نشریه وال استریت ژورنال روز چهارشنبه در گزارشی به نقل از منابع ناشناس در دولت آمریکا اعلام کرد که «جو بایدن » رئیس جمهوری این کشور قرار است به طور رسمی کشتار ارامنه در خلال جنگ جهانی اول را به رسمیت بشناسد؛ اقدامی که احتمالاً به روابط دوجانبه ترکیه و ایالات متحده لطمه جدی خواهد زد.
گفتنی است، در سال ۲۰۱۹ اعضای مجلس نمایندگان آمریکا با اکثریت آرا و در قطعنامهای وقوع نسلکشی ارمنیها در اوایل قرن بیستم در دوران امپراطوری عثمانی را تأیید کردند. تصویب این قطعنامه واکنش دولت ترکیه را به همراه داشت تا جایی که مقامات آنکارا نسبت به پیامدهای یک چنین قطعنامه ای هشدار دادند.
در همین راستا، «مولود چاووش اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه هشدار داد هرگونه اقدام احتمالی دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در به رسمیت شناختن کشتار ارامنه در سال ۱۹۱۵ به عنوان «نسل کشی»، به روابط دو کشور لطمه میزند.
چاووش اوغلو در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «خبر تُرک» در پاسخ به پرسشی در خصوص موضعگیری احتمالی دولت بایدن گفت: «بیانیههایی که پایه و اساس قانونی نداشته باشند، الزامآور نخواهند بود و سودی هم نخواهند داشت، اما به رابطه لطمه میزنند».
وزیر خارجه ترکیه در ادامه خاطرنشان کرد که چنانچه آمریکاییها میخواهند رابطه بین دو کشور را خرابتر کنند، تصمیم با خودشان است.
به گزارش رویترز، ترکیه اذعان میکند که شمار زیادی از ارامنه در دوران جنگ جهانی اول در این کشور کشته شده اند؛ اما هرگونه «نسل کشی» سیستماتیک را رد میکند و میگوید شمار ارمنیهای کشته شده بسیار کمتر از ارقام اعلام شده است و اینکه رخدادها یک اقدام از پیش طرحریزیشده هم نبود.
با این حال، به گفته ارمنیها و نیز شماری از پژوهشگران و مورخان، بین سالهای ۱۹۱۵ تا ۱۹۱۸ میلادی حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از ارامنه ساکن قلمرو ترکیه عثمانی قتلعام شدند. به همین مناسبت، ارمنیها روز ۲۴ آوریل (۴ اردیبهشت) را سالگرد نمادین این «نسل کشی» میدانند.