رشد بی سابقه مصرف بنزین در ماههای گذشته و آسیب شناسی دلایل آن، موضوع قاچاق سوخت به دلیل اختلاف قیمت فاحش در داخل و خارج کشور را بیش از پیش بر سر زبانها انداخته تا حساسیت بر روی این مسئله افزایش دهد.
نگاهی گذرا بر آمار منتشر شده از سوی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی از ابتدا سال جاری تا انتها تیر ماه مصرف بنزین رشد ۹.۶ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشته که میانگین حجم مصرف را روزانه به حدود ۸۶ میلیون و ۸۰۰ هزار لیتر رسانده که این رقم در سال گذشته در حدود ۷۹ میلیون و ۲۰۰ هزار لیتر به ثبت رسیده است.
نکته قابل توجه این است که از میزان مصرف بنزین که در پایان هر ماه از سوی شرکت پخش فرآوردههای نفتی منتشر میشد، از مرداد ماه اطلاع رسانی صورت نگرفته است.
عبدالرضا رحمانیفضلی وزیر کشور در یکصدوبیستویکمین جلسه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز به افزایش قاچاق سوخت از داخل به خارج از کشور به دلیل صرفه اقتصادی اشاره و بیان کرد: برای جلوگیری از قاچاق سوخت به خارج از کشور باید تصمیمهای مناسب اتخاذ کنیم، بر همین اساس کارگروه ویژهای برای تصمیمگیری بدین منظور در اسرع وقت تشکیل شود.
به همین خاطر اقداماتی مانند طرح کنترل باک خودروهای سواری با هدف کنترل مصرف سوخت و جلوگیری از قاچاق فرآوردههای نفتی ارزشمند در مرز دوغارون واقع در استان خراسان رضوی اجرا شد که پیش از این نیز تجربه موفق کنترل باک خودروهای نفتگاز در برخی مناطق صورت گرفته بود.
پیش از این نیز بیژن زنگنه وزیر نفت در حاشیه جلسه هیات دولت در اواسط شهریور ماه با تایید افزایش قاچاق سوخت، گفته بود: همچنان تصمیمی برای دو نرخی شدن بنزین گرفته نشده است.
گفتنی است بنا بر برنامه ششم توسعه دولت مجاز به افزایش بهای حاملهای انرژی شده و منع قانونی در این زمینه وجود ندارد.
روز گذشته و در حاشیه افتتاحیه نمایشگاه ایران پلاست بیژن زنگنه با اشاره به احتمال احیای کارت سوخت برای کنترل قاچاق آن از کشور هم اظهار کرد: احتمال دارد کارت سوخت برای کنترل قاچاق، دوباره احیا شود.
در پایان گفتنی است تجهیزات مستقر در جایگاهها از ابتدای تابستان امسال تعویض و نوسازی شده و در کنار آن مسئولین شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی بارها بر استفاده از کارت سوخت تاکید داشته اند.