«تام وست» نماینده ویژه آمریکا در افغانستان به طالبان توصیه کرده است که ساختار سیاسی آینده این کشور را در مشورت با مردم از طریق تشکیل لویه جرگه تعیین کند.
برخی از شخصیتهای افغان این سخنان "تام وست" را در راستای مشروعیت بخشیدن به طالبان و جلوگیری از تشکیل دولت فراگیر ارزیابی کردند.
خبرگزاری رشد افغانستان به نقل از تام وست نوشت آمریکا نسخه ای برای نظام سیاسی افغانستان ندارد اما طالبان می تواند از طریق لویه جرگه نظام سیاسی کشور را مشخص کند تا جهان بداند که ساختار سیاسی این کشور چگونه است.
"عبداللطیف پدرام" دبیرکل حزب کنگره ملی افغانستان در واکنش به سخنان نماینده ویژه آمریکا در افغانستان نوشت با استفاده از یک ابزار نامشروع (لویهجرگه) نمیتوان به یک جریان نامشروع دیگر مشروعیت بخشید.
خبرگزاری «ملت» نیز در گزارشی نوشت در این بازی جدید، آمریکا تلاش می کند که با طالبان نزدیک شود و در قدم بعدی با برگزاری لویه جرگه از تشکیل دولت فراگیر جلوگیری کند.
در ادامه این مطلب اضافه شده است آمریکا می خواهد با پیشنهاد برگزاری لویه جرگه طرح تشکیل دولت فراگیر را که از طرف ایران، روسیه و چین برای حل چالش فعلی افغانستان پیشنهاد شده است، را بگیرد.
به نوشته خبرگزاری ملت ،به نظر می رسد توافقاتی بین طالبان و آمریکایی ها در نشست سه روزه اسلو صورت گرفته که با گذشت زمان مشخص خواهد شد.
تام وست در اظهارات روز گذشته گفته است که با طالبان بر روی مسائل زیادی به توافق دست یافته است.
"گلبدین حکمتیار" رهبر حزب اسلامی افغانستان هم در واکنش به برگزاری لویه جرگه برای روشن شدن وضعیت آینده افغانستان گفت برای تشکیل دولتی فراگیر چنین درخواستی غیر قبال پذیرش است.
وی با اشاره به نشست اوسلو اظهار داشت رفتار دولت نروژ با دستور کاری که ناتو در این نشست تعیین کرده بود اهانت امیز بود.
رهبر حزب اسلامی افغانستان گفت اگر چه به ظاهر هدف نشست اسلو تشکیل دولت فراگیر بود اما هدف اصلی دادن سهم در دولت به چهره های ووابسته به کشورهای هم پیمان ناتو است.
برخی از منابع خبری نیز در واکنش به تشکیل لویه جرگه گفتند که لویه جرگه ساختاری به شدت سنتی ،غیر شفاف دارد که از گذشته برای حل مشکلات بین اقوام مختلف پشتون و بیشتر درجنوب کشور استفاده می شده که اکنون کارایی ندارد.
این رسانه ها اظهارات مقامات آمریکایی برای تشکیل لویه جرگه را بازی تازه آمریکا در افغانستان دانستند.