اشاره یک روزنامهنگار صهیونیست به از بین رفتن خوشحالی عید سال نوی یهودیان در نتیجه عملیات فرار ا سرای فلسطینی از زندان جلبوع میتواند نشان دهنده عمق فاجعه این عملیات برای اسرائیل باشد. در نتیجه این عملیات عیدی که برای صهیونیستها حرام شد، به کام فلسطینیان بسیار شیرین آمد و آنها با تیراندازیهای هوایی و توزیع شیرینی این مناسبت را تبریک گفتند.
الاخبار این عملیات را با توجه به پیچیدگیهای آن بیشتر شبیه معجزه میداند و مینویسد: معجزه فلسطینیان باعث شوک و تردید محافل امنیتی و سیاسی اسرائیل شده و جشن و شادی را به ملت فلسطین هدیه داد. تمامی این اتفاقات در نتیجه موفقیت 6 اسیر فلسطینی در آزاد سازی خود از پیچیده ترین و مستحکمترین زندان امنیتی رژیم صهیونیستی بود.
بر اساس این گزارش، چهار نفر از اسرای فرار کرده، حکم حبس ابد داشتند و پنج نفر از آنها عضو جنبش جهاد اسلامی شاخه نظامی گردانهای قدس بودند.
الاخبار به گزارش سایت امنیتی والا در خصوص این عملیات اشاره کرده و مینویسد که این عملیات از چندین ماه پیش تصمیمگیری و اجرا شده بود و اسرا در زمان موعود از طریق شکافی که در زیر دستشویی موجود در اتاق خودشان حفر کرده بودند، موفق به خروج از زندان شدند. تونلی که در نهایت آنها را به پشت دیوار زندان میرساند.
این گزارش در ادامه به استحکام بالای زندان جلبوع اشاره میکند که به علت همین استحکام آن را گاو صندوق می نامیدند. بر اساس این گزارش زندان مذکور در نزدیکی شهر بیسان در شمال فلسطین اشغالی قرار دارد و به زبان عبری نام «کسیفت» بر آن گذاشته شده که به معنی گاو صندوق آهنی و کوچک رمزدار است. این نامگذاری برای نشان دادن میزان بالای تدابیر امنیتی و پیچیدگی ساخت این زندان است.
رژیم صهیونیستی این زندان را در جریان انتفاضه الاقصی در سال 2014 افتتاح کرده و آن را بر اساس تقسیمبندی های امنیتی خود به خطرناکترین اسرای فلسطینی اختصاص داد. تمامی افراد محبوس شده در این زندان از رهبران مقاومت فلسطین و مجریان عملیاتهای شهادت طلبانه هستند که حکمهای سنگین حبس دریافت کردهاند.
اداره امور زندانهای رژیم صهیونیستی ساخت این زندان را به یک شرکت ایرلندی متخصص در این زمینه سپرد تا زندانی بسیار محکم احداث شود. بر اساس اعلام منابع مطلع به الأخبار این زندان متفاوت از سایر زندانهای اسرائیل است و میزان بتون آرمه به کار گرفته شده در سطح این زندان دو برابر حجم معمول در سایر زندانهای اسرائیل است. علاوه بر این که زیر این طبقه بتنی نیز یک طبقه فولادی از موادی قرار دارد که در تولید از آن استفاده میشود.
زندان جلبوع همچنین مجهز به سیستم مراقبت 24 ساعته و سگهای پلیس و حسگرهای قوی و سامانه های نظارتی و دوربینهای مدرن است و نیروهای امنیتی زندان به صورت روزانه اقدام به بازرسی از زندان و اتاقهای اسرا و تمامی لوازم آنها میکنند تا مطمئن شوند هیچ مشکل امنیتی وجود ندارد. علاوه بر اینکه آمارگیری از زندانیان صبح ها و شبها انجام می شود.
الاخبار فرار از این زندان با استفاده از تونل حفاری شده در آن را بنا به چندین عامل یک معجزه بر میشمارد. نکته اول اینکه حفر زمین یک یا چند اتاق در این زندان بسیار مشکل بوده و احتمال لو رفتن عملیات در هر لحظه وجود دارد. چرا که قطر بتن استفاده شده در زمین بسیار زیاد است و حسگرهایی نیز در آن کار گذاشته شده است. عملیات حفاری احتمالاً زمان طولانی ادامه داشته و با استفاده از ابزارهای ابتدایی صورت گرفته است. پیش از این بعضی از اسرا از قاشق غذاخوری یا میخ یا قطعههای کوچک فلزی از قوطیهای کنسرو یا قطعههای کوچک آهنی قاچاق شده به داخل زندان برای این کار استفاده میکردند.
