محمد پارسا، رییس فدراسیون صادرات انرژی در نشست خبری با بیان اینکه قصور واقعی نشدن قیمت حامل های انرژی و همچنین آب و برق بخشی بر عهده بخش خصوصی و بخش بیشتری از این قصور بر عهده دولت است، گفت: تا زمانی که قیمت بنزین و گازوییل واقعی نشود قاچاق آن ادامه دارد. به این ترتیب با یارانه دادن به این فرآورده علاوه بر ایجاد هزینه برای کشور، به تولید داخل نیز صدمه می زنیم.
وی با تاکید بر اینکه نرخ تمامی حامل های انرژی و حتی آب باید واقعی شود، افزود: سالانه ۱.۶ تریلیارد تومان یارانه می دهیم که این رقم ۴ برابر بودجه کل کشور است. ما عدالت یارانه ای نداریم و این نحوه تخصیص یارانه ظلم به مردم است؛ چرا که به پنج دهک بالای جامعه که مصرفی بیش از پنج دهک پایین جامعه دارند، یارانه بیشتری تعلق می گیرد.
پارسا با اشاره به اینکه با این روش تخصیص یارانه ها در حال عوام فریبی هستیم، ادامه داد: با روش های کنونی تخصیص یارانه، اقتصاد انرژی را تضعیف کرده ایم و به دلیل اختلاف زیاد هزینه های تولید انرژی با درآمد از محل آن تنها دولت قادر به ورود به سرمایه گذاری و تولید است.
رییس فدراسیون صادرات انرژی با طرح پیشنهاد استفاده از کارت انرژی در راستای حقیقی شدن قیمت حامل های انرژی، اظهار داشت: اینکه گفته می شود با حقیقی شدن نرخ انرژی که منجر به افزایش قیمت آن می شود و همچنین پرداخت این یارانه در قالب کارت اعتباری قابل معامله در بورس تورم ایجاد می شود، عوام فریبی است. حتی اگر یکباره چنین اقدامی شکل بگیرد تورم تنها ۲ درصد افزایش می یابد.
این فعال بخش خصوصی در پاسخ به خبرنگار مهر درباره اینکه چه تضمین و راهکاری برای عدم ایجاد تورم در نتیجه پرداخت نقدی یارانه حامل های انرژی وجود دارد، تصریح کرد: می توانیم با تعریف پروژه های عمرانی سودده، خطوط تولیدی مختلف با استفاده از ابزارهای مالی متفاوت، مازاد مصرف هزینه های خانوار را هر چند خرد تبدیل به سرمایه ای مولد کنیم که مجدد مردم از سود آن بهره مند شوند و در نتیجه تورم ایجاد نمی شود.
به گفته وی، اتحادیه اروپا خواهان دریافت برق با ظرفیت ۵ هزار مگاوات از طریق گرجستان و اوکراین است، اما بخش خصوصی امکان صادرات برق را ندارد و نمی تواند به این پروژه ها ورود کند. از سویی دیگر ایران ۱۱ برابر متوسط مصرف جهانی، گاز و ۳ برابر متوسط مصرف جهانی برق مصرف می کند و ۱۳ برابر متوسط کشورهای جهان منابع زیر زمینی دارد، اما معادل آمریکا صدور نیروی انسانی متخصص داخلی را در کارنامه دارد. نیرویی که با استفاده از خلاقیت و توانمندی های آن می تواند تحول قابل توجهی در بخش انرژی ایجاد کرد.
پارسا گفت: اگر اقدام به ساخت یا خرید پالایشگاه در سایر کشورها با اولویت کشورهای منطقه کرده بودیم، امروز صادرات نفت برای ایران تحریم محسوب نمی شد و دارای درآمد با ارزش افزوده بالاتر به صورت تضمینی بودیم.