«جو بایدن » رئیسجمهور ایالات متحده در مقاله اوایل هفته خود در روزنامه آمریکایی «واشنگتنپست» در دفاع از سفر آتی وی به عربستان سعودی، مدعی دفاع از آتشبس یمن شد اما اشارهای به گزارش دفتر سازمان محاسبات دولتی آمریکا (GAO) اشارهای نکرد که گفته بود وزارت خارجه آمریکا و پنتاگون دیگر ریاض را برای نحوه استفاده از سلاحهای عرضه شده توسط آمریکا علیه غیرنظامیان مسئول نمیدانند.
بنا بر گزارش شبکه روسی «راشاتودی»، « خوان کول» استاد تاریخ غرب آسیا و جنوب آسیا در دانشگاه میشیگان گفت، بایدن قول داده بود که ایالات متحده را به طور کامل از جنگ یمن به رهبری عربستان سعودی جدا کند، اما در تحقق این امر شکست خورد.
کول خاطرنشان کرد: ایالات متحده از زمان آغاز بمباران یمن در مارس 2015، 54.6 میلیارد دلار کمک نظامی به عربستان سعودی و امارات متحده عربی (امارات متحده عربی) ارائه کرده است».
بر اساس این گزارش، قانون ایالات متحده دریافت کنندگان کمک های نظامی آمریکا را ملزم می کند که از آسیب رساندن به غیرنظامیان خودداری کنند، اما کول گفت ائتلاف به رهبری عربستان سعودی این الزام را زیر پا گذاشته است.
وی همچنین، به گزارش ماه گذشته دفتر پاسخگویی دولت (GAO) اشاره کرد که نشان میداد دولت ایالات متحده نیز برای اجرای این قانون زحمتی به خود نداده است.
در گزارش دفتر پاسخگویی دولت آمده است که وزارت امور خارجه ایالات متحده در سال 2018 تأیید کرد که دولتهای عربستان و امارات «تلاشهایی برای کاهش آسیب به غیرنظامیان در یمن انجام دادهاند» اما مدارک مورد نیاز در این زمینه را ارائه نکرد.
طبق این گزارش، مسئولان وزارت خارجه ایالات متحده، نتوانستند شواهدی ارائه دهند که نشان دهند درباره حوادث استفاده احتمالی غیرقانونی از تجهیزات انتقالی به عربستان یا امارات عربی متحده تحقیق کردهاند. در عین حال پنتاگون نیز هیچ گزارشی از تحقیق در این باره ارائه نکرده است.
طبق این گزارش، بایدن اواخر هفته جاری عازم عربستان سعودی و سرزمین اشغالی میشود. وی در مقاله روز شنبه در واشنگتنپست تلاش کرد با گفتن این که قصد دارد تغییراتی در رابطه با پادشاهی عربستان ایجاد کند اما قطع رابطهای در کار نیست، منتقدان را از خود دور کند و در میان مسائل دیگری که به آن اشاره کرد، مسئله «دیپلماسی پایدار» آمریکا بود و آتشبس فعلی در یمن را به واشنگتن نسبت داد و گفت که سعودیها کاملاً از آن حمایت میکنند.
با این حال، طبق این گزارش، نه عربستان سعودی و نه جنبش انصارالله یمن، آتش بسی را که برای اولین بار در پایان ماه مارس اجرایی شد به واشنگتن نسبت ندادند. از آن زمان تا کنون حداقل تا اوایل ماه اوت این آتشبس تمدید شده است اما با این حال، هر دو طرف یکدیگر را به عدم پایبندی کامل به آتشبس متهم میکنند.
در ماه آوریل، روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال گزارش کرد که روابط عربستان و آمریکا در بدترین سطح خود از سال 1945 تاکنون قرار گرفته است و به انتقادات شخصی دولت بایدن از «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان در ارتباط با قتل «جمال خاشقچی» منتقدان عربستانی که در سال 2018 در کنسولگری عربستان در ترکیه کشته شد، اشاره کرد.
هفته گذشته، کمیته بینالمللی صلیب سرخ گزارشی را درباره وضعیت انسانی در یمن منتشر کرد و «بشیر عمر» نویسنده این گزارش آ« را یک «وحشت غیرقابل تصور» توصیف کرد. دو سوم از جمعیت برآورد شده 30.5 میلیون نفری یمن فاقد دسترسی به خدمات درمانی اساسی و بیش از چهار میلیون نفر دیگر در پی درگیریها آواره شدهاند.
طبق گزارش سازمان ملل، یمن، «بدترین بحران انسانی جهان است» که به مرگ بیش از 377 هزار نفر تا پایان 2021منجر شده است و بیش ا دو سوم از این قربانیها زیر پنج سال هستند.
این گزارش با اشاره به تمامی این موارد نتیجهگیری کرد، علیرغم آنکه خود بایدن در مقالهاش از عبارات سازمان ملل استفاده کرد اما سخنی در حمایت از طرح دو حزبی کنگره برای توقف حمایت بیشتر از ریاض به میان نیاورد، نه در زمینه حمایت تسلیحاتی و نه در زمینه حمایت اطلاعاتی و محافظتی و تعمیراتی. و حاضر نشد با این فشارها ریاض را مجبور به پایان دادن به جنگ یمن کند.