محمدرضا جلیلی قاضیزاده با تاکید بر اینکه سیلاب اخیر ذخیره مناسبی از آب را پشت سدها ذخیره کرد، گفت: یک سد در طول یکسال یک رژیمی دارد و در یک ترازی قرار و خالی و مجدداً پر میشود، پس اصلاً به این معنا نیست که با این بارشهای اخیر و سیلاب مردم اجازه دارند، در مصرف آب خود دقت نکنند.
وی افزود: ۳۰ سال پیش در تهران اگر چاهی حفر میشد، شاید در تراز ۱۰۰ متری به آب میرسید، در حال حاضر این تراز به ۲۰۰ متر رسیده است، یعنی سطح آب زیرزمینی ۱۰۰ متر پایین رفته است.
وی با بیان اینکه آبهای زیرزمینی برای ما مهمتر است و در حال حاضر در فارس چاههایی در عمق بالای ۳۰۰ متر حفر شده است، اظهار داشت: سطح آبهای زیرزمینی به شکل وحشتناک پایین رفته است، پس آب وقتی میخواهد داخل خاک نفوذ کند به زمان احتیاج دارد ما این زمان را نداریم و این سیلی که آمده است، بعد از چند روز تخلیه و تبخیر و حجم زیادی وارد دریا میشود.
جلیلی قاضی زاده ادامه داد: به هر حال حجم بسیار کمی از این آب وارد خاک شده و به زمین نفوذ میکند.
عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی در مورد وضعیت منابع زیرزمینی مثالی زده و گفت: یعنی اگر به عنوان مثال سطح آب زیر زمینی ۱۰۰ متر افت کرده باشد، در نهایت با این بارشها یک متر از سطح آب بالا خواهد آمد، پس به معنای این نیست که با این سیلاب مخازن زیر زمینی آب پر از آب شده است.
*مردم تصور نکنند چون بارندگی خوبی داشتیم، دیگر مشکل کمبود آب نداریم
وی افزود: شاید حجم سدها پر شده باشد، اما این آب سدها هم نسبت به آبهای زیرزمینی محدود است، در نتیجه شاید سال آینده آن مناطقی که از سدها تأمین آب میشوند و سدهای آن پر شده مشکل کم آبی نداشته باشند، پس این وضعیت موضعی است و به این معنا است که مردم تصور نکنند چون بارندگی خوبی داشتیم دیگر مشکل کمبود آب نداریم و وضعیت مناسب شده است.
به گفته جلیلی قاضی زاده، به این معنا نیست که وارد ترسالی شدهایم و حتی اگر ترسالی شود، به این معنا نیست که به مدیریت مصرف آب احتیاج نداریم.
وی تاکید کرد: علت اینکه آب کم است این است که جمعیت در سالهای گذشته رشد کرده و مصرف سرانه آب زیاد شده است، یعنی اگر ۴۰ سال پیش هر فردی در تهران کمتر از ۱۰۰ لیتر آب در ماه مصرف می کرد، الان این عدد به بالای ۳۰۰ لیتر رسیده است.
جلیلی قاضی زاده خاطر نشان کرد: پس هم جمعیت، همسرانه مصرف و هم متنوع مصرف (کشاورزی و صنعت) افزایش یافته است، پس آبی که در این کشور داریم، به صورت کلی ثابت است، یعنی ما در ایران همواره مشکل آب داریم، لذا بالانس آب با توجه به اینکه تولید آب ثابت است و مصرف روز به روز در حال افزایش است، همواره در حال رخ دادن است.
عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی افزود:به صورت کلی کشور به مدیریت مصرف آب احتیاج دارد و این بارشها به این معنی نیست که وارد ترسالی شدهایم و پیام آن این نیست که ما احتیاجی به مدیریت مصرف آب نداریم.
وی تاکید کرد:برای کاهش سرانه آب، فرهنگسازی ،اقتصاد آب و تکنولوژی آب بسیار مؤثر هستند و به عنوان مثال وقتی شستشو ظروف به جای دست با ماشین ظرفشویی شسته میشود، مصرف آب به شکل قابل توجهی کاهش می یابد.
وی با بیان اینکه استفاده از وسایل کاهنده آب و آبهای خاکستری میتواند در کاهش مصرف آب کمک بزرگی به کشور کند، گفت: قطعا اگر در این روشها سرمایهگذاری شود، روند رو به رشد مصرف آب و سرانه مصرف کاهش مییابد.
وی افزود:به هر حال تا زمانی که قیمت آب واقعی نشود، مشترکان به سمت استفاده از وسایل کاهنده آب نمیروند و باید اذعان کرد که قیمت آب در ایران بسیار پائین است.