آقای رئیس جمهور با "شعار" مغالطه نکنید لطفا!

از روز گذشته مجددا موج جدید گردو غبار و داستان همیشگی اش استان ایلام را فرا گرفت و در برخی از مناطق استان و شهرستان ها از جمله مهران کاهش دید به سه هزار متر رسید.

میهمان ناخوانده ای که البته برای ایلامی‌ها خوش‌یمن نیست، چرا که تنها میهمانی است که مردم تاب تحمل آن را ندارند.مردمان این دیار در حالی با این پدیده- گرد و خاک- دست و پنجه نرم می‌کنند که علی‌الظاهر ورود آن به استان تمامی ندارد. مردمانی که در روزهای 8 سال دفاع مقدس خاک حاصل از بمباران‌ها را تجربه کردند، در برهه کنونی نیز درگیر گردوغباری شده‌اند که وجود آن باعث آزردگی خاطرشان شده است.

 از روزهای گذشته شدت ریزگردها در ایلام کم‌کم به اوج خود رسیده و حالا میزان گرد و خاک به حدی است که با مه غلیظ اشتباه گرفته می‌شود. آیین‌نامه مصوب دولت در بحث گرد و غبار تاکنون ره به جایی نبرده و کمیته‌های امور استان‌ها، علمی و تحقیقاتی، روابط بین‌الملل، آموزش و روابط عمومی و اجرایی ذیل کمیته ملی مقابله با پدیده گرد و غبار تاکنون نتوانسته‌اند برنامه‌های مدونی را برای کاهش این ریزگردها در عمل ارائه دهند.

مشکل اصلی در این حوزه ضعف مدیریتی است، چرا که حین ورود ریزگردها مسؤولان نشست‌هایی را برپا می‌کنند و تا ورود مجدد ریزگردها نتیجه نشست‌ها را به امان خدا می‌سپارند.

آیا نباید برای عدم ورود ریزگردها منشا ریزگردها، مکانیسم‌های وقوع، علل اصلی تولید گرد و غبار، شناسایی ماهیت آن و سهم هر کشور در تولید این پدیده را مورد توجه قرار داد؟

حسن روحانی، رئیس‌جمهور در جریان سفر به ایلام در جمع مردم این شهر اظهار کرده بود: ما ایلام را که از ریزگردها در رنج است با تلاش دولت و با کمکی که از سوی دولت عراق صورت می‌گیرد، نجات خواهیم داد. تا این لحظه و بر اساس آنچه از شواهد و قرائن و وضعیت جوی استان ایلام پیداست، این حرف‌ها در عمل پیگیری نشده بلکه در بودجه سال 95 چیزی به نام ریزگردها و اعتباری برای حل این مشکل نیز دیده نشده است و مشخص نیست رئیس جمهور با کدام منطق به فکر حل این مشکل است.

در ادامه این اقدام دولت حتی برخی از نمایندگان مجلس که درگیر با این پدیده هستند نیز به نوع های مختلفی اعرتاض خود را اعلام کردند که در این راستا سید شریف حسینی، رئیس مجمع نمایندگان استان خوزستان با اشاره به عدم اختصاص اعتبار به حل مشکل ریزگردها در بودجه سال ۹۵ گفت: نماینده دولت در واکنش به پیشنهاد اختصاص بودجه برای این مسئله به حالت قهر از جلسه کمیسیون تلفیق بیرون رفت.

حسینی با اشاره به حذف بودجه ریزگردها در سال 95 نیز می گوید: ما نتیجه گرفتیم توان حل این مشکل در دولت وجود ندارد، وی از استان‌های خوزستان، کرمان، ایلام، بوشهر و هرمزگان به عنوان استان‌هایی که به مسئله ریزگردها مواجه هستند، نام برد.

 چرا در دیدارهای مقامات ارشد استان با مقامات ارشد استان‌های همسایه عراق به‌جای توجه به ظرفیت‌های اقتصادی- که البته مهم است- در رابطه با مهار ریزگردها بحثی آنچنان که باید نمی‌شود؟

 جدا از این، عملکرد سازمان حفاظت محیط زیست و در رأس آن «معصومه ابتکار» برای رفع مشکل ریزگردها تنها و تنها برپایی نشست‌هایی بوده که نتیجه آنها عملیاتی نشده است.

 هر چند بسیاری از وقایع تلخ زیست‌‌محیطی محصول تخریب یک‌ روزه نیست که بتوان آن را در کوتاه‌مدت درمان کرد اما نگاهی به کارنامه یک ساله سازمان محیط‌ زیست دولت یازدهم نشان می‌دهد نه‌تنها تغییر مثبت و محسوسی در وضعیت ریزگردها به وجود نیامده بلکه بیش از گذشته در استان‌های غربی جولان می‌دهد.

مردم این استان در دوران دفاع مقدس بر اثر هجوم نیروهای بعثی جانبازان زیادی را تحویل انقلاب دادند که در حال حاضر با وجود این ریزگردها دچار تنگی نفس و مشکلات ریوی شدیدی شده‌اند.

علاوه بر این هم‌استانی‌هایی که با بیماری‌های تنفسی و ریوی دست و پنجه‌نرم می‌کنند، باید این مشکل را با سختی‌هایش تحمل کنند.

وقت بسیار تنگ و شدت ریزگردها هر بار از دفعه قبل بیشتر است اما اراده‌ای برای رفع این مشکل مردم از سوی دولت و خانم ابتکار دیده نمی‌شود.

در پایان باید گفت اگرچه و به تدریج وعده‌ها و شعارهای دولت بویژه در ایلام صرفا جنبه تبلیغاتی به خود گرفته اما مردم این استان همچنان منتظر اقدام عملی دولت هستند.

 

ریزگردها, رئیس جمهور, روحانی, بودجه 95, استان ایلام, ایلام بیدار