نوروزبهانه‌ برای نقض قانون ممنوعیت واردات میوه

به گزارش افکارنیوز به نقل از خراسان ،در قصه پرغصه واردات ميوه حتي در فصل برداشت، عده اي توپ را به زمين وزارت جهاد کشاورزي انداختند و برخي هم وزارت بازرگاني وقت را مقصر معرفي کردند.

عده ای تداخل در ماموریت های اداری دو وزارت خانه جهاد کشاورزی و بازرگانی وقت را بهانه کردند و خواستار تفکیک وظایف شدند. با ادغام وزارت خانه های صنایع و معادن و بازرگانی، تکلیف واردات محصولات کشاورزی و میوه هم روشن و وزارت جهاد کشاورزی عهده دار این مسئولیت شد.

قرار بود برآوردی از نیاز کشور به واردات میوه انجام و آمار رسمی در این باره اعلام شود. حتی در خبرهایی اعلام شد که کشور نیازی به واردات میوه ندارد.

میوه نوروزی

با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال موضوع تامین میوه شب عید و ایام تعطیلات نوروزی مطرح است و متولیان برای تامین این نیاز و کنترل بازار، دست به کار می شوند. در حالی که بارها اعلام شده است کشور نیازی به تامین میوه از خارج از کشور ندارد ولی باز هم شاهد واردات انبوه میوه به کشور برای نوروز هستیم.

قصه چیست؟ ۱۵ بهمن ماه امسال بود که رئیس هیئت مدیره اتحادیه باغداران با اشاره به واردات نارنگی های پاکستانی به بازار مصرف گفت: علی رغم ممنوعیت واردات میوه نارنگی های پاکستانی و پرتقال خارجی در بازار مصرف، وجود این میوه ها به چشم می خورد.

مجتبی شادلویی در گفت وگو با ایسنا، اظهار کرد: در حالی که بیش از چهارمیلیون تن پرتقال و بیش از سه میلیون تن سیب در کشور تولید شده و بازار مصرف از نارنگی های برداشت داخلی اشباع است و ممنوعیت واردات میوه از سوی وزارت جهاد کشاورزی، ابلاغ شده، در یکی - دو هفته اخیر نارنگی های پاکستانی وارد بازار مصرف شده است!

وی با ابراز تاسف از جوسازی هایی برای صفر شدن تعرفه و آزاد شدن واردات محصولات کشاورزی، اظهار کرد: برخی تصمیمات، تهدیدی جدی برای تولید داخلی است. چرا که میوه بیش از نیاز و مصرف جامعه تولید شده و انبارها و سردخانه، از سیب و مرکبات اشباع است. قیمت این محصولات نیز در بازار مصرف بیش از ۳۵ درصد نسبت به سال گذشته ارزان تر است.

عضو هیئت مدیره صندوق حمایت از سرمایه گذاری کشاورزی، از تولید بیش از ۱۷ میلیون تن محصولات باغی در سال جاری خبر داد و گفت: با توجه به خودکفایی در تولید و بالا بودن کیفیت محصولات داخلی، نباید با واردات در تامین این محصولات وابستگی ایجاد کنیم. وی تولید محصولات باغی را بیش از مصرف کشور عنوان و تاکید کرد: به هیچ وجه نیازی به واردات نداریم و محصولاتی که وارد می شوند هر چقدر محدود باشند جو روانی را در بازار حاکم می کند.

تامین نیاز شب عید از تولیدات داخلی

وزیر جهاد کشاورزی هم ۲ روز بعد از آن، از تامین شدن میوه شب عید هم وطنان خبر می دهد و می گوید: با توجه به افزایش تولیدی که در بخش باغبانی داشته ایم، تولید میوه به ۱۷ و نیم میلیون تن رسیده است و به طور کامل نیازهای شب عید از طریق تولیدات داخلی تامین می شود.

صادق خلیلیان می افزاید: ذخیره سازی خوبی صورت گرفته است و مشکلی برای تامین میوه شب عید نخواهیم داشت. وی با اشاره به این که برای ذخیره احتیاطی میوه هایی از نوع سیب، پرتقال و نارنگی درخواست هایی شده است گفت: ذخیره سازی انجام شده است و اگر نیاز بیشتری باشد بررسی و ذخیره می شود.

