«عاموس یادلین» رئیس سابق رکن اطلاعات ارتش اسرائیل و رئیس کنونی اندیشکده مطالعات امنیت داخلی این رژیم در مقالهای چالشها و خطراتی که رژیم صهیونیستی با آن مواجه است را مورد بررسی قرار داده و با توجه به اهمیت بررسی آن خلاصهای از این چالشها و خطرات را به شکل زیر طبقه بندی کرد.
قدرت هستهای ایران : عاموس یادلین در این زمینه اعلام کرد که در سال آینده، ایران پیشرفتهای خود را برای دستیابی به قدرت هستهای ادامه خواهد داد و به سقف گستردهای از تواناییها در این زمینه میرسد. بنابراین اسرائیل باید به تحریک جامعه بین المللی جهت جلوگیری از گسترش توانایی هستهای ایران ادامه دهد و در عین حال هماهنگیهای خود را با ایالات متحده در خصوص گزینههای مشترک تعمیق کند.
وی در ادامه گفت، کابینه اسرائیل و موسسات نظامی باید برنامه ریزی و آماده سازیهای لازم جهت اتخاذ تصمیمات قابل انتظار را انجام دهند؛ به ویژه اینکه گزینههای دشوار و خطرناکی پیش روی ماست. از جمله این گزینهها ادامه سیاست کنونی، انجام یک حمله خطرناک و ناگهانی ، اقدام غیر محتمل آمریکا و اعتماد به استراتژی بازدارندگی در برابر واقعیت های تلخ میدانی است.
-خطر استراتژیک حزبالله: این مقام ارشد صهیونیست در زمینه مربوط به جبهه شمالی فلسطین اشغالی تاکید کرد که مجموعه بزرگی از سلاحهای دقیق در اختیار دشمن قرار دارد که آماده ضربه زدن به اسرائیل بلافاصله بعد از شروع جنگ هستند. با وجود واکنشهای دفاعی و تهاجمی پیشرفته ارتش اسرائیل اما حزب الله یک تهدید استراتژیک برای اسرائیل بوده و آن چیزی که بسیار نگران کننده است این است که حزب الله موشکهای دقیقی در اختیار دارد که می تواند سراسر اسرائیل را هدف بگیرد.
-عرصه متشنج فلسطین: عاموس یادلین در خصوص این دغدغه صهیونیستها تاکید کرد که در عرصه فلسطین به دلیل محاسبات اشتباه اسرائیل احتمال تشدید درگیریها و رویارویی با حماس در نوار غزه وجود دارد. در این زمینه ماهیت حماس و توانایی نظامی آن موجب اشتباه محاسباتی اسرائیل شد. بنابراین از موسسات سیاسی و امنیتی خواسته میشود تا صحبتها در خصوص رسیدن به نقاط توازن تاکتیکی میان بازدارندگی و تشدید درگیریها و همچنین ثبات اقتصادی اقدامات دشمن را ادامه دهند.
وی در ادامه اشاره کرد که در این زمینه یک معضل استراتژیک بزرگ برای اسرائیل در خصوص نوار غزه وجود دارد: اینکه آیا باید به تلاش برای حفظ ثبات امنیتی موقت ادامه دهد؛ آن هم در حالی که حماس همچنان در حال تقویت خود بوده و بر نظام فلسطین مسلط میشود یا اینکه اسرائیل در این شرایط باید برای سقوط حماس تلاش کند؟
در این گزارش همچنین آمده است که در کرانه باختری اسرائیل بار دیگر با احتمال وقوع حوادث امنیتی در سایه تقویت جایگاه حماس و ضعف تشکیلات خودگردان فلسطین و «محمود عباس» رئیس این تشکیلات و نیز از دست رفتن مشروعیت آن در میان فلسطینیها مواجه است. بنابراین اسرائیل باید از هرگونه لغزش خطرناک اجتناب کند.
تعمیق رابطه با آمریکا: یادلین در این بخش اعلام کرد که مناسبات ممتاز میان تلآویو و واشنگتن باید همچنان ادامه داشته باشد؛ اما دولت آمریکا به نوبه خود منتظر خواهد ماند تا اسرائیل به نگرانیهای واشنگتن در خصوص چین توجه بیشتری داشته باشد. در این زمینه از کابینه اسرائیل خواسته میشود تا به انجام مذاکرات جدی و عمیق با دولت ایالات متحده در این خصوص بپردازد.
یادلین در ادامه گفت، با توجه به تغییر نقطه توجه آمریکا از خاورمیانه به اقیانوس هند و اقیانوس آرام و بعد از پیوستن اسرائیل به مسئولیت فرماندهی مرکزی آمریکا، از اسرائیل خواسته خواهد شد تا فضای همکاری با نیروهای آمریکایی را گسترش دهد.
تنشها و شکاف در جامعه اسرائیل:
وی همچنین در این مقاله خود به عرصه داخلی جامعه صهیونیستی نیز پرداخته و تاکید کرد که کابینه اسرائیل باید موسسات سیاسی را به نظم و عملکرد مناسب برگرداند که انجام اصلاحات مربوط به بودجه یک گام مهم در این راستا خواهد بود. همچنین باید اقداماتی جهت جلوگیری از تکرار فجایع عمیق در سایه شیوع اپیدمی کرونا و همچنین حوادث خطرناک دیگری مانند فرار زندانیان فلسطینی انجام شود.
این مقام صهیونیستی در پایان تصریح کرد که در سایه ادامه تنشها و شکاف در جامعه اسرائیل باید به تلاشهای خود در زمینه گفتگو و وحدت و بازسازی ادامه دهیم؛ چرا که خطرات زیادی اسرائیل را در آینده تهدید میکند.