«سامانه نیما و ارز چند نرخی» باعث کاهش بازگشت ارز به کشور شد

 محمدرضا انصاری با اشاره به اهمیت صادرات در توسعه اقتصادی کشور اظهار کرد: صادرات برای تمام کشورهای توسعه یافته یا در حال توسعه شتابان، محور توسعه اقتصادی کشور و محور رونق تولید است و امسال هم که به نام سال «رونق تولید» نامگذاری شده باید توجه داشته باشیم که تحقق این هدف با تمرکز بر صادرات، امکانپذیر می‌شود.

مسئول کمیته ارزی اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه علی‌رغم این مهم، هنوز درک این موضوع و قبول آن در کشور جای بحث دارد گفت: به نظر می‌رسد لازم است بانک مرکزی و دولت به این موضوع توجه داشته باشد.

وی با انتقاد از برخی سیاست‌های ارزی کشور که باعث بسته شدن دست و پای صادرکنندگان شده است افزود: بانک مرکزی با حسن نیت و به درستی، بازگشت هرچه بیشتر ارز به چرخه اقتصادی کشور را هدف اصلی خود گذاشته، ولی آنچه مورد اختلاف صادرکنندگان و بانک مرکزی است این نکته است که ارزِ بیشتر، زمانی وارد چرخه اقتصادی کشور می‌شود که از صادرکنندگان غیرنفتی حمایت کنیم.

انصاری با تاکید بر اینکه متاسفانه اقدامات دولت و بانک مرکزی بر عکس حمایتی است که باید از صادرکنندگان در این شرایط صورت گیرد گفت: ما معتقدیم با سامانه نیما و اصرار بر چند نرخی بودن قیمت ارز، حجم ارزی که وارد چرخه اقتصادی می‌شود کاهش می‌یابد و تجربه نیز این موضوع را تایید کرده و این نتیجه، یک امر واضح است.

وی گفت: متاسفانه با سیاست‌های ارزی اتخاذ شده، دست و پای صادرکنندگان را بسته‌ایم و در مقابل انتظار داریم این صادرکنندگان ارز بیشتری را وارد کشور کنند و این یعنی نادیده گرفتن سرمایه انسانی که اصلی‌ترین سرمایه کشور است.

مسئول کمیته ارزی اتاق بازرگانی ایران با اشاره به ظرفیت 8000 صادرکننده شناسنامه دار کشور خاطرنشان کرد: سرمایه انسانی امروز کشورمان به اندازه‌ای است که می‌توانیم 20 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی (منهای صادرات پتروشیمی و نفت) را تا 600 میلیارد دلار افزایش دهیم ولی تحقق این هدف قطعاً در گرو حمایت از صادرکنندگان خواهد بود.

وی با تاکید بر اینکه کمک به صادرات و حمایت از صادرکنندگان نیازمند حمایت مالی نیست، اضافه کرد: حمایت از ارتقاء صادرات و حمایت از صادرکنندگان به معنای بازکردن گره از دست و پای آن‌ها است و متاسفانه در این بخش با بانک مرکزی و دولت اختلاف نظر داریم.

انصاری در پایان با ابراز امیدواری نسبت به برقراری دیالوگ مشترک با سیاست‌گذاران ارزی کشور خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه تصمیم‌سازان در این بخش حسن نیت و حسن نظر دارند ما امیدواریم که به همگرایی برسیم و بتوانیم دیالوگ مشترک در این بخش برقرار کنیم.