روزنامه صهیونیستی «اسرائیل هیوم» در گزارشی در خصوص ماهیت روابط و سفرهای سری و مخفیانه مقامات اسرائیلی از جمله «بنی گانتس» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی و روسای موساد به عربستان سعودی در طول یک دهه نوشت.
به گزارش المیادین، روزنامه صهیونیستی اسرائیل هیوم نوشت: بیش از یک دهه مقامات صهیونیستی مخفیانه از عربستان بازدید میکنند و بر اساس گزارش رسانههای مختلف، بنی گانتس زمانی که رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی بود، « مایر داگان»،« تامیر فردو » و « یوسی کوهن» روسای سابق موساد و «مئیر بن شبات» رئیس سابق شورای امنیت داخلی اسرائیل به عربستان سفر کردند. این سفر به دلیل هماهنگی امنیتی بود که در نهایت منجر به معاملات تجاری شد و اکنون اسرائیل امیدوار است که آمریکا بتواند عربستان را به سوی عادی سازی روابط سوق دهد.
مجموعهای از مسئولان امنیتی و سیاسی اسرائیل در سالهای اخیر از عربستان سعودی دیدن کردهاند.
سفر مقامات صهیونیستی به ریاض بیش از یک دهه است که ادامه دارد و بیشتر این دیدارها مخفیانه صورت گرفته است. دیدار ی که بیشترین جنجال را در رسانهها ایجاد کرد، سفر «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر سابق رژیم صهیونیستی در نوامبر سال 2020 به شهر ساحلی نئوم در دریای سرخ بود که در آنجا با «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی دیدار کرد. در این دیدار« مایک پمپئو» وزیر امور خارجه وقت آمریکا نیز حضور داشت. نتانیاهو با یک هواپیمای شخصی که مخصوصاً برای آن اجاره شده بود به این کشور سفر کرد، بدین ترتیب اکثر سفرهای دیگر مقامات اسرائیلی به عربستان با هواپیماهای شخصی انجام شد.
کسی که در آن زمان در طرف اسرائیلی این ملاقات را ترتیب داد و ظاهراً او را همراهی کرد، «یوسی کوهن» رئیس سابق موساد بود. کوهن تنها رئیس موساد نبود که به عربستان سعودی سفر کرد بلکه پیش از وی «مایر داگان» و« تامیر فردو » نیز از ریاض دیدن کردند. همچنین جلساتی در سطوح پایین موساد با کشورهایی که با رژیم اسرائیل روابط علنی دارند و کشورهایی مانند عربستان سعودی که روابط مخفیانهای با این رژیم دارند، برگزار شد.
در همین راستا مسئولان ارتش صهیونیستی و نهادهای امنیتی در دهه گذشته از عربستان سعودی دیدن کردهاند. اولین و برجسته ترین آنها بنی گانتس بود که وی زمانی که رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی بود از عربستان سعودی دیدن کرد. همچنین جلساتی با سعودیها در سطوح دیگر و جاهای دیگر برگزار شد. تعدادی از روسای شورای امنیت داخلی از جمله یوسی کوهن و «میر بن شابات» از ریاض دیدن کردند. نمایندگان شورای امنیت داخلی اسرائیل در کشورهای ثالث نیز با مقامات عربستان سعودی به ویژه برخی کشورهای حوزه خلیج فارس و اروپا دیدار کردند.
این دیدارها با هدف تقویت هماهنگی امنیتی بین دو طرف که با یک سری تهدیدات مشترک مواجه هستند، برگزار شد. عربستان سعودی بهویژه با موشکهای بالستیک و اخیراً با پهپادها و موشکهای کروز با سرعت بالایی مورد حمله قرار میگیرد.
تلاش اسرائیل برای کمک به عربستان سعودی نیز تا حدی بر اساس فناوری و تکنولوژیک اسرائیل بود. بر اساس گزارش رسانههای مختلف، یوسی کوهن به عنوان رئیس موساد، نرم افزارهای جاسوسی « ان اس او» و «پگاسوس» را به عربستان سعودی فروخت.متعاقباً، عربستان سعودی همچنین از دیگر شرکتهای اسرائیلی، برخی مستقیم و برخی از طریق قراردادهای فرعی با شرکتهای خارجی، نرم افزارهای جاسوسی را خریداری کرد.
