بر اساس گزارش بسیاری از فعالان و اعضای خانواده مخالفان و منتقدان سعودی وضعیت حقوق بشر در عربستان در حال بدتر شدن است و این در حالی است که مقامات سعودی ادعا میکنند عربستان به دنبال اصلاحات است.
یکی از این فعالان «اریج السدحان» است که برادرش عبدالرحمان 37 ساله در سال 2018 به اتهام انتقاد تلخ از رژیم آل سعود در حساب کاربری توئیتر توسط نیروهای امنیتی سعودی ربوده شد.
اریج السدحان میگوید عربستان سعودی بیش از هر زمان دیگری مخالفان و منتقدان را سرکوب میکند و نیروهای امنیتی بیرحمانه هر کسی را که از آزادی بیان استفاده کند، پیگیری و شکنجه میکنند.
هفته گذشته یک دادگاه سعودی برای عبدالرحمن السدحان، فعال عربستانی حکم 20 سال حبس و 20 سال ممنوعیت سفر پس از پایان دوران حبس صادر کرد که فعالان و سازمانهای حقوقی این حکم را محکوم و آن را بسیار ظالمانه توصیف کردند.
السدحان در مارس 2018 به دست نیروهای امنیتی سعودی بازداشت شد. وی در زندان الحائر در ریاض به سر میبرد. وی پس از دو سال از بازداشت اجازه گفتوگو با خانواده خود را یافت.
در حالی که عبدالرحمان هنوز 30 روز برای تجدیدنظر در مورد مجازات خود فرصت دارد ، اما ممکن است که در صورت عدم همبستگی دولتهای غربی با پرونده وی ، حکم وی به یک واقعه بزرگ تبدیل شود.
عبدالرحمن السدحان به یک درس عبرت تبدیل شده است
اگرچه عبدالرحمن السدحان مشهورترین زندانی سیاسی در عربستان نیست، اما مقامات سعودی تلاش کردند تا وی را به عبرتی برای هر کس که به فکر به چالش کشیدن و انتقاد از « محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی است، تبدیل کنند.
شاهزاده جوان سعودی که کاملاً نسبت به مخالفت با رژیمش حساسیت دارد، منتقدان را مورد آزار و اذیت قرار میدهد و حتی منتقدان را در خارج از کشور نیز میکشد. همانطور که بر اساس گزارش سازمان اطلاعات آمریکا ولیعهد سعودی در قتل « جمال خاشقجی» روزنامه نگار منتقد سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول مشارکت داشته است.
با این وجود جمال خاشقجی یکی از قربانیان کمپین بازداشت هزاران نفر از جمله اعضای خانواده سلطنتی سعودی بود.
اریج السدحان میگوید: نقض حقوق بشر در عربستان به طور گستردهای افزایش یافته و ملت نباید فریب آزادی «لجین الهذلول» فعال برجسته سعودی را بخورند.
توئیتر محفل سرکوب مقامات سعودی
تا حدودی توئیتر عرصهای برای سرکوب مخالفان و منتقدان سعودی بوده است. نزدیک به 10 میلیون نفر از این سیستم عامل در عربستان سعودی استفاده میکنند و این کشور به بزرگترین بازار استفاده از این نرمافزار در خاورمیانه تبدیل شده است.
بسیاری معتقدند که این اتفاق نشان از قدرت توئیتر و تلاش عربستان برای بهدست گرفتن کنترل این فضای مجازی دارد. در عربستان سعودی محل عمومی برای گردهماییهایی بهمنظور بیان عقاید و بحثهای سیاسی وجود ندارد و به نظر میرسد توئیتر این خلأ را پر کرده است.
«علی الاحمد » تحلیلگر سعودی مستقر در واشنگتن، که به دلیل ناتوانی در محافظت از حساب کاربری خود در برابر جاسوسان سعودی ، از توئیتر شکایت کرد ، میگوید: در عربستان سعودی ، جایی که هیچ رسانه مستقلی وجود ندارد ، در ابتدا به نظر میرسید که شبکههای اجتماعی تعادل خوبی دارند ، اما این امر مدت زیادی دوام نیاورد.
پس از دوره کوتاهی مگسهای الکترونیکی طرفدار رژیم در توئیتر ظاهر شدند و امروزه توئیتر جایی نیست که ملت سعودی بتوانند آزادانه در خصوص جامعه خود صحبت کنند و نظرات خود را ارائه دهند.
فعالان سعودی در داخل و خارج از عربستان از آزار و اذیت مداوم مقامات سعودی و تهدید به مرگ و هک حسابهای کاربریهاشان شکایت دارند و توئیتر را مسئول این مساله میدانند.همانطور که اریج میگوید: توئیتر هیچ اقدامی واقعی برای محافظت از این فعالان و منتقدان انجام نداده است.
