گروه اقتصادی- قیمت ارز روز به روز بالا رفت تا جایی که یک دلار به 18 هزار تومان رسید ، هر چند پس از آن بر اساس سیاست های مدیریت جدید بانک مرکزی با کاهش قیمت دلار مواجه شدیم و در حال حاضر به زیر 15 هزار تومان رسیده اما اینکه دلار زیر 4 هزار تومان چرا به این قیمت رسیده مشکلی است که صاحبنظران اقتصادی بارها درباره آن سخن گفتند.
به گزارش افکارنیوز؛ یکی از دلایل گران شدن دلار هجوم نقدینگی در جامعه به سمت این بازار به جهت کسب سود زودبازده بود. دولت چندی پیش سود سپرده های بانکی کوتاه مدت را 10 درصد اعلام کرد که همین موضوع باعث افزایش نقدینگی جامعه شد و مردم پول های خود را به بازار ارز بردند.
از سوی دیگر جهانگیری طرح دلار 4200 تومانی را اجرا کرد که همین موضوع نیز بر قیمت ارز اضافه کرد، از سوی دیگر دلالان و برخی سوء استفاده کنندگان و رانت خواران نیز از فضای ملتهب بازار استفاده و جیب های خود را پر کردند.
موسوی لارگانی نماینده مجلس درباره دستگیری دلالان دلار معتقد است که دلالان بازار خردهفروشان کنار خیابان نیستند آنها مزدوران افراد دیگرند، در واقع اخلالگران اصلی کسانی هستند که در خانه یا در دفاتر نشستهاند و خردهفروشان را برای خرید و فروش خود به کار گرفتهاند.
وی افزود: اینکه دولت از یک سو دلالان را بگیرد و از سوی دیگر آنها آزاد شوند، جواب قاطعی نخواهیم گرفت و حتی میگویم تأثیر منفی بر بازار خواهد داشت چرا که وقتی معاون اول ریاست جمهوری داشتن بیش از 10 هزار یورو را قاچاق محسوب میکند برخورد نکردن قاطع و یا مقطعی، ورود کردن به این مسائل نه تنها جواب نمیدهد بلکه اوضاع را بدتر میکند.
این نماینده مجلس در انتقاد از بانک مرکزی بیان داشت: زمانی که قوه قضائیه عنوان کرد چند نفر را در زمینه اخلال بازار ارزو سکه دستگیر کرده است، بانک مرکزی عنوان کرد که آنها از عوامل بانک مرکزی هستند. اینکه بانک مرکزی افرادی در بازار برای خرید و فروش داشته باشد قطعاً تأثیر منفی بر قطع دست دلالان بزرگ دارد.
سیوسفیان ملا نیز معتقد است همه جا رسم است که وضعیت اقتصادی کشور را با مردم در میان بگذارند و بگویند الان درآمد کشور چه میزان است و هزینه کشور داری چه مقدار است و دولت چه تصمیماتی برای اتفاقات در آینده دارد.
وی افزود: انتظار می رود که به مردم گفته شود برای پرداخت یارانه ها چه مشکلاتی وجود دارد و گفته شود زمانی که درآمد کشور مناسب است امکان در نظر گرفتن هزینه های غیر ضرور در سبد خانوار هست اما وقتی با کمبود درآمد مواجه هستیم دیگر نمی توان هزینه سفرها را تامین کرد.
این نماینده مجلس تصریح کرد: در مسائل ارزی اتفاقاتی رخ داد که ضربه سنگینی به پول ملی زده شد و اگر دستگیری دلالان همان زمان صورت می گرفت شاهد افزایش نرخ دلار تا 20 هزار تومان نمی بودیم.
وی با اشاره به میزان گردش مالی دلالان در این مدت، گفت: دراین مدت کمتر از 3 میلیارد دلار گردش مالی همراه با سود آن کاری کرد که نرخ دلار از 3 هزار و 800 تومان به 19 هزار تومان برسد و ارزش پول ملی به اینجا کشیده شود.
یوسفیان ملا با بیان اینکه باید مردم بدانند خرید و فروش دلار به کاهش پول ملی خودشان منجر می شود، بیان داشت: خرید و فروش دلار توسط مردم نوعی خود زنی است و مردم باید از این اتفاق مطلع شوند، از سوی دیگر مردم اگر آگاهی داشته باشند هرگز به حرف ترامپ از آن سوی اقیانوس آرام ناگهان دست به تبدیل سرمایه های شان نمی زنند.
این نماینده مجلس افزود: بی اطلاعی مردم از وضعیت اقتصادی باعث شد دولت برای جبران گردش 3 میلیارد دلار توسط دلالان میلیاردها دلار را در قالب دلار دولتی، نیما و سنا هزینه کند در حالی که کشور ترکیه برای مدیریت بحران تحریم ها فقط مردم را آگاه کرد و توانست به راحتی از این شرایط عبور کند اما مردم ما بدون هیچ جیره و مواجبی ستون پنجم و سرباز اقتصادی ترامپ شدند.
وی تاکید کرد: علت این امر تنها عدم اطلاع رسانی کافی به مردم بود، البته مسئولان هم اطلاعات کافی برای تصمیم گیری ندارند، زمانی که موضوع توزیع سکه به بازار مطرح شد در ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی بارها مطرح کردم برای کاهش قیمت باید سکه بین افرادی توزیع شود که آن را به بازار می آورند نه کسانی که سکه ها را در صندوق ها ذخیره می کنند و سلطان سکه می شوند.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه ومحاسابت مجلس با بیان اینکه قیمت دلار سیاست زده است، تاکید کرد: مردم اگر بدانند که قیمت ها به دلایل اقتصادی افزایش پیدا نمی کند، به بازار ارز و سکه رجوع نمی کنند، البته مسئولان باید این اطلاعات را دراختیار مردم بگذارند تا بتوان از این شرایط عبور کرد