آشنایی با انواع رزین اپوکسی و کاربردهای آن در هنرکده نیوشا

رزین چیست ؟

به شیره درختانی می گویند که معمولا در فصل بهار از بدنه درختان خارج میشوند. در گذشته از این شیره ها به عنوان چسب و ساخت چسب استفاده میکردند. بطورکلی رزین برای پلیمرهای طبیعی و غیرطبیعی به کار میرود. منابع طبیعی رزین معمولا حیوانات ، گیاهان و موادمعدنی هستند.

رزین اپوکسی | آموزش رزین اپوکسی

رزین اپوکسی و چوب

بطور کلی به انواع مختلفی تقسیم می شوند که هرکدام کاربرد خاص خود را دارند که در ادامه به بررسی برخی از آنها می پردازیم. 

رزین‌ پلی‌استر

 رزین فنولیک

 رزین‌ وینیل‌استر

رزین اپوکسی

رزین اپوکسی چیست؟

رزین اپوکسی یا رزین ماده‌ای است که می‌توان از آن برای مصارف مختلف استفاده کرد و از مخلوط دو جزء که با یکدیگر هماهنگ هستند ایجاد می‌شود. اگر رزین مایع با یک هاردنر(سخت کنندهHardener )مناسب مخلوط شود، یک واکنش شیمیایی شروع می شود که معمولا چندین ساعت طول می کشد.

پس از مخلوط شدن اجزا با یکدیگر، نه تنها گرما بوجود می آید، بلکه ماده نیز از حالت مایع به حالت جامد / پخت تبدیل می شود. معمولاً نسبت مخلوط رزین به هاردنر 1 به 1 یا حتی 1 به 2 است تا مواد به خوبی عمل کنند.

رزین‌های اپوکسی یا رزین‌های ریخته‌گری مختلف، که هر کدام دارای خواص جداگانه‌ای هستند، می‌توانند برای کاربردهای مختلف با توجه به مشخصات سازنده استفاده شوند. طیف گسترده ای از رزین های مختلف وجود دارد که از نظر مدت زمان فرآیند پخت، سختی و دوام سطوح تفاوت قابل توجهی دارند. پارامترهای بیشتر برای انتخاب یک رزین اپوکسی خاص می تواند عواملی مانند: حداکثر ضخامت لایه ای که می تواند با مواد تشکیل شود یا مقاومت حرارتی رزین باشد.

کاربرد رزین اپوکسی

استفاده از رزین‌های اپوکسی به بیش از ۵۰ سال پیش برمی گردد و امروزه از پرکاربردترین مواد در مصارف مختلف هستند. استفاده از آن‌ها تنها به صنایع پوششی محدود نمی‌شود و در صنایع مختلف مانند هوافضا، عمران، صنایع اتومبیل و بسیاری دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

رزین‌های اپوکسی مقاومت شیمیایی دارند و در برابر خوردگی مقاومت خوبی از خود نشان می‌دهند به همین خاطر بااینکه جز دسته رزین‌های مصنوعی گران قیمت هستند ولی کاربرد فراوانی در صنعت و هنر دارند.بحث ما بیشتر درباره نوع آرتِ رزین اپوکسی است که کاملاً شفاف و مناسب برای کارهای حجم از جمله زیورآلات و تزیینی هستند.این نوع اپوکسی دو جزئی است که دو جزء رزین و هاردنر (ماده سخت کننده) باید به میزان مشخص باهم ترکیب شوند که مقدار مناسب ترکیب کردن رزین و هاردنر بستگی ترکیب شیمایی آن دارد که شرکت سازنده آن را تعیین می‌کند. معمولاً میزان ترکیب رزین با هاردنر به‌صورت ۱ هاردنر و ۲ رزین است.بعد از ترکیب رزین و هاردنر، واکنش شروع می‌شود که رزین شروع به خشک شدن و پخته شدن می‌کند که زمان این واکنش علاوه بر ترکیب دو جز به دما و شرایط محیطی مناسب بستگی دارد.