استفاده عربستان از نرم افزار جاسوسی « ان اس او» پس از ترور «جمال خاشقجی» روزنامهنگار منتقد سعودی که در سال 2018 در کنسولگری عربستان در استانبول کشته شد، خبرساز شد. مجموعهای از گزارشها ردیابی این روزنامهنگار را از خلال بدافزار جاسوسی «پگاسوس» مرتبط میکردند که توسط برخی مقامات تکذیب شد.
بر اساس گزارش رسانههای مختلف قرار است « جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا ماه آینده به ریاض سفر کند. هفته گذشته سایت «والا» فاش کرد: رئیس جمهور آمریکا به طور مخفیانه بین اسرائیل و عربستان و مصر میانجیگری میکند تا به یک راه حلی به منظور تکمیل فرایند انتقال دو جزیره «تیران» و «صنافیر» در دریای سرخ به حاکمیت عربستان همراه با اجرای گامهای عادی سازی روابط بین تل آویو و ریاض دست یابد. دولت بایدن تلاش برای دستیابی به توافقی بین عربستان و مصر و اسرائیل را آغاز کرده است و آمریکا معتقد است که چنین توافقی راه را برای تقویت روابط بین اسرائیل و عربستان باز خواهد کرد.
واشنگتن معتقد است برای سوق دادن عربستان به سوی عادی سازی روابط با اسرائیل باید روابط خود را با محمد بن سلمان ترمیم کند. بن سلمان که اسرائیل را « شریک استراتژیک در منطقه» میداند، عطشی برای ایجاد روابط دیپلماتیک با این رژیم دارد. بسیاری از کارشناسان و ناظران معتقدند که محمد بن سلمان شخصی است که از پیوستن عربستان سعودی به توافق نامه موسوم به « ابراهیم» حمایت میکند؛ اما به دلیل محافظهکار بودن پدرش «ملک سلمان بن عبدالعزیز » پادشاه عربستان از علنی کردن این موضوع خودداری میکند.
اسرائیل نیز علاقه زیادی به پیشبرد روابط با عربستان سعودی دارد. دلیل اصلی این امر اعمال فشار اضافی به فلسطینیان، حامیان آن و مقاومت است. اما دلیل دیگر آن ایجاد معاملات اقتصادی است که تمایل به پیشبرد معاملات بین عربستان سعودی ثروتمند و شرکتهای اسرائیلی را تقویت کرده است.
در سالهای اخیر جلسات زیادی به صورت مستقیم و غیرمستقیم بین شرکتهای اسرائیلی و طرفهای مختلف سعودی اعم از رسمی و تجاری برگزار شد.
سعودیها علاقه زیادی به ایجاد معاملات با اسرائیل در زمینههای امنیتی، فناوری و کشاورزی نشان میدهند که بخشی از این تماسها منجر به معاملات شده یا پیش بینی میشود که به معاملاتی منجر شود.
سایت روزنامه تایمز اسرائیل به نقل از گزارش روزنامه اقتصادی گلوبس اعلام کرد: دهها تاجر و مخترع تکنولوژی با ویزای اسرائیل وارد عربستان شدهاند. روابط دیپلماتیک رسمی میان اسرائیل و عربستان نیست ؛اما روابط محرمانه در سالهای اخیر بهبود یافته است. محمد بن سلمان معتقد است که اسرائیل یک شریک استراتژیک در منطقه است. عربستان از امضای توافقهای ابراهیم(توافقهای عادی سازی روابط میان اسرائیل و کشورهای عربی) امتناع میکند اما به نظر میرسد که ریاض به بحرین برای پیوستن به این توافقها چراغ سبز داده بود.
عربستان به شرکتهای هواپیمایی اسرائیل اجازه داده که از حریم هواییاش برای پرواز به امارات و بحرین استفاده کنند. از آن زمان توافقنامههایی در بخش غیرنظامی و دفاعی میان اسرائیلیها و عربستانیها در کشورهای اروپایی و کشورهای دیگر امضا شده که از جمله آن معامله میلیونها دلاری در بخش تکنولوژی کشاورزی و معامله تکنولوژی آب است. مسئولان عربستانی از نزدیک این دو معامله را پیگیری کردند.
تجار اسرائیلی از چند ماه پیش با ویزای اختصاصی با دعوت نهادهای عربستانی به این کشور سفر میکنند. تجار به ریاض و شهر نیوم سفر کردهاند. عربستانیها به راهکارهای پزشکی اسرائیلی و تکنولوژی بهداشتی و تولیدات اسرائیلی توجه دارند.