در این مطلب می خوانید:
کارگران با حقوق مصوبه دولت چگونه زندگی کنند
کارگران سهمی از کارخانه دارند یا خیر؟
اتحادیه و سندیکای کارگری فعال نیست
گروه اقتصادی- کارگران همان قشر زحمتکش و مهربان در هر جامعهای هستند که برای آبادانی و حفظ کشورشان در میدان بودند و هیچ زمانی اخم را به پیشانی خود راه نداده و با جمله «خدایا به امید تو» روزشان را آغاز میکنند.
به گزارش افکارنیوز، بسیاری از مسوولین عنوان کردند که کارگران در خط مقدم مقابله با تهدیدها و تحریمهای دشمن هستند و میتوانند در مقابل هجمه ها ایستادگی کنند چرا که دشمن همواره سعی در تضعیف نظام دارد و با تصور واهی خود گمان می کند با تحت فشار قرار دادن کارگران از منظر اقتصادی، میتوانند به نظام جمهوری اسلامی ضربه بزند اما دشمن باید بداند که کارگران در هر شرایطی با این نظام همراه بوده و هیچ زمانی پشت کشورشان را خالی نخواهند کرد. امام خمینی (ره) به قشر کارگر نگاه متفاوتی داشتند، باور ایشان بر تأثیر اجتماعی قشر «کارگر» تا بدان حد است که تقریباً بلا استثناء در تمامی سخنرانیها و پیامهای دوران مبارزه یکی از اصلیترین مخاطبان ایشان بودند، حتی در روزهای اوجگیری مبارزه این امر بیشتر خود را نشان میدهد. همچنین مقام معظم رهبری در تاریخ 4 اردیبهشت ماه سال جاری به مناسبت هفته کار و کارگری در دیداری فرمودند که «یکی از وظایف بزرگ جامعه اسلامی و مسوولان همین است که ارزش کار را برای افکار عمومی روشن کنند.» همچنین حسن روحانی رئیسجمهوری کشور هدف از تحریم ظالمانه و غیرقانونی آمریکا را فشار به مردم، کارگران و اقشار ضعیف جامعه دانست و با تاکید بر اینکه کارگران با تلاش در عرصه تولید و افزایش صادرات غیرنفتی، در خط مقدم مقابله با تحریم های آمریکا هستند، اظهارداشت: «هر واحدی که ظرفیت تولید را توسعه دهد بیشتر از منابع صندوق توسعه بهرهمند می شود.»
کارگران توده ای از مردم هستند
یک جامعهشناس در رابطه با وضعیت کارگران در کشورمان به افکارنیوز گفت: حضرت امام راحل فرموده بودند که «من دست کارگران را میبوسم»، مقام معظم رهبری هم بارها و بارها در این زمینه فرمایشاتی داشته و دارند.
امانالله قراییمقدم با بیان این که کارگر در تمام دنیا و در یک نظام سرمایهداری مبتنی بر کار، صنعت و تکنولوژی مشغول به فعالیت در کارخانه است اظهار داشت: «در صورت فعال نبودن کارگر در کارخانهها، چرخ اقتصادی، صنعتی و سوم کارگران در ادارات حتما چرخ اقتصاد میخوابد.»
او با اشاره به اهمیت کارگران در نظام اجتماعی، اقتصادی و سیاسی افزود: «در هیچ جامعهای نقش و اهمیت قشر کارگر را نادیده نگرفته اند چرا که کارگران تودهای از مردم را تشکیل میدهند. کارگران که جمعیت عظیمی از کشور را به خود اختصاص داده نیاز به زندگی دارند و باید نیازهای ابتدایی زندگیشان که همان نیازهای فیزیولوژیکی از جمله مسکن، غذا، پوشاک و تامین شود.»
مبلغ تعیینشده برای حقوق کارگران از سوی دولت مایحتاج کارگران را تامین نمیکند. دولت برای دوام و بقای جامعه و نظام باید کوشش و نیازهای اقتصادی کارگران را رفع کنند، در غیر این صورت مشکلات عظیمی به وجود میآید.
