ایندیپندنت در گزارش خود می نویسد: بیش از چهار سال پس از همه پرسی که در آن مردم انگلیس به خروج از اتحادیه اروپا رای دادند، دوره انتقالی برگزیت بهطور رسمی خاتمه یافت و بریتانیا دیگر موظف به رعایت قوانین اروپایی نخواهد بود اما این روند از روز نخست ژانویه ۲۰۲۱ چه تغییراتی در زندگی متعارف شهروندان این کشور ایجاد خواهد کرد؟
درمانهای پزشکی
انگلیسی ها دیگر قادر نخواهند بود حین سفر در اروپا از کارت بیمه درمانی اروپایی (ایاچآیسی) استفاده کنند، اما کارتهای موجود تا تاریخ انقضای آنها همچنان قابلاستفادهاند. با انقضای کارتهای «ای اچ آی سی» میتوانید کارتهای بیمه درمانی جهانی «جیاچآیسی» را خریداری کنید که به شما امکان میدهد به درمانهای اضطراری عمومی (نه خصوصی) حین سفر در همه نقاط جهان دسترسی داشته باشید.
انگلیس از این پس عضوی از «اراسموس»، برنامه مبادله دانشجوی اروپا، نخواهد بود. این برنامه به دانشجویان بریتانیایی امکان میداد بخشی از تحصیلات خود را با استفاده از کمکهزینه دانشجویی در اروپا بگذرانند
در این میان، هرچند کارتهای «ایاچآیسی» و «جیاچآیسی» در اغلب نقاط جهان پذیرفته میشود اما کشورهای نروژ، ایسلند، لیختناشتاین یا سوئیس از این قاعده مستثنی هستند و هنگام سفر به این نقاط باید بیمه درمانی جداگانه تدارک ببینید.
نشریه «بریتیش مدیکال ژورنال» پیشتر پیشبینی کرده بود که از روز اول ژانویه بریتانیا با کمبود دارو روبهرو خواهد شد. مقررات جدید مرزی و کاغذبازیهای مربوط به آن، از ساعت ۱۱ شب ۳۱ دسامبر که بریتانیا بازار مشترک اروپا را ترک میکند، احتمالاً در ابتدا موجب اختلال در مرز بریتانیا و فرانسه خواهد شد و میتواند به کمبود دارو منجر شود. دولت بریتانیا از شرکتها خواسته بود بهمنظور اجتناب از نبود دارو برای بیماران، داروهای اروپایی را انبار کنند.
مواد غذایی
توافق بازرگانی که «در آخرین لحظات» میان انگلیس و اروپا امضا شد، به معنی آن است که تبادل مواد غذایی میان دو طرف از تعرفههای بازرگانی مستثنا خواهد بود. بنابراین در حال حاضر دلیلی برای افزایش بهای مواد غذایی در بلندمدت وجود ندارد، اما فدراسیون مواد غذایی انگلیس هشدار داده است که ماهیت توافق بازرگانی که در آخرین لحظات ضربالاجل برگزیت به آن دست یافتهاند، به معنی آن است که موانع جدید گمرکی همراه با هرجومرجهای اخیر در مرز بهخاطر همهگیری کرونا همچنان میتواند به افزایش قیمتها منجر شود.
کالاهای خریداریشده در اروپا که به بریتانیا آورده میشود، اگر کمتر از ۳۹۰ پوند ارزش داشته باشند، از مالیاتهای گمرگی معاف خواهد بود.
آزادی مسافرت و حرکت در اروپا
پس از پایان دوره انتقالی (در نیمهشب ۳۱ دسامبر) انگلیس دیگر مشمول قوانین اروپا در مورد حرکت آزاد شهروندان نخواهد بود. محدودیت سفر برای شهروندان انگلیسی بهمعنی آن است که آنها اکنون میتوانند تنها سه ماه از هر شش ماه را در یک کشور اروپایی سپری کنند. برای اقامت طولانیتر در یک کشور عضو اتحادیه اروپا، کار، تحصیل یا سفرهای تجارتی احتمالاً به روادید یا مجوز خاص نیاز خواهد بود؛ البته قوانین کشورهای بلغارستان، کرواسی، قبرس و رومانی در این زمینه متفاوت است.
برخی از تغییرات در مورد سفر شهروندان انگلیسی به شرح زیر است:
اقامت طولانیتر در اروپا بهمنظور تحصیل، کار یا سفرهای تجارتی نیازمند ویزا یا مجوز خاص است.
شهروندان بریتانیا همچنان آزاد خواهند بود بدون مجوز در جمهوری ایرلند زندگی، کار و تحصیل کنند.
انگلیس دیگر مشمول قوانین اروپا در مورد حرکت آزاد شهروندان نخواهد بود. محدودیت سفر برای شهروندان انگلیسی بهمعنی آن است که آنها اکنون میتوانند تنها سه ماه از هر شش ماه را در یک کشور اروپایی سپری کنند
دارندگان گذرنامه بریتانیایی دیگر قادر نخواهند بود به آزادی در کشورهای اروپایی اقامت کنند و بسیار از آنها باید برای کار یا اقامت مجوز داشته باشند.
مسافرانی که برای خرید شخصی به اروپا سفر میکنند، با محدودیت ورود الکل و دخانیات روبهرو خواهند شد. محدودیت ورود دخانیات ۲۰۰ نخ سیگار است.
نرخ استفاده از تلفن همراه
شبکههای تلفن همراه آزاد خواهند بود نرخ استفاده از خدمات مکالمه، فرستادن پیامک یا دسترسی به اینترنت را برای مسافران انگلیسی در اروپا تغییر دهند و هزینههای رومینگ را به آن بیفزایند؛ اما تعدادی از شبکههای تلفن همراه در بریتانیا پیشتر اعلام کردهاند که پس از نهایی شدن برگزیت، هیچگونه طرحی برای بازگرداندن هزینههای رومینگ و افزایش نرخ استفاده از تلفنهای همراه یا اینترنت در اروپا را ندارند.
حیوانات خانگی
همراه بردن حیوانات خانگی در سفرهای اروپایی اکنون مستلزم اخذ «جواز سلامت حیوان» است که ثابت میکند ورود حیوان خانگی به اروپا امن است. دولت به شهروندان توصیه کرده که برای روال دریافت این مجوز و هرگونه واکسن مورد نیاز برای حیوانات خانگی، یک ماه زمان در نظر بگیرند.
تحصیل
انگلیس از این پس عضوی از «اراسموس»، برنامه مبادله دانشجوی اروپا، نخواهد بود. این برنامه به دانشجویان بریتانیایی امکان میداد بخشی از تحصیلات خود را با استفاده از کمک هزینه دانشجویی در اروپا بگذرانند.
دولت گفته است برنامه دیگری موسوم به «طرح تورینگ» با ۱۰۰ میلیون پوند بودجه جایگزین «اراسموس» خواهد کرد که از ماه سپتامبر به ۳۵ هزار دانشجوی بریتانیایی امکان خواهد داد بخشی از تحصیلات خود را در دیگر نقاط جهان بگذرانند.
راهنمای دولت در مورد سفر به اروپا میگوید ممکن است تحصیل در کشورهای اروپایی مستلزم اخذ ویزا باشد.