طرح سهمیه‌بندی بنزین سرانه خانواده/ سهمیه بنزین تغییر می کند؟

اخبار اقتصادی- آبان ماه 1398 وقتی دولت به شکل ناگهانی بنزین آزاد را با رشد 200 درصدی اعلام کرد باعث به وجود آمدن مشکلاتی برای مردم و کشور شد و بسیاری از کارشناسان اعتقاد داشتند که دولت می توانست برای گران کردن بنزین در طول سالهای مختلف به شکل پلکانی عمل کند.

به گزارش افکارنیوز، به هر صورت سهمیه بندی بنزین شکل جدیدی به خود گرفت و کارت سوخت ها دوباره احیا شد و دولت دلیل اینکار را توزیع عادلانه یارانهبنزین اعلام کرد.

پس از گران شدن بنزین دولت عنوان کرد یارانه آن را به شکل نقدی با عنوان یارانه معیشتی به مردم پرداخت می کند.

سهمیه بنزین به هر خانوار به ازای هر کدملی

حالا طرحی در مجلس درباره بنزین اعلام وصول شده که گفته می شود مربوط به مجلس دهم بوده و توسط نمایندگان مجلس یازدهم با عنوان طرح سهمیه‌بندی بنزین سرانه خانواده در دستور کار قرار گرفته است.

احمد امیرآبادی فراهانی از نمایندگان مجلس درباره جزئیات طرح سهمیه‌بندی بنزین سرانه خانواده اعلام کرد که براساس این طرح ماهانه به هر فرد 30 لیتر بنزین سهمیه‌ای پرداخت خواهد شد که به کارت سرپرست خانوار واریز می‌شود، و سرپرست فرصت دارد تا پایان ماه آن را مصرف کند و اگر مقداری از آن باقی ماند زمانی -که دولت می‌خواهد کارت سرپرست را مجدد شارژ کند- موظف است کل باقی مانده آن را براساس قیمت 90 درصد فوب خلیج فارس خریداری و به حساب سرپرست واریز کند که زیرساخت‌های این طرح توسط شرکت پخش و پالایش فرآورده‌های نفتی آماده شده است.

طرح سهمیه‌بندی بنزین سرانه خانواده

وی با تاکید بر اینکه در این طرح قیمت سی.ان.جی و گازوئیل گران نخواهد شد، افزود: تاکید داریم که سرانه مورد نیاز حمل و نقل عمومی گران نشده و سهمیه بنزین هم به تاکسی‌ها تعلق گیرد. اگر نفت گران شود و قیمت فوب افزایش پیدا کند کسی که مصرف بنزین کمتری دارد پول بیشتری دریافت خواهد کرد. ما بنزین به کسی نمی‌دهیم بلکه یارانه بنزین می‌دهیم.

طرح جدید سهمیه بندی بنزین به نفع طبقه ضعیف جامعه است؟

عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی با اشاره به اثر تورمی اجرای این طرح گفت: براساس بررسی مرکز پژوهش‌های مجلس اثر تورمی این طرح در دهک‌های بالا 4 درصد بوده و در دهک‌های پایین حتی ضریب جینی را بهبود می‌بخشد. برخی دنبال این طرح را قبول ندارند، لذا می‌گویند که هرکسی باید به پمپ بنزین مراجعه کند و سهم خود را در گالن بگیرد اما اینگونه نیست.

وی با بیان اینکه پیش‌بینی شده 20درصد از درآمد دولت از این طریق به گازسوز کردن تاکسی‌ها و وانت‌بارها اختصاص یابد،‌ البته به آن‌ها فرصت داده می‌شود تا خودرو خود را گازسوز کنند تا کرایه‌ها گران نشود، توضیح داد: 20درصد از این درآمد نیز به مردم اختصاص می‌یابد تا خودرو خود را گازسوز کنند که این مبلغ به صورت وام خواهد بود. 60 درصد باقیمانده نیز برای اشتغال‌زایی در اختیار دولت قرار خواهد گرفت. پیش‌بینی می‌کنیم با اجرای این طرح 10 تا 15 میلیون لیتر کاهش مصرف خواهیم داشت.

امیرآبادی در پاسخ به این سؤال که چنین شرایطی در طرح هدفمندی یارانه‌ها هم پیش‌بینی شده بود اما آنگونه که باید به بخش‌های لازم اختصاص پیدا نکرد، گفت: در طرح هدفمندی یارانه‌ها قانون به درستی اجرا نشد، رئیس‌جمهور وقت در این طرح به همه یارانه داد، در حالی که 50 درصد این طرح اختصاص یارانه نقدی بود.

عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی بیان کرد: در این طرح به کسی یارانه مستقیم پرداخت نمیشود که با کمبود منابع مالی روبرو شویم، بلکه به هر فرد 30 لیتر بنزین تعلق میگیرد که به حساب سرپرست خانوار واریز می‌شود، سرپرست می‌خواهد این بنزین را مصرف کند یا اجازه دهد دولت بفروشد، تصمیم با خودش است.

همچنین مالک شریعتی دیگر نماینده مجلس یازدهم درباره طرح سهمیه‌بندی بنزین سرانه خانواده  گفت: انتظار داریم با تصویب و اجرای طرح مبتنی بر تخصیص سهمیه بنزین به هر خانوار به ازای هر کدملی، کاهش آثار تورمی در دهک های پایین تر و کاهش فاصله طبقاتی و ضریب جینی در اقتصاد ملی از نتایج مهم طرح "سهمیه بندی بنزین سرانه خانوار" باشد.

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس اضافه کرد: اگر روزانه به هر فردی ۷ دهم لیتر بنزین تعلق بگیرد، مثلا یک خانواده ۵ نفره ماهیانه ۱۰۰ لیتر بنزین تعلق می گیرد.

شریعتی با اعلام اینکه در این طرح برای هر فرد ماهیانه ۲۰ لیتر بنزین در نظر گرفته شده است، افزود: در این طرح پیش بینی شده تا سامانه ای برای فروش بنزین افرادی که خودرو ندارند پیش بینی شود.

باید منتظر بمانیم ببینیم نمایندگان مجلس درباره طرح سهمیه‌بندی بنزین سرانه خانواده چه نظری دارند و آیا مجددا سهیمه بنزین تغییر می کند و افرادی که خودرو ندارند هم می توانند از سهمیه سوخت بهره مند شوند.