واشنگتن نگران ریسک بیان بایدن

این روزها موضوع گاف های بایدن و حرکات و عجیب و غریب او در ملاقات ها،گردهمایی ها و مصاحبه ها دیگر موضوع چندان تازه ای نیست و روز گذشته رئیس جمهوری آمریکا در توکیو در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با نخست وزیر ژاپن، در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسش خود را خیلی واضح و روشن در باره مسئله حساس تایوان مطرح کرد، با حالتی حاکی از گیجی و سردرگمی و بدون اینکه متوجه سوال شده باشد، گفت «بله» و بلافاصله کاخ سفید مجبور به توضیح درباره این «بله» جنجالی و لاپوشانی آن شد.

پیشینه خبر:

رئیس جمهوری آمریکا دیروز و در کنفرانس خبری مشترک با نخست وزیر ژاپن بار دیگر سخنانی را بر زبان آورد که پیامدهای آن کاخ سفید و شخص وی را رها نساخته و وادارشان ساخته تا توضیحاتی را برای تصحیح و توجیه آن منتشر سازند.

جو بایدن که دیروز (۲ خرداد) توسل به نیروی نظامی از سوی کشورش برای حمایت از تایوان در برابر چین را رد نکرده بود، بعد از بازتاب های گسترده رسانه ای و به خصوص واکنش تند پکن، امروز مجبور شد حرف خود را پس بگیرد.

وی در پاسخ به سوال خبرنگاری که از او پرسیده بود "شما حاضر به مداخله نظامی در مناقشه  اوکراین نیستید ... آیا تمایل دارید که اگر لازم باشد به دفاع نظامی از تایوان بپردازید؟ "، به صراحت پاسخ داد: بله.

بلافاصله بعد از پایان نشست خبری بایدن، یک مقام کاخ سفید برای رفع و رجوع گاف بایدن، در گفت و گو با رویترز و بدون ذکر نام خود، توضیح داد: این سخن بایدن که آمریکا برای دفاع از تایوان اقدام نظامی انجام خواهد داد، به معنی تغییر در سیاست آمریکا نیست. همانگونه که رئیس جمهور بایدن در بخشی از سخنانش گفت، سیاست آمریکا در قبال چین تغییر نکرده است.

اهمیت موضوع:

گرچه رئیس جمهوری دموکرات آمریکا هنوز دوره ریاست جمهوری خود را به نیمه نرسانده ولی گاف های متعدد وی که مخالفانش آن را ناشی از اختلال مشاعر دوران سالمندی می دانند بارها نقل محافل و دستاویز تمسخرش به وسیله منتقدانش بوده است.

رئیس جمهور آمریکا چندی پیش هنگام سخنرانی برای کارکنان یکی از کارخانه های ایالت اوهایو به اشتباه مدعی شده بود که بارها به ایران سفر کرده است. وی به سرعت متوجه اشتباه لپی خود شد و آن را تصحیح کرد.

از سوی دیگر رفتار بایدن در برخی از اجتماعات و مراسم نیز تردیدها در مورد سلامت عقلی وی را افزایش داده است که از جمله این شرین کاری ها دست دادن متعدد وی با با افراد خیالی است.

با این حال اشتباهات گفتاری بایدن تنها مایه تف ۵ ریح و سرگرمی بینندگان نبوده و همچون مورد اخیر در ژاپن روابط آمریکا و کشورهای متخاصمش را متلاطم تر کرده است. بایدن چندی پیش در سخنانی در ورشو، پایتخت لهستان گفته بود: بخاطر خدا این مرد (ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه) نباید در قدرت باقی بماند.

پس از این اظهارات، کاخ سفید به سرعت تلاش کرد سخنان بایدن را به گونه دیگری توصیف کند و بلافاصله اعلام کرد که بایدن خواستار تغییر رژیم در این کشور نیست.

یک مقام کاخ سفید در توجیه سخنان بایدن، گفت: منظور رئیس جمهوری این بوده که نباید به پوتین اجازه داد علیه کشورهای همسایه خود یا منطقه اعمال زور کند. وی در خصوص قدرت پوتین در روسیه یا تغییر رژیم سخن نمی گفت.

واشنگتن نگران ریسک بیان بایدن

ارزیابی:

به نظر می رسد که گاف های بایدن از دو جنبه به زیان حکومت آمریکا تمام می شود. از یک سو چنین اشتباهاتی می تواند در روابط راهبردی آمریکا با دوستان و به خصوص دشمنانش تنش بی مورد ایجاد کرده و هزینه زیادی را برای رفع و رجوع آن به واشنگتن تحمیل کمند.

از سوی دیگر و در کنار مشکلاتی که گریبانگیر مردم آمریکا شده و محبوبیت بایدن را به قعر کشانده، چنین اشتباهاتی هر چه بیشتر اعتبار وی را نزد رای دهنده آمریکایی تخریب خواهد کرد و امکان دارد که دموکرات ها را در آستانه رقابت های میاندوره ای ۲۰۲۲ و ریاست جمهوری ۲۰۲۴ دچار دودستگی کرده و فرصت مناسبی را جهت بهره برداری در اختیار رقبای جمهوریخواهشان قرار دهد.