برندگان بزرگ جنگ 20 ساله آمریکا در افغانستان

وال استریت ژورنال در گزارشی درباره هزینه سرسام آور جنگ آمریکا پس از 11 سپتامبر نوشت: به رغم شکست نظامی آمریکا در افغانستان اما پیمانکاران به بزرگترین برندگان طولانی‌ترین جنگ ایالات متحده تبدیل شدند. 

به نوشته این روزنامه آمریکایی، از کارخانجات اسلحه‌سازی تا پیمانکاران ساخت جاده و مدرسه کسانی هستند که برندگان نهایی جنگ در افغانستان و عراق بودند. 

وال استریت ژورنال توضیح داد: برای مثال یک تاجر کالیفرنیایی از یک فروشنده مواد نوشیدنی در قزاقستان به یک تاجر بزرگ سوخت تبدیل شده و یک مترجم ساده افغان که با بستن یک قرارداد تهیه محلفه برای نظامیان به یکباره صاحب ایستگاه تلویزیون و یک شرکت هواپیمایی می‌شود.

این روزنامه چاپ آمریکا، همچنین به دو سرباز گارد ملی ارتش اشاره می‌کند که مترجمان افغان را برای ارتش آمریکا استخدام کرده و در نهایت با بستن یک قرارداد 4 میلیاردی سود سرشار را از جنگ آمریکا در افغانستان نصیب خود کردند.

این رسانه درباره بکارگیری پیمانکاران خصوصی در جنگ نوشت: پس از حملات 11 سپتامبر، آمریکا 14 تریلیون دلار صرف هزینه نظامی کرده که فرصت مناسبی را برای کسب سود پیمانکاران خصوصی همزمان به جنگ این کشور در عراق و افغانستان فراهم آورده است.

براساس ارزیابی موسسه هزینه جنگ دانشگاه براون (Brown University) نیمی از این مبلغ هنگفت تنها توسط 5 شرکت بزرگ آمریکایی مصرف شده و بسیاری از این هزینه ها برای تهیه تجهیزات نظامی و خدمات صرف شده است. 

وال استریت ژورنال نوشته است که در کنار این شرکت‌های بزرگ آمریکایی، کمپانی های کوچک نیز از این هزینه سنگین نظامی برای آموزش پلیس افغانستان، ساخت جاده و مدرسه و حفاظت از دیپلماتهای کشورهای غربی سود سرشار بدست آوردند. 

این رسانه افزود: در طول 2 دهه گذشته دولتهای جمهوری خواه و دمکرات از پیمانکاران برای کاهش تعداد سربازان و همچنین تلفات نظامیان در افغانستان استفاده کردند.

کریستفر میلر، آخرین وزیر دفاع ترامپ درباره این سود سرشار برای پیمانکاران گفت: شما زمانی که مجبورید با یک ارتش کوچک ماموریت خود را به پیش ببرید چاره ای جز سرازیر کردن پول به سمت کارآفرینان ندارید. 

وال استریت ژورنال در ادامه به انحراف در بودجه در نظر گرفته اشاره کرده و می‌نویسد: دولت آمریکا به رغم هزینه هنگفت برای جنگ و سپس بازسازی افغانستان قادر به نظارت از پیمانکاران نبوده است. 

برندگان بزرگ جنگ 20 ساله آمریکا در افغانستان

براین اساس سیگار یا بازرسی آمریکا در امور بازسازی افغانستان گزارش داده است که از 150 میلیارد دلار هزینه آمریکا در افغانستان و 8 میلیارد دلاری که این سازمان در سال 2021 ارزیابی کرده تنها 15 درصد آن برای اهداف تعیین شده یعنی ساخت جاده، بیمارستان، پل و کارخانه هزینه شده و مابقی این هزینه ها صرفا خرید هواپیمای نظامی، تجهیزات پلیس و چیزهای شده که در حال حاضریا تخریب یا رها شدند. 

اما جان ساپکو، رئیس سیگار در افغانستان گفته است که پیمانکاران تمام تلاش خود را برای رسیدن به هدف تعیین شده انجام دادند، اما به واسطه تصمیم ضعیف سیاستگذاران این اتفاق رخ نداده است.

واال استریت ژورنال در ادامه گزارش خود نوشته است که استفاده از پیمانکاران به زمان جنگ‌‌های استقلال آمریکا بر می گردد که در آن ارتش به پیمانکاران خصوصی وابسته بود و در جنگ عراق و افغانستان نیز تعداد این پیمانکاران به 203 هزار نفر رسیده است و در افغانستان پس از فرمان اوباما برای خروج نظامیان آمریکایی این میزان به سرعت افزایش یافت. 

هایدی پلتیر، مدیر برنامه هزینه جنگ در دانشگاه براون می‌گوید که پیمارنکاران فارغ از دمکرات یا جمهوری خواه بودن دولت حاکم در حال افزایش است  و دلیل این امر تلاش دولت های آمریکا برای پنهان کردن هزینه واقعی جنگ است. 

این روزنامه آمریکایی در پایان گزارش خود نوشته است که 3500 پیمانکار در کنار 7000 هزار نظامی آمریکایی در جنگ عراق و افغانستان کشته شدند.