خلیلیان در پاسخ به پرسشی درباره ذخیره سازی نارنگی افزود: با توجه به این که تولید نارنگی در کشور ما فراوان است، ذخیره سازی آن به شب عید نمی رسد و عمده درخواست ها، برای مرکباتی مانند پرتقال است.

او گفته بود فکر نمی کنم اگر به درخواست های واردات نارنگی پاسخ مثبت دهیم، به تولید داخل لطمه ای وارد شود. وضع ما به لحاظ تولید پرتقال خوب است و نیازی به واردات نیست.

تغییر تعرفه میوه و کاهش آن به صفر درصد، داستان تکراری چند سال اخیر تجارت کشورمان است که این اتفاق هر سال در نیمه ماه دهم سال رخ می داد. اما امسال به نظر می رسد وضعیت متفاوت و واردات میوه هم چنان ممنوع باشد.

چرا که «ساسان خدایی» مدیر کل ثبت سفارش سازمان توسعه تجارت ایران در این باره گفته بود فعلا موضوع جدیدی درباره واردات میوه ابلاغ نشده است و در این باره همان احکام قبلی پابرجاست. این مقام وزارت صنعت، معدن و تجارت تایید کرد که واردات میوه هم چنان ممنوع است.

بررسی های خراسان نشان می دهد سال گذشته با توجه به مصوبه کمیسیون ماده یک آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات و به استناد اصل ۱۳۸ قانون اساسی، از ۱۵ دی ماه سال ۸۹ تا پایان اردیبهشت سال ۱۳۹۰ سود بازرگانی پرتقال ردیف(۰۸۰۵۱۰۰۰) تعرفه، نارنگی ردیف(۰۸۰۵۲۰۰۰) تعرفه و سیب ردیف(۰۸۰۸۱۰۰۰) تعرفه، صفر درصد تعیین و اعمال شد.

معاون امور گمرکی گمرک ایران در این باره گفته بود: حقوق ورودی هم چنان چهاردرصد است، چرا که دولت نمی تواند در آن تغییری دهد اما سهم دولت سود بازرگانی است که می تواند آن را تغییر دهد و اکنون این رقم صفر شده است.

آزاد شدن واردات برای ۴ ماه

هنوز جوهر خبرهای ممنوع شدن واردات میوه خشک نشده بود که خبر رسید «واردات میوه سیب و پرتقال آزاد شد»

گویا با مجوز وزارت جهاد کشاورزی و اعلام سازمان توسعه تجارت، از ابتدای بهمن تا پایان اردیبهشت واردات سیب و پرتقال آزاد شده است و این محصولات با تعرفه چهار درصدی وارد خواهند شد و سقفی برای آن در نظر گرفته نشده است و واردات آن براساس نیاز بازار انجام می شود.

این درحالی است که وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده است: دولت برای بازار شب عید ذخیره سازی مناسب را انجام داده است. وزارت جهاد کشاورزی نیز از افزایش تولید محصولات باغی به ویژه سیب و پرتقال و تکمیل بودن انبارها برای ذخیره سازی خبر داده است.

هم چنین معاون اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی چندی پیش اعلام کرده بود: با توجه به این که مرکبات و سیب به اندازه نیاز و تقاضای بازار وجود دارد، نیازی به واردات نیست و هیچ مجوزی برای واردات میوه ایام عید نمی دهیم.

نیکبخت تاکید کرده بود: نرخ تعرفه طبق مصوبه خردادماه سال جاری به صورت قانونی لازم الاجرا است و بدون هیچ تغییری ثابت خواهد ماند.

هم چنین براساس تصمیم دولت میوه مورد نیاز برای تنظیم بازار شب عید، باید از تولیدات داخلی تامین و به بازار مصرف عرضه شود اما …

۵میلیون تن ذخیره داریم چرا واردات؟

رئیس هیئت مدیره اتحادیه باغداران از وجود بیش از پنج میلیون تن سیب و پرتقال ذخیره شده در انبارها خبر داد و تصریح کرد: با وجود افزایش تولید، کاهش قیمت ها، مملوبودن انبارها از محصولات باغی و نبود کشش در بازار مصرف برای عرضه تولید داخل، آزادشدن واردات سیب و پرتقال با تعرفه چهار درصد مورد سوال است.