حداقل زمان برای خشک شدن رزین در دمای معمولی محیط (تقریباً ۳۵ درجه) ۲۴ ساعت است ولی پخت علمی رزین و واکنش درونی آن ممکن است تا یک ماه ادامه داشته باشد.

آموزش رزین اپوکسی در هنرکده نیوشا

رزین اپوکسی این ماده شفاف  روز به روز محبوب تر می شود و رد پای آن را در بیشتر کار های دکوراتیو و تزینی و زیورآلات زیبا را می توان دید. در سال های اخیر، حجم تولید و فروش رزین های اپوکسی به طور جهشی افزایش یافته است. این به دلیل این واقعیت است که افراد بیشتری از خواص بی نظیر این ماده خاص اطلاع دارند.

 اما رزین اپوکسی دقیقا چیست و چه تفاوتی بین رزین اپوکسی و رزین پلی استر وجود دارد؟ ما تفاوت‌های بین رزین‌های مختلف، کاربرد آنها و بهترین محصولات موجود در بازار و رزین مناسب پروژه‌های خاص شما را در این مقاله توضیح می‌دهیم پس با ما همراه باشد.

فاکتورهای انتخاب رزین اپوکسی:

  • ویسکوزیته (جریان پذیری)
  • حداکثر ضخامت لایه که می تواند در هر فرآیند کار با رزین اعمال شود
  • مدت زمان فرآیند پخت
  • خواص چسبندگی روی سطوح مختلف
  • درجه سختی رزین پس از خشک شدن کامل

New Project (14)

رزین اپوکسی برای چه مواردی استفاده می شود؟

اساسا، رزین اپوکسی بسیار متنوع است و می تواند برای انواع کار های هنری و صنایع دستی استفاده شود. نمونه های زیر تنها نمونه های کوچکی از انواع کار های است که با رزین اپوکسی ممکن است:

 

  • تعمیر سنگ فرش در داخل و خارج از منزل
  • آب بندی میز کار در آشپزخانه
  • قطعات رزین اپوکسی و چوب مانند تخته های برش
  • ایده های نوسازی مدرن برای ساختمان های قدیمی
  • جواهرات ساخته شده از رزین اپوکسی
  • تعمیرات سریع با رزین UV مخصوص
  • اشیاء هنری رزین اپوکسی مانند تصاویر هنری رزین
  • ریخته گری انواع قالب و فیگور
  • اشیاء تزئینی مانند رزین ژئود و ظروف پتری رزین
  • مبلمان رزین مانند میزهای ساخته شده از رزین اپوکسی
  • کف رزین برای حمام
  • درزگیرهای ضد آب برای کف گاراژ
  • ساخت آکواریوم و تراریوم
  • تعمیر و چسباندن قطعات کوچک به یکدیگر
  • رزین به عنوان روکش یا ژل کت برای ساخت قایق
  • کیت بردهای ساخته شده از رزین
  • پروژه های ساختمانی مدل

کدام رزین برای کار من مناسب است؟

1.رزین های اپوکسی رقیق یا به  اصطلاح ویسکوزیته کم / رزین های ریخته گری

ویسکوزیته اصطلاحی است که میزان رقیق بودن و جریان پذیری مایعات را توصیف می کند. بر این اساس، هنگامی که یک مایع به خصوص رقیق و روان باشد، از ویسکوزیته کم صحبت می کنیم. بنابراین اگر به یک رزین رقیق نیاز دارید، باید یک رزین با ویسکوزیته پایین بخرید. خاصیت قوام تقریباً آبکی می تواند برای برخی کاربردها بسیار مهم باشد، به عنوان مثال اگر می خواهید برای ساخت محصول، از قالب استفاده کنید یا برای تولید میز های از جنس چوب و رزین .

استفاده از رزین با ویسکوزیته کم نیازمند زمان بیشتری برای خشک و سخت شدن است این ویژگی به شما این امکان را می دهد که زمان کافی برای کار و پردازش رزین داشته باشید. در اصل، رزین اپوکسی با ویسکوزیته کم معمولاً تنها پس از 12 تا 24 ساعت سخت می شود. از آنجایی که فرآیند تبدیل شیمیایی گرمازا بسیار کند است، گرمای نسبتا کمی آزاد می شود. بنابراین، بر خلاف رزین های اپوکسی با ویسکوزیته بالا یا با ویسکوزیته متوسط، لایه های ضخیم تر و مقادیر بیشتری از مواد را می توان بدون هیچ مشکلی در یک عملیات پردازش کرد.

