کشور ایران در صنایع دستی دارای بهترین و خاصترین ظرافتها است که در تاریخ این کشور ریشه عظیمی دارند. در گوشه و کنار این کشور پهناور و هنرپرور انواع هنرمندان صاحب سبکی حضور دارند که موجب شدند کشور ایران در حوزه صنایع دستی به کشور خلاقی و زبانزد تبدیل شود. ولی ورود به عرصه فروش جهانی این صنایع کار بسیار سختی است و با چالشهای زیادی روبهرو خواهد بود.
موانع بازاریابی صنایع دستی
یکی از اصلیتری چالشهایی که کشور ایران و عرصه صنایع دستی ایرانی با آن روبهرو است، بازاریابی خارجی و حتی بازاریابی داخلی خواهد بود. اگر ایران بتواند به بازار آنلاین جهانی محصولات صنایع دستی نفوذ کند، بدونشک به اصلیترین قطب این بازار تبدیل میشود که بهترین محصولات را عرضه میکند.
متاسفانه موارد بسیاری باعث شده کشور ایران برای ورود به بازار آنلاین جهانی این صنایع همانند سبد حصیری یا سایر وسایل با ارزشی که با دست تولید و ساخته میشوند با چالشهای غیر قابل کنترلی روبهرو شود.
- مشکلات مربوط به فراهم کردن مواد اولیه صنایع دستی
- عدم امکان بازاریابی کاربردی
- عدم امکان فروش کامل محصولات
- عدم شناسایی بازارهای هدف جهانی
- دستهبندی ناقص و اشتباه صنایع دستی
- عدم وجود یک برند معتبر در تولید صنایع دستی
- اهمیت ندادن به برندینگ این صنایع
- عدم وجود یک بخش خصوصی فعال در زمینه صادرات صنایع دستی
- نداشتن استراتژی حمایت از تولیدکنندگان این صنایع با ارزش
- ضعف مردم در شناخت و تشخیص ارزش محصولات دستی
- عدم فرهنگسازی برای آشنایی مردم با صنایع دستی
- وجود نوسان دائمی و تغییرات مداوم قیمتی
اصلیترین مشکل در این زمینه، حوزه فروش این محصولات است ک متاسفانه خیلی کمتر از حد انتظار به این موضوع اهمیت دادهاند. میتوان گفت یکی از دغدغههای بزرگ هنرمندان ایرانی علاوه بر تهیه مواد اولیه برای ساخت این محصولات، نحوه فروش و بازاریابی برای آنها خواهد بود. آرانیک یک شرکت مهم و وفادار به این حوزه است که توانسته با فروش مستقیم این محصولات به زنده نگه داشتن صنایع دستی روستا ها و شهر ها کمک کند. با خرید صنایع دستی از آرانیک شما هم می توانید در این کمک رسانی سهمی داشته باشید.
تولید صنایع دستی بدون فروش
تولیدی که با فروش همراه نباشد، بدونشک ضرر است. در نظر داشته باشید وجود برخی از واسطهها و دلالها نیز باعث عدم ورود صنایع دستی ایران به بازارهای آنلاین جهانی شد.
برای مثال شاید امکان خرید کاسه مسی ایرانی از طریق بازارهای آنلاین جهانی ممکن باشد ولی واسطهها بازار را در دست دارند و باعث ناامیدی تولیدکنندگان خواهند بود.
خوشبختانه در حال حاضر واسطههای صنایع دستی برنجی و مسی جایگاه خود را ترک کرده و قیمت این محصولات با ارزش به بازار اصلی و واقعی آن نزدیک شده است. در ادامه باید گفت به تازگی دولت بر روی حذف واسطههای صنایع دستی پارچهای تمرکز دارد تا تولیدکنندگان بتوانند به بازار آنلاین جهانی دست یابند.
تولید کورکورانهای که هیچ برنامه فروشی برای آن چیده نشده است، به طور حتم به شکست و ضرر منجر میشود. از اینرو تولیدکنندگان باید قبل از شروع تولید خود برخی از آموزشها، نکات و توصیههای مهم را در نظر بگیرند و سپس با اطلاعات کافی و لازم و اطمینان از خریدار محصول خود برای تولید آن دست به کار شود.
قبل از تولید صنایع دستی باید به نیاز بازار توجه داشت
با روی کار آمدن برخی ماشین آلات و دستگاهها این امکان وجود دارد که برخی از صنایع دستی قدیمی و ارزشمند هیچ خواستاری نداشته باشند و تولید این صنایع تنها ضرری بر روی سایر ضررها به حساب آید.