از آن زمان ، توئیتر در عربستان سعودی به عرصهای برای دولت تبدیل شده است که می تواند تبلیغاتی برای بهبود جلوه خود انجام دهد ، عقاید مخالفان را ردیابی و شناسایی کند. بدین ترتیب توئیتر نقش اصلی در تحول وحشیانهای که از زمان به قدرت رسیدن بن سلمان رخ داده، بازی میکند.
بدر العساکر و أحمد أبو عمو
«بدر العساکر» دبیرکل بنیاد «مسک» در ر ژوئن 2014 ، از مقرهای توئیتر در سانفرانسیسکو بازدید کرد و با «احمد ابو عمو» یکی از کارمندان سابق توئیتر و شهروند آمریکا که البته در سیاتل دستگیر شد، قراردادی بست. وی از طریق توئیتر بهحساب ایمیل کاربران و شماره تلفن آنها، تاریخ تولد و همچنین آدرس پروتکل اینترنت آنها دست یافت که این آدرس سبب شناسایی موقعیت مکانی کاربران شد.
ابوعمو هنگام جمع آوری اطلاعات درباره مخالفان سعودی ، روزنامه نگاران و سایر حسابهای مهم بیش از صد هزار دلار پول نقد و هدیه دریافت کرد.
« احمد مطیری» شهروند سعودی نیز متهم به نقش واسطهگری بین کارمندان توئیتر و دولت عربستان است.
ابوعمو در سال 2015 در سازمان آمازون شغل جدیدی پیدا کرد اما رژیم سعودی گزینه خوبی به جای وی یعنی « علی الزباره» مهندس و کارمند سابق توئیتر پیدا کرد که موقعیت و مهارتهای فنی او بیشتر از ابو عمو بود. وی به اطلاعات شخصی بیش از 6هزار کاربر به نفع عربستان سعودی دست یافت.
اندکی بعد ، الزبره جاسوسی سازندهتر برای رژیم سعودی شد. گفته می شود که آنها مخالفان سعودی را در خارج از کشور ردیابی کرده و آدرس اینترنتی آنها را به مقامات سعودی ارائه میدادند تا موقعیت آنها فاش شود.
یک مامور « اف بی آی» در سال 2015 از دفتر مرکزی توئیتر در سانفرانسیسکو دیدار کرد تا به آنها بگوید که مشکل جاسوسی در عربستان وجود دارد و این مامور از توئیتر خواست تا اقدام فوری انجام دهد.
بر اساس کیفرخواست فدرال علیه الزباره، وی با کمک نیروهای امنیتی و سرکنسول عربستان در لس آنجلس به عربستان سعودی منتقل شد و پس از بازگشت به ریاض به عنوان مدیر عامل موسسه مسک منصوب شد.
خرید سهام در توئیتر
سرمایه گذاران سعودی طی سالهای گذشته به رهبری شاهزاده «الولید بن طلال» مشهورترین تاجر در عربستان ، سهام غول فناوری ایالات متحده مانند توئیتر را خریداری کردهاند.
این شاهزاده سعودی تا سال 2015 حدوداً 5.2٪ از سهام توئیتر را در اختیار داشت که این بیشتر از «جک دورسی » بنیانگذار این سیستم عامل بود.
«بن طلال» نوامبر 2017 یکی از صدها شاهزادهی سعودی است که نام وی در لیست دستگیرشدگان قرار داشت که به حکم کمیتهی ضد فساد عربستان به ریاست شاهزاده محمد بن سلمان و به حکم ملک سلمان، پادشاه عربستان تحت تعقیب قرار گرفتند.
توئیتر ابزار سرکوب مخالفان
سایر مخالفان سعودی در خارج از کشور نیز عقاید مشابهی را بیان کردند و گفتند که توئیتر به دولت عربستان دسترسی قابل توجهی به دادههای کاربران میدهد و باید برای محافظت از کاربران خود در برابر آزار و هکهای مقامات سعودی، اقدامات بیشتری انجام دهد.
بیش از 5 سال است که سازمان اف بی آی به توئیتر در خصوص اقدامات و جاسوسی مقامات سعودی هشدار داده است و توئیتر قول داده که این رویهها را کنترل کند اما تاکنون هیچ اقدامی انجام نداده است.
اقدامات و سهلانگاری توئیتر باعث زندانی شدن بسیاری از افرادی شد که از رژیم آل سعود انتقاد کردند و به عبارت دیگر دولت عربستان با سوء استفاده از روابط نزدیکش با توئیتر برای سرکوب مخالفانش سوء استفاده کرد.
دولت عربستان یکی از بزرگترین شرکای خارجی در توئیتر است و همچنان از طریق این بستر شهروندان خود را مورد آزار و نظارت قرار میدهد.