مجتبی شادلویی در گفت وگو با خراسان درباره آزادشدن واردات سیب و پرتقال، می گوید: از دو هفته پیش کم و بیش مرکبات خارجی در بازار عرضه شده است، این درحالی است که تولیدکنندگان داخلی با افزایش تولید و پایین نگه داشتن قیمت ها، ثابت کرده اند که در تهیه و توزیع میوه های باغی در کشور مشکلی نداریم.

به گفته وی با توجه به افزایش هزینه های تولید و تورم، قیمت محصولات باغی نیز باید ۱۰درصد نسبت به سال گذشته افزایش می یافت، اما مصرف کنندگان شاهد افزایش سیب و مرکبات در بازار نبوده اند و حتی قیمت ها نسبت به سال گذشته بسیار کاهش یافته است. به طوری که هر کیلو سیب در میدان میوه و تره بار بسته به کیفیت آن، کیلویی ۵۰۰تا هزار و ۵۰۰تومان عرضه می شود. در صورتی که سال گذشته سیب کیلویی هزار و ۵۰۰تا سه هزار تومان در عمده فروشی ها عرضه می شد.

عضو مجمع ملی خبرگان کشاورزی اعلام می کند: اکنون پس از شش ماه انبارداری قیمت فروش محصولات برابر با زمان برداشت این محصول است؛ جای سوال است که با وجود افزایش تولید، کاهش قیمت ها، مملو بودن انبارها از محصولات باغی و نبود کشش در بازار مصرف، آزادشدن واردات سیب و پرتقال با تعرفه چهار درصد به چه علت بوده است؟

به گفته رئیس هیئت مدیره اتحادیه باغداران کشور، تاکنون ۴۰درصد از میزان ذخیره سازی میوه ها مصرف شده است. در حالی که تا دو ماه دیگر به پایان مصرف میوه های ذخیره سازی باقی مانده است، بیش از ۶۰درصد محصولات باغی(بیش از پنج میلیون سیب و پرتقال) در انبارها ذخیره شده است و بازار کشش عرضه را ندارد، در این میان بازشدن درهای وارداتی با کدام منطق صورت می گیرد؟ امسال هشت میلیون تن سیب و پرتقال در کشور تولید شده است که ۳.۲میلیون تن آن، مربوط به برداشت سیب و بقیه از برداشت مرکبات تامین شده است.

واردات به صلاح نیست

یک نماینده مجلس هشتم نیز با اشاره به آزادشدن واردات محصولات کشاورزی اظهار داشت: واردات محصولات کشاورزی در اختیار تعداد معدودی است که نقش به سزایی در کاهش یا افزایش ضرر و زیان بخش کشاورزی کشور دارند.

«محمدعلی دلاور» در گفت وگو با خراسان گفت: ماده ۲۸قانون بهره وری بخش کشاورزی مسئول صدور مجوز واردات محصولات دامی و کشاورزی را وزارت جهاد کشاورزی می داند نه وزارت صنعت، معدن و تجارت. پس آزادسازی واردات و صفرکردن تعرفه سیب و پرتقال از سوی وزارت صنعت و تجارت، اقدامی خلاف قانون است.

نماینده مردم درگز نیازسنجی بازار داخلی محصولات کشاورزی را از شروط صدور مجوز واردات دانست و افزود: واردات سیب و پرتقال درحالی که سردخانه های کشور اشباع است، به صلاح نیست.

وی بر لزوم افزایش تعاملات واردکنندگان عمده محصولات کشاورزی با تولیدکنندگان این بخش تاکید کرد و افزود: برای تنظیم بازار مصرف و تولید، نیاز به واردات است. ولی وارداتی که براساس کمبودهای واقعی بازار داخلی باشد نه واردات بی برنامه و در تناژهای بالا که بازار تولید را در یک دوره چندین ماهه تحت تاثیر قرار دهد.

با این حال رئیس اتحادیه صادرکنندگان میوه و تره بار از پایان ذخیره سازی میوه توسط دولت خبر داد و گفت: بیش از ۳۰میلیون تن میوه و تره بار، در سال جاری تولید شده است که ۳ تا ۵درصد از آن صادر می شود.