کارگران با حقوق مصوبه دولت چگونه زندگی کنند
این جامعهشناس با اشاره به مصوبه اخیر دولت درباره حقوق کارگران افزود: «این قشر از جامعه با یک میلیون و پانصد هزار تومان چگونه میتواند زندگی کند؟ هنگامی که مشاهده میکند که با این مبلغ هیچ کاری نمیتواند انجام دهد ناچارا به سوی طغیان و عصیان حرکت میکند. یک کارگر با این مبلغ نمیتواند در ماه میوه، شیر و یا گوشت خرید کند؛ او با این وضعیت چگونه میتواند دوام بیاورد؟»
قرائیمقدم با اشاره به نظریه فردریک هرزبرگ درباره عامل بهداشتی ادامه داد: مساله برطرف کردن نیاز فیزیولوژیکی مبنا است؛ هنگامی که کارگر از نظر تغذیه و نیازهای فیزویولوژیکیاش در خطر باشد، نمیتواند کار کند. با توجه به به وضعیت گرانی کالاها و فشار اقتصادی که بر این قشر وجود دارد میتوان گفت که حقوقی که برای کارگران از سوی دولت تعیین شده است به هیچ عنوان تامینکننده نیست.»
کارگران سهمی از کارخانه دارند یا خیر؟
او با اشاره به صحبتهای وزیر تعاون درباره سهیم کردن کارگران در سود کارخانه، تصریح کرد: اگر این اتفاق در حال حاضر رخ دهد بسیار مناسب است اما نکته مورد توجه آن است که این طرح یک شبه رخ نخواهد داد اما ممکن است.»
این جامعه شناس با تاکید بر این که مبلغ تعیینشده برای حقوق کارگران از سوی دولت مایحتاج کارگران را تامین نمیکند، افزود: «دولت برای دوام و بقای جامعه و نظام باید کوشش و نیازهای اقتصادی کارگران را رفع کنند، در غیر این صورت مشکلات عظیمی به وجود میآید.»
نمایندگان هیچ گامی برای کارگران برنداشتهاند
قرائیمقدم در پاسخ به این سوال که مجلس تا چه اندازه میتواند برای رسیدن کارگران به حقشان مفید عمل کند، گفت: «نمایندگان مجلس تاکنون هیچ اقدامی برای رفع مشکلات کارگران انجام ندادند. نماینده کارگران چند سالی است که تنها در مجلس حضور دارد؛ باید توجه کرد که اینها دست به دست هم داده و خطرساز است. مجلس کاری برای کارگران انجام نداده است.»
او در پاسخ به این سوال که مشکلات کارگران تا چه اندازه بر جامعه تاثیرگذار است، افزود: «با توجه به این که کارگران قشر عظیمی از جامعه را تشکیل میدهند با مواجه شدن مشکلات علاوه بر روحیه خود بر روحیه جامعه هم تاثیرگذار خواهند بود.»
او با اشاره به این که افزایش مشکلات باعث ایجاد تضاد طبقاتی و درونگروهی خواهد شد ادامه داد: «تضاد و شکاف طبقاتی عامل انفجار اجتماعی است. انفجار اجتماعی و بحران چه زمانی شکل میگیرد؟ هنگامی که میان اغنیا و ضعفا فاصله ایجاد شود. در حال حاضر این فاصله عمیق شده است.»
اتحادیه و سندیکای کارگری فعال نیست
این جامعه شناس با اشاره به بیت شعری از سعدی گفت: «هر که دست از جان بشوید هر چه در دل دارد بگوید»؛ هنگامی که شخصی نیازهایش برطرف نشده باشد هرکاری ممکن است انجام دهد. تمام انقلابها از سوی کارگران رخ داده است. در ایران اتحادیه و سندیکا ندارد تا بتواند مشکلاتش را برطرف کند در نتیجه بدبینی اختلاف ایجاد میکند. اکثریت جامعه ایران از کارگران تشکیل شده است اما توجه کنید کدام سازمان یا اداره مربوط به کارگران است؟ اگر اتحادیه یا سندیکای کارگری هم وجود دارد هیچ کاری برای کارگران انجام نمیدهند، بنابراین مشخص است که دست از جان میشوید و هر چه در دل دارد میگوید و ناسزا میکند و علاوه بر آن تحریک هم میشود.»
او افزود: «هنگامی که رسانههای بیگانه این کارگران را تحریک میکنند و میگویند این چه زندگیای است که دارید؟ خرج شما 4 میلیون تومان است اما به شما یک میلیون و پانصد هزار تومان میدهند خب مشخص است که این موضوع عاقبت خوبی نخواهد داشت.»
کارگران در جامعه ما فراموش شدند
قرائیمقدم در پاسخ به این سوال که برای بهبود وضعیت اقتصادی کارگران باید چه کرد، گفت: «تنها اقدامی که باید انجام داد باید گفت که حقوق آنها اضافه شود. حقوق کارگر باید در زمان مشخص پرداخت شود تا بتواند زندگی خود را ادامه دهد. نه آنکه حقوق کارگر را ندهیم و بگوییم شلوغ نکن و هرچه میگوییم گوش کن. کارگران تنها درخواستشان حقوقشان است.»