اختلاف مقامات صهیونیست‌ در پرونده مرزبندی با لبنان

درحالی که منابع لبنانی گزارش داده بودند سفر «آموس هوکشتاین» فرستاده آمریکایی (که اصطلاحاً نقش میانجی را در پرونده مرزبندی دریایی لبنان و فلسطین اشغالی دارد) تا تاریخ نامشخصی به تعویق افتاده است، منابع پارلمانی لبنان اعلام کردند که هوکشتاین اواخر هفته جاری و بین تاریخ 7 تا 12 سپتامبر به بیروت می‌آید.

بر اساس این گزارش فرستاده آمریکایی این بار حامل پیام روشنی از جانب سران صهیونیست در رابطه با پرونده مذکور و پیشنهادات و خواسته‌های لبنان خواهد بود، البته اطلاعات نشان می‌دهد که رژیم صهیونیستی همچنان تلاش دارد روند رسیدگی به این پرونده را تا بعد از انتخابات کنست این رژیم در ماه نوامبر به تعویق بیندازد.

«الیاس بوصعب» معاون رئیس پارلمان لبنان دیروز به «میشل عون» رئیس‌جمهوری این کشور اطلاع داد که فرستاده آمریکایی پایان هفته جاری به بیروت می‌آید و بیشتر گزارش‌های رسانه‌ای که اخیراً در مورد مأموریت هوکشتاین در لبنان منتشر شده است صرفاً در حد حدس و گمان بوده است و دقیق نیست.

این درحالی است که دیروز شهرک‌نشینان صهیونیست در مرز فلسطین اشغالی با لبنان تماشاگر راهپیمایی دریایی لبنانی‌ها و حرکت کاروان دریایی این کشور به‌سمت رأس‌الناقوره با هدف تأکید بر حفظ ثروت‌های ملی خود بودند. بعد از رسیدن کاروان دریایی لبنان به رأس‌الناقوره، 3 قایق متعلق به دشمن صهیونیستی به آب‌های لبنان نزدیک شده سعی کردند این کاروان را به عقب برگردانند اما موفق نشدند.

از طرف دیگر منابع رسانه‌ای گزارش دادند هرچند دولت آمریکا از کابینه موقت رژیم صهیونیستی می‌خواهد هرچه سریعتر با طرف لبنانی در پرونده مناقشه مرزی به توافق برسد اما در سایه درگیری‌های سیاسی میان مقامات صهیونیست رسیدن به توافقی قریب‌الوقوع درباره پرونده مذکور بعید به‌نظر می‌رسد.

منابع آگاه از برنامه سفر فرستاده آمریکایی به بیروت اعلام کردند که هوکشتاین ابتدا طی دو روز آینده به پاریس می‌رود تا با مقامات فرانسوی و شاید مدیر شرکت حفاری توتال که جهت اکتشاف انرژی در آب‌های لبنان با این کشور قرارداد دارد، گفتگو کند. این شرکت اعلام کرده است که به‌محض توافق لبنان و اسرائیل در پرونده مرزبندی، عملیات حفاری در بلوک‌های لبنان را آغاز خواهد کرد.

بر اساس این گزارش، نماینده آمریکا سپس از پاریس به تل‌آویو خواهد رفت تا با «یائیر لاپید» نخست‌وزیر کابینه موقت رژیم صهیونیستی و سایر مقامات این رژیم درباره رویکرد آنها نسبت به مواضع و پیشنهادات لبنان در پرونده مرزبندی صحبت کند. آموس هوکشتاین سپس از تل‌آویو به بیروت می‌رود تا مقامات لبنانی را در جریان تماس‌های خود با طرف‌های مربوطه قرار دهد. منابع خبری همچنین گزارش می‌دهند که قطر نیز قصد ایفای نقش میانجی را برای حل پرونده مرزبندی لبنان و فلسطین اشغالی دارد.

اختلاف مقامات صهیونیست‌ در پرونده مرزبندی با لبنان

به‌گفته منابع مذکور، همه طرف‌هایی که قصد ایفای نقش میانجی در پرونده مرزبندی لبنان و فلسطین اشغالی را دارند درباره چند مسئله به اتفاق نظر رسیده‌اند:

ـ در صورتی که رژیم صهیونیستی قصد ادامه تجاوزات خود به حقوق لبنان را داشته باشد و همچنان در تعیین تاریخ مشخص برای مذاکرات تعلل بورزد، مقاومت لبنان گزینه‌هایی غیر از توافق و مذاکره غیرمستقیم برای حل پرونده مرزبندی را روی میز قرار می‌دهد، به‌عبارت دیگر اگر اسرائیلی‌ها خواهان جلوگیری از تشدید تنش‌ها در مرزهای دریایی هستند باید به خواسته‌های لبنان پاسخ دهند و از هرگونه فعالیت در میدان کاریش عقب‌نشینی کنند.

ـ تلاش رژیم صهیونیستی برای به تعویق انداختن توافق با لبنان در پرونده مذکور تا بعد از انتخابات کنست به مشکل بزرگتری منجر خواهد شد؛ زیرا در صورت پایان دوره ریاست‌جمهوری میشل عون در لبنان و پیچیده شدن صحنه سیاسی این کشور ممکن است طرف‌های بین‌المللی که اصطلاحاً می‌خواهند نقش میانجی را در این پرونده داشته باشند نتوانند با طرف لبنانی به توافق برسند، در واقع اگر بعد از میشل عون جانشینی برای او در بازه زمانی کوتاه انتخاب نگردد، دولت موقت به‌ریاست نجیب میقاتی نیز طبق مفاد قانون اساسی لبنان نمی‌تواند اختیارات رئیس جمهور را به‌دست بگیرد، به این ترتیب تا زمان انتخاب رئیس جمهور بعدی در لبنان هیچ طرفی حق اتخاذ تصمیمات حساس یا امضای توافق‌ در پرونده‌های مهمی چون مرزبندی دریایی را ندارد.

ـ لبنانی‌ها پیشنهاد اسرائیل در خصوص پرداخت غرامت مالی به این رژیم به‌ازای مالکیت کامل بر میدان قانا را رد می‌کنند.

اما در خصوص نقش‌های اضافی طرف‌های خارجی در پرونده مناقشه مرزی لبنان و رژیم صهیونیستی باید گفت که آمریکایی‌ها فرانسه را وارد میدان کرده‌اند و با توجه به نفوذی که این کشور بر مقامات لبنانی دارد از آن می‌خواهند به‌عنوان نماینده اروپا در بحبوحه بحران انرژی غرب و نیاز شدید به سوخت دریای مدیترانه، لبنانی‌ها را برای رسیدن به توافق در پرونده مرزبندی قانع کند، همچنین آمریکایی‌ها تلاش دارند قطر را نیز به‌عنوان یک میانجی جدید در پرونده مذکور وارد عرصه کنند.

ایالات متحده بر این باور است که قطر تنها کشور عربی منطقه است که می‌تواند چنین نقشی را ایفا کند؛ زیرا کشورهای دیگر همانند امارات متحده عربی از ترس خشم «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی از ایفای هر نقشی در لبنان خودداری می‌کنند.