حفر تونل در داخل زندان اقدامی بسیار پیچیده است. یکی از بدیهیترین سوالات موجود این است که خاک استخراج شده از این حفاری کجا ریخته شود؟ علاوه بر این که حفاری باید به شکلی صورت گیرد که زندانبانان خاک استخراج شده را نبینند.
مخفی نگه داشتن صدای حفاری و استفاده از زمان مناسب برای حفاری و شناخت دقیق موقعیت زندان و راههای خروجی آن از دیگر پیچیدگیهای موجود در این عملیات است.
تمامی این پیچیدگی ها در شرایطی است که اسرای فلسطینی برنامه بسیار نامنظمی در زندان دارند و زندانبانان به صورت روزانه و ناگهانی عملیات تفتیش و بازرسی تمامی محتویات اتاقها و زمین آنها را انجام میدهند و دیوارها و سرویسهای بهداشتی و تختهای آهنی را مورد بازرسی قرار میدهند و در صورت مشاهده موارد مشکوک، به صورت دقیق این موارد را بررسی میکنند. هدف از این بازرسیها قطع ارتباط اسرا با خارج از طریق تلفنهای همراه قاچاق شده به داخل زندانها یا نامههای احتمالی رد و بدل شده به بیرون زندان است.
بنابر این گزارش سه تن از عواملی که در این عملیات فرار حضور داشتند، توسط سیستمهای امنیتی اسرائیل «بسیار خطرناک» توصیف شده و احتمال فرار آنها بالا تشخیص داده شده بود. این افراد معمولاً در زندانهای رژیم اسرائیل شناخته شدهتر هستند و بیشترین تدابیر امنیتی در مورد ترددها و ملاقاتهای آنها صورت میگیرد و زندانبانان با خشونت بیشتری با آنها تعامل میکنند و سلولهای آنها را از دیوارههای اصلی زندان دور میکنند.
الاخبار یکی از عوامل موفقیت عملیات تونل آزادی را تجربه ناموفق در فرار از زندان در سال 2014 دانست و تاکید کرد که دشمن صهیونیستی اگرچه تدابیر امنیتی گستردهای را برای تضمین عدم فرار اسرا در دستور کار قرار داده بود اما نتوانست جلوی عملیات اخیر را بگیرد.
عامل دیگر اینکه در زیر طبقه بتنی و فولادی موجود در کف زندان، خاک کشاورزی و نرم فلسطین قرار دارد که حفاری در آن آسان است. علاوه بر این که وجود برخی اسرای قدیمی مانند العارضة که تجربه فرار از زندان را داشته نیز یکی از عوامل اصلی این موفقیت بوده است.
داشتن اطلاعات قوی از موقعیت زندان و شرایط ساختمان آن نیز در این زمینه حائز اهمیت است. در این راستا شخصیتی مثل زکریا الزبیدی که به تازگی وارد زندان شده بود و اطلاعات به روزتری نسبت به جغرافیایی اطراف داشت و از شبکه ارتباطات گستردهتری در جنین و اردوگاههای آن برخوردار بود، میتوانست مفید باشد.
روزنامه صهیونیستی یدیعوت آحارونوت در همین راستا به بررسی سناریوهای احتمالی اسرا بعد از آزادی پرداخته و نوشته است که امکان دارد آنها به سمت جنین بروند، چرا که این منطقه بزرگترین کانون مقاومت ضد اسرائیل در ماههای اخیر بوده و عناصر مسلح مقاومت به وفور در آنجا یافت میشوند.
این روزنامه صهیونیستی ربایش شهرک نشینان و تلاش برای معامله آنان برای آزادی خود یا عبور از مرزهای اردن و رفتن به سمت لبنان را از دیگر گزینههای احتمالی اسرا میداند. این روزنامه صهیونیستی همچنین عزیمت این افراد به سمت نوار غزه را نیز بعید نمیداند، اما معتقد است که در نتیجه وجود دیوار حائل در مناطق مرزی این تصمیم بعید به نظر میرسد.