مهدی غلامی کارشناس مسکن در گفتوگو با برنامه رادیویی «مناظره» به تشریح جزییات طرح تولید و اقدام ملی پرداخت و عنوان کرد: طبق برنامه مقرربود در طول دو سال ۴۰۰هزار واحد مسکونی ساخته شود که ۱۰۰هزار واحد آن برای بافت فرسوده ، ۲۰۰هزارواحد برای شهرهای جدید و ۱۰۰ هزار منزل برای شهرهای زیر ۲۵هزار نفر در نظر گرفته شده است.
اخبار اقتصادی_ وی افزود : مدل ساخت در شهرهای جدید از نوع مشارکتی است که در آن پروانه ساخت و زمین از طرف وزارت راه و شهرسازی و هزینه های مربوط به ساخت و ساز از سوی انبوه سازان تامین می شود و در نهایت هریک از طرفین سهم خود را دریافت می کنند.
این کارشناس و تحلیلگر حوزه مسکن به معایب طرح مشارکتی اشاره کرد و گفت : از آنجایی که مالکیت این واحدها در اختیار سازندگان آن ها قرار می گیرد ، هیچ تضمینی وجود ندارد که این مالکین مسکن را به قیمت تمام شده محاسبه کنند و ممکن است این واحدهای مسکونی را به قیمت روز به فروش برسانند.
غلامی در خصوص مدل مسکن ویژه اظهار کرد : در این طرح همزمان با پیشرفت پروژه ، افراد هزینه ساخت مسکن را ساخت به انبوه ساز می پردازند و پس از استقرار در منزل خود بهای زمین را به صورت اقساطی به دولت پرداخت کنند.به معنای دیگر مصرف کننده قیمت روز مسکن را نمی پردازد.
وی ادامه داد: این طرح ایرادات مدل مسکن مشارکتی را ندارد و قرار است در این برنامه مسکن با قیمت تمام شده به دست مصرف کننده نهایی برسد. در این طرح شناسایی مصرف کننده اهمیت زیادی دارد که به این منظور سامانه هایی طراحی شده است که افراد دریافت کننده وام یا تسهیلات مسکن مشخص شده باشند.
کارشناس و تحلیلگر حوزه مسکن در پاسخ به این سوال که چرا سرعت ساخت واحدهای مسکونی در طرح های مشارکتی پایین است ، توضیح داد: درجدیدترین آمار اعلام شده تورم نقطه به نقطه قیمت زمین ۱۵۰ درصد بود در حالی تورم قیمت مسکن ۸۵ درصد است. این آمار نشان می دهد هر چه زمان پروژه بیشتر باشد قیمت زمین افزایش می یابد در حالی که آورده انبوه ساز کمتر می شود.
غلامی اضافه کرد: از آنجایی که عمده منفعت یک انبوه ساز از قیمت زمین است ، هیچ انگیزه ای برای افزایش سرعت روند ساخت و ساز وجود ندارد. بنابراین اگر پروژه طولانی شود سهم انبوه ساز کاهش می یابد مخصوصا اگر از تسهیلات ساخت استفاده شده باشد.
وی خاطر نشان کرد: اگر تخصص انبوه ساز در ساخت و ساز باشد و تنها منفعت خود را در ساخت بداند یعنی انگیزه لازم برای تسریع پروژه را داشته باشد ، ساخت و ساز صنعتی در کشور شکل خواهد گرفت.
وی به بالا بودن هزینه مسکن برای خانوده های ایرانی اشاره کرد و گفت: عرضه و تقاضا در بازار مسکن به صورت هوشمند و دقیق وجود ندارد. از سوی دیگر مسکن در کشور ما به یک کالای سرمایه ای تبدیل شده است که سبب می شود افراد دارایی خود را به این بازار وارد می کنند تا هم از تورم های موجود حفظ شود و هم با یک ریسک بسیار پایین منفعت بسیار بالا ببرند.