«ساره یاغر» مدیر دفتر سازمان « دیده بان حقوق بشر » در واشنگتن اعلام کرد که بعد از گذشت ۲۰ سال، عراقیهایی که به دست عناصر آمریکایی شکنجه شدهاند با بی توجهی از سوی دولت آمریکا برای دستیابی به حقوق پایمال شده خود رو به رو هستند.
وی در ادامه افزود: بعد از گذشت ۲۰ سال، این عراقیها هنوز نتوانستهاند به راه و مسیر مشخصی برای اقامه دعوی قضائی یا تأیید حقوق خود از سوی دولت آمریکا دست یابند. مسئولان آمریکایی اعلام کردهاند که ترجیح میدهند چشم خود را بر روی شکنجههای صورت گرفته ببندند و آن را پشت سر بگذارند؛ این در حالیست که آثار و پیامدهای این شکنجهها در دراز مدت همچنان پابرجا بوده و بخشی از زندگی هر روزه مردم عراق و خانوادههای آنها شده است.
سازمان دیده بان حقوق بشر با برخی از زندانیان سابق زندان ابوغریب مصاحبه کرده است. یکی از آنها میگوید که عکس وی جزو تصاویری بوده که از زندان ابوغریب به صورت گسترده در رسانهها منتشر شده است. وی به همراه دیگر زندانیان در این تصاویر برهنه بوده و کیسههایی بر سر آنها کشیده شده و بر روی هم مانند یک هرم انسانی افتادهاند. ۲ سرباز آمریکایی نیز در کنار آنها ایستاده و میخندند!
وی در ادامه افزود: من از لحاظ روحی و جسمی تحت شکنجه قرار گرفتم و حتی به من در زمان حضورم در زندان ابوغریب تجاوز شد. بدون آنکه هیچ اتهامی متوجه من باشد به مدت ۱۶ ماه زندانی بودم. زمانی که در ابوغریب بودم برای آنکه به فشارهای روانی وارده آمده غالب شوم دستهای خود را گاز میگرفتم و این عادت تا به امروز با من است. سعی میکنم اتفاقات رخ داده را فراموش کنم اما نمیتوانم.
با وجود آنکه ۱۱ سرباز آمریکایی به ارتکاب جنایت در زندان ابوغریب محکوم شدند اما مجازاتهای بسیار سبک درنظر گرفته شده در حق آنها و عدم پیگرد قضائی این افراد انتقاد کارشناسان را به دنبال داشته است. دیده بان حقوق بشر اعلام کرد که نمیتواند اسناد و مدارکی دال بر اعطای غرامت به زندانیان شکنجه شده زندان ابوغریب پیدا کند.
یاغر تاکید کرد: آمریکا باید علاوه بر اذعان به وقوع این شکنجهها و عذرخواهی رسمی از زندانیان این زندان و خانوادههای آنها، به این افراد غرامت پرداخت کند.
گزارشهای منتشر شده بیانگر آن است که ائتلاف نظامی به رهبری آمریکا بین سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۹ دست کم ۱۰۰ هزار عراقی را بازداشت کرده است. دیده بان حقوق بشر به گزارش کمیته بین المللی صلیب سرخ در سال ۲۰۰۴ به نقل از سرویس اطلاعات نظامی ائتلاف آمریکا اشاره کرد که نشان میدهد ۷۰ الی ۹۰ درصد از بازداشت شدگان توسط این ائتلاف در عراق در سال ۲۰۰۳ به صورت اشتباهی بازداشت شدهاند.
نظامیان آمریکایی در مارس ۲۰۰۳ به عراق لشکرکشی کرده و این کشور را اشغال کردند. آنها سرانجام در سال ۲۰۱۱ به همراه دیگر نظامیان ائتلاف، این کشور را ترک کردند اما بار دیگر با اجرای عملیات نظامی مستقیم در عراق و سوریه در اواخر سال ۲۰۱۴ به بهانه مبارزه با داعش به مناطق تحت اشغال خود بازگشتند.