کاربرد های رزین با ویسکوزیته کم:

  • ریخته گری انواع قالب
  • تولید زیورآلات رزین اپوکسی
  • قطعات قالبی در زمینه مدل سازی
  • مبلمانی مانند میزهای رزین اپوکسی و میزهای چوبی با شیار های از رزین
  • پر کردن شکاف ها و سوراخ های چوب
  • کف رزین اپوکسی در منزل یا کف گاراژ

2.رزین های اپوکسی با ویسکوزیته بالا / رزین های لمینیت

بسیاری از رزین‌ اپوکسی های با ویسکوز متوسط، با قوام سخت خود یادآور قوام و چسبناکی عسل هستند. انواع محصولات در این دسته اغلب به عنوان رزین لمینیت یا رزین اپوکسی نامیده می شوند و به ویژه برای پوشش سطوح مناسب هستند. با این حال، می توان از آنها برای انجام پروژه هایی در زمینه هنر رزین و ژئود رزین نیز استفاده کرد. در مورد رزین های با ویسکوز بالا، قطعاً باید دستورالعمل های سازنده در مورد حداکثر ضخامت لایه که می توان در این رزین ها استفاده کرد را جدی بگیرید. در بسیاری از موارد، برای پردازش بدون مشکل و کار با رزین لیمینت، ضخامت لایه 1 تا 2 سانتی متر پیشنهاد می شود.

 

کاربرد های رزین لیمینت :

ریخته گری تصاویر با رزین

دکو اشیایی مانند رزین ژئود و ظروف رزین پتری

استفاده در انواع تابلوهای نقاشی و آثار هنری

انواع خاصی از جواهرات رزینی

آب بندی سطوحی مانند میز کار یا میز

سایت هنرکده نیوشا از بهترین سایت های آموزش ساخت قالب سیلیکونی،آموزش رزین اپوکسی و اکسسوری سنگی در ایران می باشد. امروزه سایت های آموزشی زیادی همانند سون لرن، فرادرس، سایت هنری، زومیت، هنرکده نیوشا، همیار وردپرس و نی نی سایت هستند که می توان گفت در در تمام حوزهای آموزشی مانند هنری،درسی،آموزش ساخت اکسسوری،آموزش ساخت قالب سیلیکونی و سایر موارد آموزشی فعالیت دارند و جزء بهترین ها می باشند. در دوره آموزش جامع هنرکده نیوشا شما عزیزان تمام مهارت های لازم برای تبدیل شدن به یک تولید کننده حرفه ای انواع لوازم تزئینی و قالبهای سیلیکونی دو بعدی و سه بعدی را می آموزید.تمام نکات و روش های لازم را برای ساخت و تولید این وسایل را می آموزید و تبدیل به فرد بسیار حرفه ای و خلاق می شوید که علاوه بر ساخت وسایلی مانند جاکلیدی،تابلوی دکوراتیو و.. می توانید طرح های جدیدی براساس علایق خود بسازید (میتوانید قالب سیلیکون هر چیزی را بسازید و بعد از آن در طرح ها و وسایل تزئینی خود استفاده کنید).انواع لوازم تزئینی مانند جاکلیدی،دیوارکوب،تابلوی دکوراتیو،انواع استندها و انواع گیفت های مراسمات و..که ساخته شده اند با پودر سنگ ترک و قالبهای سیلیکونی بخاطر خاص و شیک بودن و همچنین قیمت مناسبی که این محصولات نسبت به سایر لوازم تزئینی مانند رزین و… دارند میتواند شما را به درآمدهای بسیار بالا برساند اگر به صورت حرفه ای ساخت این وسایل را آموزش دیده باشید.

New Project (15)

منبع: سایت آموزشی هنرکده نیوشا | www.nioshamoild.ir