بدینترتیب برای رد شدن از چالش عدم ورود به بازار آنلاین جهانی باید با توجه به نیازهای موجود محصول تولید کرد. برای آشنایی با هدف و نیاز بازارهای آنلاین جهانی بد نیست در برخی از نمایشگاههای این صنایع شرکت کنید و نیازهای موجود را درک کنید.
پس مطابق با نیازهای بازار میتوانید محصول دستی خود را تولید کنید و نظر همگان را به سمت خود بکشید. با بررسی استراتژیهای جهانی میتوان به نیاز بازارهای خارجی پی برد.
با رعایت اصول، قوانین و قواعد بازار داخلی و خارجی باید محصولات دستی تولید و عرضه شوند در این صورت بدونشک کشور ایران میتواند به جایگاه خوبی در حوزه صنایع دستی برسد زیرا بسیاری از هنرمندان ایرانی بهترین محصولات را تولید و عرضه میکنند که شاید کمتر در جهان دیده شده باشند.
راههای مقابله با چالشها و موانع ورود به بازارهای آنلاین جهانی صنایع دستی
اگر تولیدکنندگان از تولید بدون برنامهریزی دست بردارند و برای فروش محصولات تولیدی دست به کار شوند. به طور حتم میتوان این موانع و چالشهای بر سر راه را از بین برد و بعد از گذر مدتی مشخص به بازارهای آنلاین جهانی وارد شد. کافی است طبق موارد و اصول زیر دست به کار شوند تا نتیجه خوبی کسب کنند.
- عدم انجام تولید بدون هدف
- پرداخت برخی از هزینههای ضروری برای نشان دادن آثار با ارزش دستی
- طراحی سایت مناسب
- استفاده از روشهای بستهبندی صحیح
- کمک گرفتن از کارشناسان بازاریابی که سابقه خوبی دارند
- شناخت بازار هدف
- حل کردن مسائل مربوط به کمرگی صنایع دستی
- جدی گرفتن بحث بیمه این صنایع با ارزش
- دریافت مجوز قانونی برای فروش و ورود به بازارهای آنلاین جهانی
- برآورد کردن نیازهای مشتریان
- تولید عمده و چشمگیر
- تولید بهترین و موفقترین نمونهها
- ایجاد برند شاخص
- الگوبرداری از خوبان این حوزه فعالیتی
با توجه به اینکه مواد اولیه برای تولید این صنایع کم است و یا مواد اولیه موجود نیز بسیار گران هستند، تولیدکنندگان مسیر سختی در توسعه و پیشرفت این حوزه فعالیتی خواهند داشت زیرا حتی با رعایت نکات ذکرشده در بالا، همچنان برخی از درها به روی آنها بسته است.
در ضمن قوانین کشور ایران برای بازاریابی، تجارت، واردات و صادرات صنایع دستی بهروز نیست و همین موضوع باعث دردسرهایی برای تولیدکنندگان صنایع دستی شده است زیرا آنها نمیتوانند با این معضل مهم روبهرو شوند. در ضمن قیمت مواد اولیه این محصولات نیز به طور دائمی در حال افزایش است و هیچ کس نمیتواند برای فردای خود برنامه بچیند.
ورود به بازارهای آنلاین جهانی دغدغه اصلی هنرمندان ایرانی است
همانطور که در بخشهای قبلی گفتیم، هنرمندان باسابقه و خوش ذوقی که در تولید صنایع دستی فعالیت دارند، متاسفانه با چالشهای وصف ناپذیری برای ورود به بازارهای آنلاین جهانی روبهرو هستند که حتی با برنامهریزی مشخص و چیدن یک استراتژی خوب و مشخص باز هم نمیتوانند به این عرصه بزرگ وارد شوند.
با راهاندازی انواع کمپینهای مربوط به تولید و عرضه صنایع دستی، مشخص شد که بسیاری از تولیدکنندگان این حوزه هنوز در مورد بازارهای جهانی هیچ اطلاعاتی ندارند و به همین دلیل خردهفروشان بزرگ نیز نتوانستهاند در صادرات این محصولات باکیفیت و ارزشمند فعالیت خوبی داشته و موفق باشند.
بهترین کار برای حل این معضل آگاهی دادن به تولیدکنندگان و برآورد کردن نیازهای بازارها آنلاین جهانی است. در ادامه این روش تولیدکنندگان میتوانند با آگاهی بیشتر و بهتر محصولات مورد نیاز را تولید کنند و در اختیار بازارهای آنلاین جهانی قرار دهند. به زبان ساده استفاده از تجربه سایر بازرگانان میتواند به تولیدکنندگان صنایع دستی کمک بزرگی کند.