تعدادی از نیروهای مسلح روز دوشنبه به منزل مسکونی «عبدالله حمدوک» نخست وزیر سودان یورش بردند، خانه او را محاصره و نخست وزیر را بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل کردند. جدای از نخست وزیر تنی چند از وزرا و اعضای شورای حاکمیتی نیز از سوی این گروه بازداشت شدند.
شهروندان سودانی در واکنش به این ماجرا بار دیگر به خیابانها آمدند و با کودتا دانستن این اقدام اعلام کردند وظیفه مردم است که با مسدود کردن خیابانها از تحرکات بی جای نظامیان جلوگیری کنند.
ژنرال عبدالفتاح برهان، رئیس شورای حاکمیت سودان روز دوشنبه اعلام کرد که دولت منحل و در سراسر کشور حالت فوقالعاده برقرار شده است. وی همچنین وعده برگزاری انتخابات در ژوئیه سال ۲۰۲۳ را داد.
پس از این تحولات، حزب «کنگره سودان» با صدور بیانیهای از نیروهای انقلابی و مردم سودان خواست تا در برابر کودتای نظامی مقاومت کرده و هر چه سریعتر به خیابانها بیایند. حزب ملی «امت سودان» نیز دستگیریها و کودتا را به شدت محکوم کرد.
این کودتا در حالی انجام شد که چندی پیش نیز منابع خبری از یک کودتای ناموفق در این کشور خبر داده و از مردم خواسته بودند که با آن مقابله کنند.
در پی این تحولات، اتحادیه آفریقا، عضویت خارطوم در این اتحادیه را تعلیق و ضمن تاکید بر مذاکره گروههای غیرنظامی و ارتش سودان خواستار آزادی همه رهبران سیاسی بازداشتی شد.
در این راستا، «محمد سید احمد» استاد دانشگاه و تحللیگر مصری مسائل آفریقا در گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان به تحلیل اتفاقات این روزهای سودان پرداخت و گفت: آنچه اکنون در سودان در جریان است، تحرکاتی بسیار مهم و خطرناک است؛ به گونهای که نیروهای مسلح این کشور به فرماندهی «عبدالفتاح البرهان» تلاش میکنند تا به طور کامل بر کشور سیطره یابند و تحرکات دیگر گروهها به ویژه گروههای افراطی که کشور را به سمتی نامعلوم سوق میدهند، متوقف کنند.
اوضاع وخیم اقتصادی و اجتماعی سودان در سایه تحریم های خارجی
سید احمد افزود: البرهان وضعیت اضطراری اعلام و کابینه وزارتی و شورای حاکمیتی را منحل کرد تا بر این اساس ارتش و قدرت آن را حفظ و کشور را از بحران شدید خارج کند. همه به خوبی میدانیم که اوضاع در سودان به وضعیت خطرناکی رسیده، اوضاع اجتماعی و اقتصادی به شدت وخیم شده و شهروندان سودانی از محاصره و تحریم قدرتهای بین المللی علیه کشور رنج میبرند.
تلاش طرف های خارجی برای تجزیه سودان
این تحلیلگر مصری درباره نقش طرفهای خارجی در تحولات سودان توضیح داد: تلاش ابرقدرتها و دشمنان سودان که میخواهند این کشور را در چارچوب طرح "خاورمیانه جدید" به سمت تفرقه و تجزیه سوق دهند، در تحولات اخیر مشهود است؛ به خوبی میدانیم که سودان قبلا دچار تجزیه شده و درد تقسیم را تجربه کرده است و خطرها همچنان ملت سودان را احاطه و تهدید میکند.
لزوم تحول اساسی در نظامی حاکمیتی سودان
وی اتفاقات اخیر سودان و انحلال شورای حاکمیتی و دولت را تلاشی برای تصحیح مسیر و مهار وضعیت وخیم ناشی از عملکرد سی سال گذشته دانست و افزود: اوضاع سودان بسیار بد بود و این وضعیت در دوره «عمر البشیر» رئیس جمهوری مخلوع این کشور نیز ادامه پیدا کرد، به گونهای که گروههای افراطی بر نهادهای کشور سلطه پیدا کردند و سودان را به سمت بحران پیش بردند. وضعیت در حال حاضر به شدت در حال تحول است و ارتش سودان اکنون به تکیه گاه نیروهای ملی برای نجات عملی کشور و هدایت آن به سمت ساحل امنیت پس از وخامت اوضاع تبدیل شده است.
بلایی که عادی ساز با رژیم صهیونیستی بر سر سودان آورد
محمد سید احمد ادامه داد: در حال حاضر شاهد تلاشها برای عادی سازی روابط با دشمن صهیونیستی هستیم. به تبع، رژیم صهیونیستی رژیم سودان را تحت فشار قرار داده بود. قدرتهای خارجی برای سیطره بر زمام امور و کانون تصمیم گیری در کشور اعمال فشار کرده و تلاش میکنند تا با بحرانی کردن و تقسیم سودان، این کشور را در شرایط سختی قرار دهند.
تلاش برای بازگرداندن سودان به مسیر صحیح
تحلیلگر مصری در پایان به تبیین دورنمایی از تحولات سودان در روزهای آتی پرداخت و گفت: به اعتقاد من وضعیت در حال حاضر در سایه اقدامات ارتش، تلاشی برای بازگرداندن کشور به مسیر صحیح و ساخت آیندهای بهتر برای کشور است. به اعتقاد من با توجه به همه این موارد سودان اکنون در شرایط سخت و حساس و سرنوشت ساز قرار دارد. امنیت منطقه و امنیت ملی مصر نیز در پی عدم وجود ثبات در سودان و ادامه تظاهرات در خیابانها در اعتراض به نابسامانی اوضاع در خاک سودان، تهدید میشد؛ بنابراین چنین اقدامی برای بازگشت ثبات و امنیت در داخل سودان بسیار مهم است و من امیدوارم هستم که این تحولات منجر به نجات عملی سودان از همه تحولاتی که به نفع این کشور نیست، شود.