معاون اول دستگاه قضا درباره بخشنامه رئیس قوه قضاییه درباره جلوگیری از محکومیت زندانیان مهریه گفت: این بخشنامه برخلاف سوالتان برای جلوگیری از محکومیت نیست. من این موضوع را قبلا هم گفتهام و توضیح دادهام.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای توضیح داد: اگر کسی به پرداخت مالی محکوم شد و این فرد مالی نداشت که بدهی خود را پرداخت کند، مثلا محکومیت درباره پرداخت مهریه داشت، اگر قبلا محکوم میشد و شاکی درخواست میکرد، ابتدا به زندان میرفت و در آنجا اگر درخواست اعسار میکرد، به درخواستش رسیدگی میشد و اگر اعسار او ثابت میشد یا بصورت کل و یا بصورت تقسیطی آزاد میشد.
سخنگوی قوه قضاییه افزود: ریاست قوه قضاییه قبل از اصلاح قانون اعلام کردند که لازم نیست این فرد حتما به زندان برود بعد به اعسار او رسیدگی شود که البته قانون بعدا اصلاح شد. اکنون کسی که محکومیت مالی دارد، اگر تقاضای اعسار داشته باشد، درصورتیکه در گذشته اموال و دارایی داشته و شک بود که آیا او معسر هست یا نه، ممکن است به تقاضای شاکی به زندان برود؛ چون قبلا متمول بوده است و الان تردید داریم که دارایی دارد یا نه. اما اگر فردی که محکومیت مالی دارد، از قبل پول و مالی نداشته باشد و یا نمیدانیم که داشته است یا نه، در اینجا اگر درخواست اعسار دهد، دیگر به زندان نمیرود.
بخشنامه رییس قوه قضاییه برای تقسیط مجدد مهریه
وی بیان کرد: در این اواخر یک اتفاق دیگر هم افتاده است. قبلا به فرض کسی به پرداخت مهریه محکوم میشد و دادگاه تشخیص میداد که بصورت یکجا نمیتواند پرداخت کند و اعسار او را میپذیرفت، میگفت چون نمیتوانی مثلا همه 100 سکه را یکجا پرداخت کنی، میتوانی مثلا ماهی یک یا دو سکه را به صورت قسطی پرداخت کنی. اما با توجه به شرایط فعلی که قیمت سکه بالا رفته است، ممکن است افرادی نتوانند این تعداد را در یک ماه پرداخت کنند؛ کارمند یا کارگر باشند و مالشان هم افزایش نداشته باشد. در اینجا برخی از افراد میرفتند دادگاه و شکایت میکردند که فردِ محکوم، همان مثلا یک سکه قسطی را هم پرداخت نمیکند. در اینخصوص برخی قضات اجرای احکام این افراد را دستگیر کرده بودند؛ بنابراین گفته شد اگر کسی باید یک عدد در ماه سکه بدهد اما نداشته و به زندان رفته است، آزاد شود و به تقاضای اعسار او رسیدگی شود. اگر مالی دارد بگیرند و اگر چنانچه امکان پرداخت همان یک سکه در ماه را هم ندارد، آن را تقسیط کنند مثلا هر سه ماه یا چهارماه یک سکه پرداخت کند. نهایتا اینکه دِین این افراد از بین نمیرود و دِینشان باقی است و هر تعداد به هر میزان و هر وقت که دارند، باید پرداخت کنند.
معاون اول دستگاه قضا افزود: در خصوص مهریهها مردم باید توجه بیشتری داشته باشند. مثلا برخی میگویند که براساس شماره شناسنامه تعداد سکه مهریه را انتخاب کنیم که این کار منطقی و معقول نیست. اگر فردا مهریه را مطالبه کردند، چگونه می خواهید پرداخت کنید؟ البته الان به فکر اصلاح قانون هستند؛ اما به افراد و خانوادهها توصیه میشود که مراقب باشند اینگونه موارد برایشان مشکل ایجاد نکند.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در ادامه اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب یک کاری را از خیلی وقت پیش مثلا 10-15 سال پیش انجام میدهد. حضرت آقا میفرمودند که من به شرطی صیغه عقد را جاری میکنم که تعداد سکههای مهریه 14 عدد باشد. من که الزام ندارم شما را عقد کنم؛ ولی اگر از من این درخواست را دارید که صیغه عقد را بخوانم، شرط من این است که تعداد سکهها 14 عدد باشد.
سخنگوی قوه قضاییه بیان کرد: من این موضوع را شاید از حدود 15 سال پیش دیدهام و میبینیم که مقام معظم رهبری از آن سالها به این موضوع توجه داشتهاند. لذا خواهش ما از مردم این است که آنها هم به این مسائل توجه داشته باشند.