730 میلیارد تومان هزینه طرح جامع مالیاتی/ مشکل مالیات حل شد؟

گروه اقتصادی- سید کامل تقوی‌نژاد رئیس سازمان امور مالیاتی اخیرا اعلام کرده که از سال 1381 لغایت 1396، مجموعا حدود 730‌ میلیارد تومان در طرح جامع مالیاتی هزینه شده است. از این مبلغ 75 درصد در 15 سال گذشته صرف اصلاح فضای فیزیکی، ایجاد زیرساخت‌ها و اصلاح شبکه مربوط به ساختمان‌های در اختیار سازمان و مراکز داده در کل کشور شده که با توجه به وجود بیش از 600 ساختمان در کل کشور و هزینه بالای آنلاین‌کردن این مراکز به‌صورت یک شبکه یکپارچه، مابقی اعتبارات طرح باید فراهم شود.

به گزارش افکارنیوز، وی بیان داشته که در واقع شرکت بول فرانسه از خرداد امسال هیچ‌گونه قراردادی با سازمان امور مالیاتی کشور ندارد و با دراختیارگرفتن کلیه سورس‌کدها عملا مسئولیت توسعه و نگهداری سامانه با تکیه بر تخصص و توانمندی‌های داخلی، بر عهده همکاران ما در سازمان امور مالیاتی کشور قرار دارد
با تامل در سخنان رئیس سازمان مالیاتی سوالی که مطرح می شود این است که چرا باید 730 میلیارد تومان از بیت المال را به خارجی ها بدهیم تا مالیات ما را درست کنند؟ آیا نیروها و توان داخلی کشور نمی توانست به شکل بومی این ساختارها را درست کند؟
اگر چه سازمان امور مالیاتی چندی پیش درباره ابهام در تامین امنیت اطلاعات مؤدیان و اینکه گفته می شود فرانسوی‌ها به اطلاعات محرمانه مالیاتی ایران دست یافتندتوضیح داد: نظام جامع مالیاتی متشکل از سه سامانه پایگاه اطلاعاتی مؤدیان مالیاتی، پورتال خدمات الکترونیکی مؤدیان مالیاتی و نرم افزار یکپارچه مالیاتی است.
۲ سامانه نخست که اطلاعات دریافتی از مؤدیان و اشخاص ثالث را نگهداری می‌کنند، به صورت کامل به دست متخصصان سازمان امور مالیاتی کشور تولید و بهره برداری شده است.
نرم افزار یکپارچه مالیاتی (ITS) که جزء سوم نظام جامع مالیاتی است، فقط عملیات تشخیص و وصول درون سازمانی نظام مالیاتی را در شبکه داخلی سازمان انجام می‌دهد.
این نرم افزار به علت مشارکت نکردن شرکت های داخلی در سه نوبت مناقصه آن، با توجه به قوانین و مقررات به پیمانکار خارجی واگذار شد که پس از طراحی و تولید، در محیط غیرعملیاتی و با داده ها و اطلاعات فرضی و غیر واقعی به طور آزمایشی اجرا شد و سپس در عملیات تشخیص و وصول مالیات با مدیریت متخصصان داخلی سازمان به بهره برداری رسید.
بنابراین پیمانکار خارجی هیچگونه دسترسی به سامانه در محیط عملیات و اجرا و اطلاعات آن نداشته و ندارد.
سازمان امور مالیاتی کشور افزود: کد منبع محصول ارایه شده در قالب سامانه یکپارچه مالیاتی از شرکت «بول» تحویل گرفته شد و پس از انتقال دانش، رفع اشکال و تغییر و توسعه این سامانه به متخصصان سازمان امور مالیاتی کشور، در یک سال گذشته مسئولیت تغییر و توسعه این سامانه نیز بر عهده کارشناسان داخلی این سازمان بود.
اکنون نیز مدیریت، نگهداری، توسعه و تغییر آن در محیط اجرا با مدیریت سازمان انجام می پذیرد.
سازمان امور مالیاتی کشور تأکید کرد: «بنابراین دسترسی شرکت فرانسوی به نظام جامع مالیاتی به هیچ وجه صحت ندارد».
بنابه اعلام سازمان امور مالیاتی کشور، این سازمان با به کارگیری افراد، شرکت های متخصص، مشاوران داخلی و یکی از دانشگاه های معتبر و مهم داخلی در زمینه امنیت سامانه، تمهیدات و ملاحظات حفاظتی را برای حفظ امنیت داده ها و رعایت پروتکل های مصوب کشور در این زمینه با نظارت مراجع مربوطه انجام داده است و همچنان بر انجام این مهم به عنوان یک اولویت اساسی اصرار دارد.
سازمان امور مالیاتی کشور تاکید کرد: اخبار نادرست و تشویش آمیز، باعث سلب اعتماد فعالان اقتصادی از نظام مالیاتی شده و زیان و خسران این مساله، گریبانگیر همه ارکان نظام می شود و البته هزینه های اجتماعی و اقتصادی جدیدی را نیز به دولت تحمیل می کند.
نکته دیگر اینکه با هزینه ای که امروز برای سامانه های مالیات شده تا چه اندازه سیستم مالیات کشور بهبود یافته است؟ آیا مشکلات مالیاتی بر طرف شده و یا همچنان شرکت های بزرگ دولتی از مالیات فرار می کنند؟
سازمان امور مالیاتی چه تدابیری برای فرار مالیاتی این شرکت ها اندیشیده است؟ به نظر می رسد این سازمان باید گزارشی کامل و جامع از وضعیت مالیاتی کشور به خصوص وضعیت پرداخت مالیات توسط شرکت های دولتی را به مردم ارائه دهد و در این خصوص شفاف سازی کند.
همچنین به نظر می رسد ظرفیت داخلی کشور و وجود نخبگان علمی می توانست به کمک سازمان مالیاتی بیاید به جای اینکه پیمانکار خارجی برنده مزایده شود و بخواهد ساختارهای مالیاتی کشورمان را طراحی و یا بهبود ببخشد.