سیدرضا نورانی خاطرنشان کرد: بیش از ۱۶میلیون تن میوه و ۱۶میلیون تن تره بار و در مجموع بیش از ۳۰ میلیون تن میوه و تره بار، از ابتدای سال تولید شده است.

نورانی درباره میزان ذخیره سازی میوه برای تامین بازار شب عید گفت: مطابق هر سال سیب و پرتقال ذخیره سازی شده و تمامی انبارها پر شده است و دولت دیگر خریدی برای ذخیره سازی انجام نمی دهد.

تامین میوه شب عید با ذخیره سازی وزارت جهاد کشاورزی

با توجه به اقدامات صورت گرفته و پیش بینی های لازم انجام شده، هیچ گونه مشکلی در تامین میوه شب عید وجود ندارد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران گفت: با توجه به اقدامات صورت گرفته و پیش بینی های لازم انجام شده، هیچ گونه مشکلی در تامین میوه شب عید وجود ندارد. سید محمد موسوی افزود: نیاز میوه شب عید با پیگیری مستمر وزارت جهاد کشاورزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت تامین شده است.

وی تصریح کرد: تنها در محصول سیب درختی حدود ۱۰۰هزار تن ذخیره سازی صورت گرفته است و به مردم اطمینان می دهیم که در ایام تعطیلات نوروز، هیچ گونه مشکلی برای تامین میوه نداشته باشند.

با این وجود مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات سازمان توسعه تجارت ایران، از ممنوعیت نداشتن واردات پرتقال و سیب خبر داد و عنوان کرد که این واردات با تعرفه چهار درصدی انجام می شود.

«حاتمی» با اشاره به رفع ممنوعیت واردات پرتقال و سیب اضافه کرد: وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده است که از اول بهمن ماه امسال، واردات پرتقال و سیب با تعرفه چهار درصدی انجام می شود و باید این واردات تا پایان اردیبهشت سال آینده تمام شود.

وی درباره واردات نارنگی نیز بیان کرد: واردات نارنگی همچنان ممنوع است و اگر هم اکنون نارنگی وارد می شود باید پیش از اعلام ثبت سفارش های ممنوعیت باشد.

وی درباره واردات سیب و پرتقال با بیان این که سقفی برای آن در نظر گرفته نشده است، افزود: این واردات براساس نیاز بازار انجام می شود و فعالان اقتصادی در صورتی که احتیاج به واردات باشد، این کار را انجام می دهند.

پایبندی به قانون نیست

عیسی جعفری، سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس هم در این باره به ما گفت: اگر پایبند نبودن به قانون از سوی این وزارت خانه تداوم یابد، وزیر صنعت، معدن و تجارت باید پاسخگوی سوالات نمایندگان باشد و حتی ممکن است در این زمینه تصمیمات جدی اتخاذ شود.

وی در مورد صفر شدن تعرفه واردات سیب و پرتقال در آستانه سال نو گفت: میزان تولید این محصولات در کشورمان پاسخگوی نیاز داخلی است. طبق قانون وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز حق دخالت در موضوع واردات میوه را ندارد. اما شاهد هستیم که از چند روز پیش تعرفه واردات میوه توسط این وزارت خانه صفر شده است.

نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر این که وزارت صنعت، معدن و تجارت در مورد واردات میوه به قانون پایبندی ندارد، اظهار داشت: اگر این رویه ادامه یابد پس از آغاز به کار مجلس نهم وزیر صنعت، معدن و تجارت باید با حضور در صحن علنی مجلس، پاسخگوی سوالات نمایندگان باشد. حتی ممکن است مجلس در این زمینه تصمیمات جدی تری بگیرد.

وی با بیان این که تمام مسئولان در هر رده ای باید پایبند به قانون باشند، افزود: زمانی که پایبندی به قانون نادیده گرفته شود، نتیجه ای بهتر از آزاد شدن واردات میوه نخواهد داشت.

جعفری با تاکید بر این که مجلس نمی تواند شاهد زیر پا گذاشتن قانون باشد، تصریح کرد: متاسفانه این بی قانونی ها به ضرر کشاورزان و مصرف کنندگان است.

