریانهای نزدیک به صهیونیستها از تحولات جنگ غزه و افشای دروغهای این طیف از بازیگران، ماهیت سیاه و ریاکار رژیم اشغالگر قدس و متحدان بینالمللی آن را بیش از پیش آشکار میسازد.
وی خاطرنشان کرد: در تحولی دیگر، شاهد حمله ضدبشری رژیمصهیونیستی به بیمارستان المعمدانی غزه و شهادت بیش از ۵۰۰ فلسطینی بودیم. تردیدی نیست اگر کنش رسانهای، رسانههایی نظیر پرستیوی نباشند، جریانهای سیاسی و رسانهای متحد صهیونیستها خیلی راحت روایتهای دروغین خود نظیر این را که این حمله ربطی به رژیمصهیونیستی نداشته و یکی از راکتهای مقاومت فلسطین به بیمارستان مذکور برخورد کرده، توسعه داده و ترویج میکنند و باطل را در لباسِ حق به افکار عمومیبین المللی عرضه میکنند.»
اهمیت فعالیتهای پرس تیوی
مصیب نعیمی، مدیر مسئول رونامه الوفاق افزود: در این میان، شبکه پرستیوی در قالب برنامههای تحلیلی خود در مقام خنثیکننده برخی طرح و برنامههای پشت پرده بازیگران فرامنطقهای با محوریت جنگ غزه نیز عمل میکند و به نوعی، بازیهای سیاسی و تبلیغاتی را که آنها با محوریت این جنگ به راه انداختهاند و سعی در محقق کردن اهداف خاص خود دارند، هدف افشاگری قرار داده و به سمع و نظر مخاطبان بینالمللی میرساند.
وی افزود: در این ارتباط، به طور خاص نوع کنشگری دولت آمریکا و رویکردهای منافقانه آن در قالب معادله جنگ غزه، بسیار مهم است و رصد دقیق آن از سوی شبکه پرستیوی و افشاگری از رویکردهای غلط واشنگتن با محوریت جنگ غزه که از یک سو تمامی طرفهای منطقهای را به خویشتنداری دعوت میکند و از سوی دیگر، خود سیلی از سلاح و کمکهای اطلاعاتی را به رژیم اشغالگر قدس میفرستد، یک الزام مهم است که جهان باید از آن اطلاع داشته باشد؛ معادلهای که به هیچ عنوان مطلوب دولتهای غربی و جریانهای نزدیک به آنها نیست.