سعید صمدی، دبیر انجمن زغال سنگ ایران با بیان اینکه ذخایر زغال سنگ در کشور یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تن است، اظهار کرد: هماکنون مصرف زغال سنگ در کشور سالانه حدود ۲ میلون تن است و در آینده نزدیک این رقم به ۳ میلیون تن میرسد.
وی گفت: با توجه به آنکه میزان تولید زغال سنگ در کشور ۱.۵ میلیون تن است، این مقدار در مقابل میزان ذخایر کشور رقم کمی است.
دبیر انجمن زغال سنگ ایران با بیان اینکه در شرایط موجود ۵۰۰ هزار تن واردات زغال سنگ داریم، تصریح کرد: اگر برای افزایش تولید و تجهیز طرحهای جدید برنامه ریزی نشود، واردات زغال سنگ به ۲ میلیون تن در سال میرسد که این مقدار برای با ذخایر کشور تناسب ندارد.
صمدی افزود: باتوجه به آنکه پایه و اساس کار در حوزه صنایع معدنی بر مبنای نیروی انسانی پایهریزی شده است، سرمایهگذاری در این عرصه میزان اشتغال را افزایش میدهد به طور مثال با سرمایهگذاری ۱۰۰ میلیارد تومانی حدود ۲ یا ۳ هزار نفر میتوانند مشغول به کار شوند و تحقق این امر در اشتغالزایی نقش قابل توجهای دارد.
وی با اشاره به مغفول ماندن سرمایهگذاری در حوزه معدن گفت: واقعی نبودن قیمت زغال سنگ مهمترین علتی است که سرمایهگذاری در معدن را تحت تأثیر قرار داده است. قیمت زغال سنگ در کشور بسیار پایینتر از قیمت جهانی است، البته در سال گذشته گامهای جدیدی در جهت نزدیک کردن قیمت زغال سنگ به قیمت واقعی انجام دادهاند که طبق آن فرمولی مبنی بر تعیین قیمت زغال سنگ به ۶.۵ درصد شمش فولاد تعریف کردهاند که تا حدودی قیمت زغال واقعی شد، ولی این اقدامات کافی نیست.
دبیر انجمن زغال سنگ ایران گفت: اگر واردات زغال سنگ با قیمتهای مختلف را کنترل و کاهش دهیم، توانایی تولید زغال سنگ با ۴۵درصد زیر قیمت زغال سنگ وارداتی را داریم.
صمدی ادامه داد: ذخایرمعدنی قابل توجهای در کشور وجود دارد که برای افزایش تولید باید به بخش خصوصی واقعی واگذار شوند تا باعث ایجاد معادن بزرگ و جذب سرمایه گذاری بیشتر شود، همچنین اگر زمینه ورود ماشین آلات جدید و مدرن استخراج زغال سنگ فراهم شود در افزایش تولید زغال سنگ تأثیر بسزایی خواهد داشت.
وی با بیان اینکه ۹۰درصد معادن زغال سنگ از ماشینهای قدیمی استفاده میکنند، گفت: در کشورهای مختلف با استفاده از تکنولوژیها جدید قیمت تمام شده کاهش و ایمنی افزایش یافته است. اگر تسهیلات در بخش زیربنایی افزایش یابد رسیدن به تولید ۴ یا ۵ میلیون زغال سنگ کار سختی نخواهد بود و کشور ظرفیت تولید این میزان از زغال سنگ را دارد.
دبیر انجمن زغال سنگ ایران تأکید کرد: تولید در عرصه معدن به مواد اولیه نیاز ندارد و وابستگی کمتری به عوامل خارجی دارد، همچنین در مواجه با تغییر و تحولات بازار و مشکلات سیاسی از جمله تحریمها آسبیب پذیری خیلی کمتری دارد. به طور مثال در بخش خودرو با نوسانات نرخ ارز شاهد افزایش زیادی در قیمت خورو بودیم، اما در بخش معدن و صنایع معدنی هیچ گونه نوسان قیمتی رخ نداد و حتی در این زمان تولیدات نسبت به سال قبل افزایش داشته است.
وی در ادامه گفت: بازار معادن در شرایط فعلی میتواند در ارزآوری و رونق تولید کشور کمک بسزایی داشته باشد و برای گسترش و سرمایهگذاری در معادن دولت باید شرایط کسب و کار را تسهیل کند تا بتوان در این حوزه سرمایهگذاری مطمئنی انجام داد.
دبیر انجمن زغال سنگ ایران گفت: دولت در زمینه مقرراتی که تحقق آن بسیار زمان بر هستند، تجدیدنظر کند تا افردای که تمایل به سرمایهگذاری در این عرصه را دارند زمان طولانی صرف دریافت مجوزها و سایر مراحل قانونی نکند و در حداقل زمان در این زمینه شروع به کار کند.
صمدی تصریح کرد: باتوجه به وجود نقدینگی زیاد در جامعه باید این سرمایهها به این سمت سوق داده شوند، چون هم اشتغالزا هستند و هم در مقابل نوسانات ارزی تأثیر خیلی کمی میپذیرند و سبب رونق تولید خواهد شد.