این نماینده مجلس هشتم سود اصلی واردات میوه را برای دلالان و واسطه ها دانست و گفت: متاسفانه هر سال در آستانه سال نو، عده ای سودجو از بازار شب عید استفاده و اقدام به واردات میوه می کنند. این موضوع نیز ناشی از بی قانونی و نظارت نداشتن دولت و نهادهای مسئول است.

جعفری با بیان این که صد در صد سود حاصل از واردات میوه به جیب دلالان می رود، اظهار داشت: این در حالی است که مصرف کننده همیشه باید گرفتار باشد و میوه را با قیمت بالایی خریداری کند. تولید کننده نیز که محصول روی دستش مانده ضرر و زیان ببیند.

سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: تا زمانی که بازار داخلی تنظیم نشود و از تولیدات داخلی حمایت صورت نگیرد، دست کشاورزان و تولید کنندگان برای فعالیت کاملا بسته خواهد بود.

کمیسیون کشاورزی هم متحیر ماند

با این حال، کاظم فرهمند، نایب رئیس دوم کمیسیون کشاورزی آب و خاک و منابع طبیعی مجلس، درباره واردات اخیر مرکبات به ویژه نارنگی برای تامین میوه شب عید افزود: بر اساس آمار امسال وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر افزایش تولید محصولات کشاورزی و نیاز نداشتن به واردات میوه، معتقدم برای تامین میوه شب عید نیازی به واردات میوه نداریم.

وی اظهار داشت: بر اساس قانون بهره وری، وزارت جهاد کشاورزی، متولی صدور مجوز واردات و وزارت صنعت، معدن و تجارت متولی ثبت سفارش و واردات محصولات موردنیاز کشور است.

وی ادامه داد: طبق قانون، وزارت جهاد کشاورزی باید آمار دقیقی از میزان تولید انواع محصولات کشاورزی داشته باشد، تا در صورت نیاز کشور، واردات به موقع انجام و به بازار مصرف عرضه شود.

نماینده مردم بافق، مهریز، ابرکوه و خاتم در مجلس شورای اسلامی به واردات بی موقع و ضرر تولید کنندگان داخل اشاره کرد و گفت: متاسفانه این قانون هرگز تحقق پیدا نکرده است و به طور مداوم در زمان برداشت تولید داخل و نیاز نداشتن کشور به واردات، محصولات کشاورزی به کشور وارد شده است.

وی با بیان این که، امسال با وجود نیاز نداشتن به واردات میوه، مرکبات به کشور وارد شده است، افزود: در صورت اجرای قانون و واقعی بودن آمار وزارت جهاد کشاورزی، تکلیف وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز برای واردات به موقع محصولات کشاورزی مشخص می شود.

فرهمند با اشاره به این که، آمار گذشته وزارت جهاد کشاورزی با آمار اخیر این وزارت خانه همخوانی ندارد و به یک باره برای شب عید به واردات نارنگی اقدام می کند، تصریح کرد: اقدام اخیر وزیر جهاد کشاورزی مبنی بر کاهش تعرفه و واردات نارنگی برای تامین میوه شب عید، برای کمیسیون کشاورزی مجلس نامشخص است.

وی با بیان این که، تعرفه واردات توسط دولت مشخص می شود، افزود: در صورت نیاز کشور به واردات، تعرفه محصولات وارداتی کاهش می یابد. در برخی مواقع نیز واردات برای کاهش قیمت محصولات در بازار مصرف و تنظیم قیمت بازار انجام می شود.

متاسفانه اين حجم واردات ميوه در حالي است که خودمان توليد کننده هستيم و حتي بر اساس آمار در ۱۰ ماهه سال جاري، صادرات انواع ميوه هاي خوراکي و پوست مرکبات از رقم ۹۹۰ هزار تن به ارزش يک ميليارد و ۷۲۶ ميليون دلار نشان مي دهد که اين فصل سهمي معادل ۱.۸۹ درصد به لحاظ وزني و ۶.۴۹ درصد به لحاظ ارزشي داشته است. به هر حال اين قصه پرغصه که تنها سودش انتفاع برخي اشخاص حقيقي و حقوقي و دلالان است، به بازشناسي و بازنگري قوانين و تصميمات نياز دارد.