با انتشار لایحه بودجه سال ۹۸ و جزئیات آن، در روزهای اخیر اختلاف میان مسئولان در رابطه با بودجه بخش سلامت بخصوص بودجه طرح تحول سلامت بالا گرفت.
در این راستا، مژگان خانلو سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه کشور با تشریح جزئیات بودجه 36 هزار میلیارد تومانی طرح تحول سلامت در سال آینده و تاکید بر افزایش 13 درصدی بخش سلامت از کل بودجه عمومی عنوان کرد: «به دلیل تداوم اجرای طرح تحول سلامت و سیاستهای دولت منابع در نظر گرفته شده برای سال آینده افزایش یافته است».
خانلو اضافه کرد: «سرجمع اعتبار بخش سلامت و وزارت بهداشت ۷۵ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان پیش بینی شده که از این رقم ۴۹۰۰ میلیارد تومان هدفمندی، ۲۶ هزار و ۹۰۰ میلیارد هزینههای عمومی جدول ۷، ۲۳۰۰ میلیارد تومان ارزش افزوده، ۵۰۰ میلیارد تومان ردیف متفرقه جاری، ۱۰ هزار میلیارد تملک داراییهای سرمایهای، ۴ هزار میلیارد تومان ارزش افزوده سلامت، ۶۰۰ میلیارد تومان تملک دارایی سرمایهای و ۳۵ هزار میلیارد تومان درآمد اختصاصی وزارت بهداشت و سلامت است».
*سهم وزارت بهداشت ۵.۱ درصد بودجه ۱۷۰۳ هزار میلیارد تومانی سال آینده است
این رقم در حالی از سوی مسئولان سازمان برنامه و بودجه کشور مطرح شده است که ایرج حریرچی سخنگوی وزارت بهداشت که در نشست خبری مورخ ۲۰ آذرماه ۹۸ درباره بودجه بخش سلامت گفته بود: «کل اعتبارات بهداشت و درمان در بودجه سال آینده ٣۵ هزار میلیارد تومان است» و در مصاحبه با برنامه «رویداد» رادیو گفتوگو در تاریخ ۱ دی ماه هم با تاکید بر اینکه بودجه طرح تحول سلامت در سال ۹۸، ۳۸۰۰ میلیارد تومان است، اعلام کرده بود: «بودجه ۳۵ هزار میلیارد تومانی بودجه وزارت بهداشت در سال آینده است». جالب اینجاست که حریرچی همزمان با انتشار مصاحبه سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه کشور درباره جزئیات بودجه بخش سلامت بخصوص بودجه طرح تحول سلامت، آمارهای جدیدی درباره این موضوع اعلام کرد که هیچ تناسبی با اظهارات قبلی وی درباره بودجه این بخش نداشت و در مصاحبه با خبرگزاری ایسنا گفت:«سهم وزارت بهداشت با احتساب درآمد عمومی و اختصاصی و تملک دارایی و هدفمندی یارانهها و ۱ درصد ارزش افزوده و بیمه سلامت برابر ۵.۱ درصد از بودجه ۱۷۰۳ هزار میلیارد تومانی لایحه بودجه سال بعد است و رشد کل بودجه هزینهایی وزارت بهداشت در لایحه ۹۸ نسبت به سال ۹۷ برابر ۸ درصد است».
*دو نکته مهم اظهارات سخنگوی وزارت بهداشت درباره بودجه این وزارتخانه
گرفتن نسبت سقف لایحه بودجه ۱۷۰۳ هزار میلیارد تومانی که بیش از ۱۲۰۰ هزار میلیارد تومان آن مربوط به شرکتها و موسسات وابسته به دولت است به بودجه وزارت بهداشت از صحت و دقت کافی برخوردار نیست و مع الفارق است زیرا بودجه شرکتها سهم عمده سقف بودجه را تشکیل میهد و اصلا و ابدا ارتباطی با بودجه عمومی کشور پیدا نمیکند. با این وجود، بازهم ذکر یک نکته بسیار جالب و قابل تامل خواهد بود. طبق گفته حریرچی سهم وزارت بهداشت با جمع همه ردیفهای مربوطه ۵.۱ درصد سقف کل بودجه است. با یک ضرب و تقسیم ساده مشاهده میشود که کل بودجه این وزارتخانه (۵.۱ درصد سقف کل بودجه) رقمی بالغ بر ۸۶ هزار و ۸۵۳ میلیارد تومان میشود و حدود ۱۱ هزار میلیارد تومان بیشتر از رقم عنوان شده از سوی سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه کشور درباره این موضوع است. البته سخنگوی وزارت بهداشت در رابطه با جزئیات این اعتبار شفاف سازی نکرده است. علاوه بر اینکه این اختلاف آماری ۱۱ میلیارد تومانی نیز نیاز به شفافسازی دقیق دارد.
*وزیر بهداشت از بودجه ۸۷ هزار میلیارد تومانی بخش سلامت راضی نیست؟!
جالب اینجاست که دیروز الیاس حضرتی نماینده مردم تهران و عضو فراکسیون امید در مجلس شورای اسلامی از استعفای قاضیزاده هاشمی وزیر بهداشت در اعتراض به کاهش بودجه سلامت خبر داد. حضرتی نوشت: «متأسفانه باخبر شدم، دکتر قاضیزاده هاشمی در اعتراض به کاهش بودجه سلامت، استعفا داده و چند روزی است در جلسات هیئت دولت شرکت نمیکند».
این اظهارات حضرتی نشان می دهد که وزیر بهداشت از بودجه حدودا ۸۷ هزار میلیارد تومانی بخش سلامت راضی نیست و خواستار افزایش مجدد آن است! گفتنی است طبق اظهارات سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه کشور بودجه بخش سلامت در دولت روحانی ۳.۲ برابر شده است.