خلف وعده‌های 7 سال اخیر دولت

بر اساس اظهارات وزیر سابق راه و شهرسازی قرار بود از هفته آخر دیماه سال 93 لایروبی اروند آغاز شود. عباس آخوندی 10 دیماه سال  93 در مراسم امضای یادداشت تفاهم توسعه همکاری‌های ایران و عراق در حوزه حمل‌ونقل در این‌باره گفته بود: «تصمیم گرفته‌ایم مقدمات اجرایی لایروبی اروند را طی دو هفته آینده (24 دیماه 93)‌ اجرایی کنیم که در این صورت کشتی‌هایی با ظرفیت حدود 12هزار تن می‌توانند در اروندرود تردد کنند، در حال حاضر کشتی‌هایی با ظرفیت کمتر از 5هزار تن در اروند تردد می‌کنند.»

اخبار اقتصادی - نه این وعده و نه وعده‌های بعدی مسئولان وزارت راه و شهرسازی در سال‌های 93،‌94، 95، 96 و 97 محقق نشد. اردیبهشت ماه سال گذشته اما خبر امیدوارکننده‌ای از سوی مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی در رابطه با آغاز لایروبی اروند اعلام شد.

اواخر اردیبهشت ماه 98 محمد راستاد از آغاز لایروبی اروند براساس توافق صورت گرفته بین ایران و عراق بعد از ماه مبارک رمضان خبر داد.

وی افزود: با توجه به اینکه تنها رودخانه قابل کشتیرانی کشور اروندرود است یکی از توافقات در ملاقات اخیر سران دو کشور ایران و عراق،  لایروبی اروندرود بود. توافق با عراق برای لایروبی  اروندرود در قالب پروتکل 1975 الجزایر بین دو کشور صورت خواهد گرفت که مستلزم بازگشایی دفتر همکارهای مشترک است، در قالب این دفتر تمام عملیات لایروبی،ایمنی، راهنمایی کشتی ها و سایر موارد بصورت مشترک انجام خواهد شد.

معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه بعد از ملاقات سران  دو کشور ایران  و عراق توافقاتی  برای لایروبی اروند صورت گرفت، تاکید کرد: بعد از توافقات پیگیری ما از طریق وزارت امور خارجه شروع شد تا جلسات فنی را با طرف عراقی برگزار کنیم و مکانیزم های نهایی برای بازگشایی دفتر همکاری شروع شود.

راستاد با بیان "با بازگشایی دفتر مشترک می توانیم شاهد شروع عملیات لایروبی اروند باشیم" تصریح کرد:‌ بر اساس توافق رییس جمهوری و نخست وزیر عراق شروع عملیات بعد از ماه رمضان خواهد بود.تمام تجهیزات سازمان بنادر آماده است تا بلافاصله بعد از بازگشایی دفتر مشترک، عملیات لایروبی را شروع کند.

اما پس از ماه مبارک رمضان سال گذشته اتفاقی در این باره نیفتاد. مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی 2 روز قبل با رعایت پروتکل‌های بهداشتی نشست خبری برگزار کرد که به تشریح فعالیت‌های سازمان تحت مدیریتش به خصوص در دوران شیوع ویروس کرونا و تخلیه و بارگیری کالای اساسی در بنادر کشور پرداخت.

نکته جالب توجه در این نشست آنجا بود که راستاد در بخش پرسش و پاسخ، در این‌باره گفت:‌ « ما هیچوقت به یک توافق قطعی، مشخص و نهایی پیرامون وضعیت لایروبی و تالوگ اروند تا این مرحله از مذاکرات -با عراقی‌ها- نرسیدیم. و زمانیکه این موضوع نهایی شود بر اساس همان پروتکل 1975 لایروبی به‌صورت مشترک انجام می‌شود.»

با توجه به خلف وعده‌های 7 سال اخیر در رابطه با لایروبی اروند به نظر نمی‌رسد دولت دوازدهم بتواند اقدامی در این رابطه انجام دهد. احتمالا باید به انتظار نشست تا شاید دولت سیزدهم بتواند طلسم لایروبی اروند را بشکند.